Nejste přihlášen/a.
Ahoj,moje kamarádka žila 4 roky na Slovensku.Je jí 32 let.V Čechách je znovu od září 2016.Má přítele na Slovensku a dostala v prosinci 2017 peněžitý dar od přítele,posláno přes účet jeho táty.Neví,jestli dárek musí zdanit,dostala 49000kč.V téhle domácnosti zila do srpna roku 2016 a v této domácnosti žije i táta jejího přítele,ptala se mě,jestli to bude muset zdanit nebo ne a ja nevim.Našla jsem tohle:bod 2 – dary od osoby, se kterou žil poplatník nejméně po dobu jednoho roku před získáním daného daru ve společně hospodařící domácnosti,ale není napsáno kolik času musí uplynout od doby kdy naposled oficialne zil v teto domacnosti do ziskani daru,pokud to neni casove vymezeno,pak tedy ona spada do tohoto bodu.Poradí někdo?Jsem z toho už celá tumpachová,ty daně jsou strašně složitá a nechutná záležitost a to ještě řikala,že ji občas posílal drobné částky.Je to velmi dobrá kamarádka,tak jí chci pomoct
Myslím,že se ptám zbytečně,určitě podmínku splňuje.Ale je to takové neurčité,není to napsáno úplně přesně.
Tak s tímhle bych si vůbec starosti nedělala a kamarádce vyřiďte, aby si je také nedělala. Proč by z té trochy peněz měla platit darovací daň, to teda vůbec nevím. Je to mezi nima, je to v rodině a do toho nikomu nic není, i kdyby to rodina nebyla. Pokud teda ona nepobírá třeba příspěvek na bydlení, nebo jinou státní peněžitou pomoc. Tam by to bylo blbé, protože by jí ty příspěvky vzali, protože by už na ně neměla nárok po určitou dobu. Než by to utratila. Ale ani v tom případě by nemusela platit žádnou daň.
Dobrý den, a vykazuje to někdo jako dar, resp. jde o podnikatele nebo kamarády (přátelé)? Co když je to např. jen splátka půjčky "v rodině" ? Zdravím!
lenka2 - já bych to vůbec neřešil. A kdyby se o to někdo zajímal, tak jsem Vám řešení naznačil (nechci porušovat zdejší pravidla, tak se musíte dovtípit). Ovšem, jinak si počkejte na radu odbornější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.