Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prazska kavarna - co to znamena

Od: mladazaba odpovědí: 39 změna:
39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

len*
hodnocení

12x

Je to mediálně nejhlasitější podskupina tzv. páté kolony.

Do té však patří i někteří chudáci, od kterých se pražská kavárna odlišuje tím, že rozhodně nemá hluboko do kapsy ( i když v posledních dvaceti nebo třiceti letech nepracovali rukama, mnozí ani hlavou ). Rentiéři. Lidé netvořící žádné hodnoty, ale žijící z toho, že něco vlastní ( nemovitosti, firmy, autorská práva, apod. ). Vedení různých "neziskovek", někteří novináři, občas umělci, sportovci. Jejich odtrženost od reality připomíná naivitu dětí, které jsou přesvědčeny, že elektřina samovolně vzniká v zásuvce, voda v trubkách, zboží na regálech obchodů, apod.

Parazitický blahobyt ve kterém žijí nazývají krycím názvem "svoboda a demokracie", takže pokud je na obzoru sebemenší riziko, že by museli jít pracovat, tak spustí povyk, že je "ohrožena demokracie"...

Mají své zástupce i tady na poradně. Když se naučíte, po zahlédnutí nicku, jejich příspěvky přeskakovat, ušetříte si nervy i čas, protože reagovat na ně nemá smysl. Oni nectí principy dialogu, argumentace, logiky, atd. Neznají historii. Někteří z nich jsou za svou "nechápavost" a veřejné působení placeni ze zahraničí.

ben®

len - zdá se, že o problému toho hodně víte . Zatím nejsem členem pražské kavárny, ale po tomto Vašem náborově-reklamním spotu (a když tvrdíte, že je tam tak dobrá společnost) budu o tom členství uvažovat. A říkáte, že lze být placen i ze (jistě západního) zahraničí? Úžasné.

Ad @len - Proč musí být ti, co nemají "hluboko do kapsy" a "žijící z toho, že něco vlastní" (nejlépe zděděného, když nepracují) ještě navrch "placeni ze zahraničí"?

Zajisté to budete umět vysvětlit tak, aby i stařenka pochopila.

jofa*

ben: Takové názory nemá ani cenu komentovat. Moje matka zažila všech jedenáct prezidentu od Masaryka (kterého viděla několkrát na koni), přes Beneše, Háchu, podpisovače rozsudků trestů smrti neviinných lidí až do dnešních dnů. Volila pana Drahoše. Mamko, omlouvám se ti za druhé, že i Tebe dokáže někdo zde nazvat kavárenským povalečem.

ben®

jofa - máte pravdu. Někdo vysoce postavený "hodí do éteru" "nálepku" a ostatní už to jenom papouškují. Ovšem, jak vidno, tak i zde se to hodně líbí. Bohužel.

aj
hodnocení

4x

Pražská kavárna je skupina,ve které je největší procento lidí,kteří nežijí z vlastní práce ale z práce jiných,kteří pro ně vytváří hodnoty.A kdyby neměli tyto lidi,kteří pro ně vytváří hodnoty,tak by zažili největší šok ve svém životě,protože by museli začít vytvářet tyto hodnoty sami,čehož se bojí jako čert kříže,protože by museli začít pořádně pracovat*smich*

To jako, že každý člen PK má několik osob, které ho živí? A jak toho lze docílit? Já chcííí takýýý *smich*

ben®

jedubabicka - nenechte se zlákat dalším náborářem do PK. To jsou jen medové řeči .

culdabulda1*
hodnocení

4x

ale pokud člověk vychází z faktů - nastal v myšlení společnosti oproti r. 89 - zásadní posun, který nelze "okecat" nějakými "demokratickými" frázemi a před kterým nelze strkat hlavu do písku.

Zatímco tenkrát jsme byli všichni takříkajíc na jedné lodi - a tzv. "pražská kavárna" byla lídrem celého národa - teď je to právě naopak a po 28 letech budování "demokracie" je naše společnost nesmiřitelně rozdělena na dva tábory a Praha je čím dál více nenáviděna zbytkem republiky. A na to určitě neměl vliv p. Zeman, to by byl příliš zjednodušený pohled - protože zvolením p. Drahoše by se tato nenávist možná ještě prohloubila.

Takže se prostý, nevzdělaný, hloupý člověk a buran z venkova nutně musí ptát - čím to je, že - ač je všude demokracie, blahobyt, pokrok a svoboda, po kterých jsme tolik toužili - ve společnosti převažují tzv. "populistické" nálady a ideály intelektuálů se propastně vzdálily přáním a představám tzv. "obyčejných lidí" .

Je opravdu chyba na straně těch obyčejných lidí, kteří nejsou schopni pochopit velikost myšlenek "elity" národa !? Vždyť tato elita měla k dispozici jenom o 10 let méně, nežli komouši po 48. roce, kteří dokázali i s omezenými prostředky vybudovat fungující a soběstačné hospodářství...

Naivně jsem si v 89. myslela, že se toto bohatství státu za svobodných podmínek ještě znásobí a konečně budeme na stejné úrovni, jako ten vysněný Západ. Ani ve snu mne (a jistě nejen mne) nenapadlo, že zůstaneme kolonií, ale jenom změníme pána. Možná bylo to Rusko pán lepší, protože jsme měli více svobody, nežli máme teď ... nevýhoda byla vlastně jen v tom, že jsme nemohli cestovat (ovšem kromě těch, kteří nám teď hlásají tu demokracii).

doplněno 29.01.18 12:24:

- jo - vlastně jsme tenkrát ještě nemohli veřejně urážet prezidenta, házet na něj vajíčka, nazývat ho zm..., sviní na hradě atd. A taky všichni museli makat... někde na nějakém diskuzním fóru jsem se dozvěděla - že největším výdobytkem Listopadové revoluce bylo to, že už nikdo nemusí povinně pracovat ..

aj

problém je v tom,že ta Elita národa-Praha a okolí je v nemalé míře vzdálena normálním občanům.Jsou už často mimo realitu většiny lidí obyčejných.Víc než o demokracii jim jde jen často o vlastní prospěch.Kavárna vede

jofa*

culdabulda: Možná bylo to Rusko pán lepší, protože jsme měli více svobody, nežli máme teď ... Už je po volbách. Neoslavovala jste nějak dlouho?

culdabulda1*

aj - zase Vám nemůžu udělit bod, takže znovu *palec*

jofa*

culdabulda: Mám Vás rád a je to tady někdy zábava. Dal jsem výše dotyčnému bod za Vás, nikoliv za sebe, protože to bych nikdy neudělal. Musíme si pomáhat. Někam aj zmizel. Je to teď nepřehledný chaos. Ta inovace se moc nepovedla.

culdabulda1*

@jofa

- děkuju - ač "nepřítel" - taky Vás mám ráda *pusa*

hodnocení

3x

No to je opak nevzdělané lůzy *smich*

Termín vznikl při posledních volbách - prostě stačí se podívat na mapu volebních výsledků a zjistíte, že Drahoš má podstatně vyšší podporu v Praze a okolí - Zeman naopak.

No a proto podporovatelé Drahoše nazývají voliče Zemana lůzou, naopak sami jsou jimi označování za pražskou kavárnu.

dejv111*

Nemáte tak úplně pravdu. Termín pražská kavárna se možná nyní více zmedializoval, ale používá se již pěknou řádku let. ;)

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, vítač, sluníčkář, pražská kavárna = neuctivé a urážlivé "nálepky" pro lidi, kteří mají jiný názor, než mají lidé z Hradu nebo z SPD. Zdravím!

culdabulda1*

stejně jako jsou lidé, kteří mají jiný názor, nežli pražská kavárna - nazýváni nevzdělanou buranskou lůzou z venkova.

mladazaba
28.01.18 19:22
hodnocení

diky

hodnocení

2x

Podle posledních informací "pražská kavárna"tráví novináře - aspoň tedy pan Rokytka to tvrdí ;):

" Po útoku pražské kavárny jsem v rekonvalescenci a doufám, že se ze šoku brzy zotavím,"sdělil redakci.

" Nemohu vyloučit, že mi někdo vhodil do nápoje ze msty nějaký sofistikovaný jed, po kterém jsem zkolaboval. Nebýt zásahu několika kolegů, kteří nebyli hyenističtí a zavolali záchranou službu, nemusel jsem již být živ a vlastizrádné pražské kavárně dále na obtíž,"napsal Rokytka na stránky.

lidovky.cz/...

ben®

jedubabicka - jsem v šoku. Vypadalo to, jako když ji má "jako z praku" a on to byl pokus o vraždu.

Nu což, počkáme si na lékařskou zprávu a doufám, že ji zveřejní sám pan Rokytka. Zatím se zdá, že PK nasadila chemické zbraně .

@ben - Virová nákaza s horečkou už tu byla - a slušný novinář neopisuje, ten musí být už z titulu svého povolání originální ;)

ben®

jedubabicka - obávám se, že se do toho pan Rokytka zabrousil a jen těžko se z toho bude vybrušovat .

Na to prý pomáhá kouření pohanky :)

mot
hodnocení

0x
opakem je vesnicka hospoda...

Opakem je zdravý rozum.

Co dnes zove se zdravým rozumem, zítra může býti totálním průserem.

ringo

ano nejspíš to bude totální průser, pro Kalousky a jim podobné a dnešní zdravý rozum se bude nazývat i po letech zdravým rozumem a vy a vám podobní se nebudete hlásit ke svým dnešním výkřikům *haha*

Tak tomu nevěřte...ani ve snu.

Ano, tomu nevěřím, vy budete prskat pořád *haha*

tondac*
hodnocení

0x

To jsou asi ti, který se také říká sluníčkáři nebo pravdoláskaři.

Takže protipólem pražské kavárny budou podobně jako u sluníčkářu zamračenci nebo přírodní katastrofy a u pravdoláskařů nenávistní lháři nebo prolhaní nenávistivci ... ;)

Nejde o to že se to nelíbí, jde o to že sluníčkář má pramálo společného se sluníčkem a pravdoláskař s pravdou a láskou ;)

tondac:

Trochu problém je v tom, že protiklady těchto skupin lidí lze těžko nazývat slovy vytvořenými z protikladu jejich názvů *haha*

tondac*

@bmbx

... ale ono to docela jde, jen těm protikladům se to moc nelíbí ... ;)

Stačil by prostý zápor - jenomže zatímco nesluníčkář je jednoduchý, u pravdoláskaře není zcela jasný, zda ne uplatnit na začátku, uprostřed či v obou případech.

tondac*

@bmbx
Pravdoláskáři mají s pravdou a láskou společné to, že chtějí aby pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí. Co chtějí jejich odpůrci my vysvětlete vy.
No a sluníčkář je něco jako yeti - všichni o něm mluví, ale nikdo ho neviděl. Když někdo mluví nebo píše o sluníčkářích, tak se ho ptám, kdo to vlastně takový sluníčkář je. A slyšel jsem už celou řadu definic - od migrantů opálených od sluníčka až po pozitivně naladěné spoluobčany, kteří se stále smějí a září jako sluníčko.

Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom slnkár ... čo to táram sluníčkář? ;)

@jedubabicka
Váš nepravdoláskař i pravdoneláskař jsou oba stejně geniální. Optimální bude používat oba najednou. Já bych si je s dovolením vzal! :)

@tondac - Jsou vaši - já si udělám jiné.

pohanka*
hodnocení

0x

Několik podobných úhlů pohledu, co je to vlastně Pražská kavárna, jak toto rčení vzniklo, koho pod tímto názvem můžeme nazývat, najdete v podrobném článku na Wikipedii pod názvem ,,Pražská kavárna,,.

,,Kavárna,, odkazuje na místa setkávání intelektuálů a ,,Praha,, je chápána jako symbol velkoměsta s intelektuály odtrženými od reality běžných lidí.

------------------------------------------------

7.dubna 1978 v hostinci U Kaštanu v Břevnově byla založena Československá sociálně demokratická strana dělnická.

Politické názory se diskutovaly povětšinou na veřejných místech - hospodách, kavárnách.

Ale za 2. světové války z bezpečnostních důvodů v bytech, čímž se obyvatelé /majitelé/ bytu vystavovali smrtelnému ohrožení. Tato zrada se trestala smrtí. Nebyly to jenom názory, ale i odboj.

Václav Havel vlastně pořádal též diskuzní debaty o režimu zase na Hrádečku u Trutnova.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]