Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Další logicko-matematická hříčka

Od: hop® odpovědí: 10 změna:

Nedávno jsem dostal mailem odkaz na "neuvěřitelné"fungující kouzlo. Nevěřil ani odesilatel, když jsem mu asi po čtvrthodině poslal jednoduché matematické řešení, proč a jak to funguje. Chcete si to zkusit taky? :-P

ultrapc.cz/...

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To sice znám, je to hezké, ale naprosto triviální. ale značně triviální. Prostě výsledek je vždy dělitelný devíti; u těchto čísel v tabulce je uveden vždy stejný znak a jen ten se objevuje v kouli. A aby to nebylo nápadné, konkrétní přiřazení znaků se po kažbé aplikaci koule mění :)

technikjirik*

jen dodám, že limit možných výsledků se rovná množství možností která vzniknou tím jednoduchým matematickým úkolem a množství stejných znaků pro zobrazení.. než jsem na to přišel když jsem to viděl poprvé, trvalo mi to asi hodinu

hop®
hodnocení

Já to popsal takhle:
Dvojciferné číslo XY můžeme popsat výrazem (10*x + y)
Ciferný součet je potom: (x + y)
Dle zadání odečteme: (10*x + y) - (x + y) = 10*x + y - x - y = 9*x
Ať za x dosadíme libovolné jednociferné číslo, dostaneme klasický násobek devíti, pod kterým v tabulce najdeme stejný symbol. A ten nám potom počítač "zázračně ukáže".

jabraka*
hodnocení

0x

Matematika dovede být nesmírně zábavná i při docela jednoduchých hříčkách zamotá hlavu,na př:

Máte jednu devítilitrovou a jednu čtyřlitrovou nádobu.Jak pomocí jen těchto dvou nádob odměříte přesně 6 litrů vody?

JABRAKA

hop®
hodnocení

Jo, z devítky odleju dvakrát po 4 litrech, zbyte mi tam jeden, který přeliju do prázdné čtyřky. Naplním devítku a po doplnění čtyřky kde mám litr dalšími třemi litry mi zbyde požadovaných 6. V jednoduchosti je krása!;)

jabraka*

Potlesk!

JB

doplněno 30.01.10 17:19:

Ještě jednu takovou podobnou.Máme osm koulí jedna z nich je o poznání těžší.

Máme k dispozici dvouramennou váhu bez závaží a pouhýmí dvěma váženími máme najít tu těžší kouli.

JABRAKA

hop®
hodnocení

Jj, to ale znám, to je skoro stejný jako s devíti, nejdřív po třech... ;) Ale opakuji, v jednoduchosti je krása!

hop®
hodnocení

A ještě jedna hezká z archivu:

Letadlo letělo 100km na jih, pak 100km na východ a pak 100km na sever. Místo startu a přistání je stejné. Odkud pilot startoval?

jirbar*

Ze severníh pólu

hop®
hodnocení

Jjo, ale taky z libovolného místa na rovnoběžce která je 200km severně od jižního pólu! *ua*

doplněno 30.01.10 17:51:

Nene, to jsem napsal blbost, musí startovat 100 km severně od rovnoběžky s délkou 100km na jižní polokouli...*hi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]