Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lokomotiva - historie

Od: hop® odpovědí: 21 změna:

Zdravím, s kamarádem se "kocháme"krásou starších mašinek, jejich dokonalostí nejen na jejich dobu.

Poslal mi odkaz fc05.deviantart.net/... a ted přemýšlíme, z kolika součástek je tato krasavice složena. Nevíme odpověď, jen se s námi pokochejte a zkuste odhadnout... :)

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Odhadnout si nedovolím (zvlášť, pokud se počítají i nýty :-D ) - ale tendr má sedm náprav...

;)

doplněno 28.02.13 22:23:

Jenom těch hejblátek v ´kabině´ - upload.wikimedia.org/...

;)

hop®
hodnocení

Jo, s Fatálkem "počítáme" všechny součástky, jsem seknul od boku řádově statisíce jednotlivých dílečků, možná řádově i více, opravdu nevím...

hodnocení

0x

To je TEN krasavec!

doplněno 28.02.13 22:19:

axus: Ne tak docela. Ta Zababova mašinka byla původem česká a rozsypala se. *smich*

doplněno 28.02.13 22:20:

Nebo spíše SE vysypala. Z kolejí. :D

hodnocení

0x

To je prece Nejvetsi masinka na svete, kterou postavil zly a mocny cernokneznik Zababa.

doplněno 28.02.13 22:24:

Je tak dlouha, ze nelze dohlednout, kde je boudicka pro strojvudce, ma trista tricet sedm naprav, sto trinact valcu a jen jediny kominek.

Bylo na ni spotrebovano zeleza, medi a mosazi ze sedmi kralovstvi a je v ni tolik nytu a sroubu, ze by je vsichni smichovsti zeleznicari pocitaly po cely tyden.

ronyx*
hodnocení

0x
Můj odhad zní - minimálně 300.000ks - počítány jsou i všechy nýty, šrouby, podložky a matice. Vycházím z toho, že cituji: "Moderní automobil se v dnešní době skládá z cca 7 500 součástek." zdroj: skaloud.net/... - skoro dole na stránce
hop®
hodnocení

RONYX - jo, to zní reálně, navíc při konstrukci té mašinky pravděpodobně nepoužívali bodové sváření a podobné...

zabu
hodnocení

0x

No a taky co se považuje za součástku. Jedno dvojkolí je jeden kus, nebo se počítají zvlášť náprava, dvě kola, dva okolky, dva čepy, dvě protizávaží, tedy devět součástek. A to jen u dvojčiných parních mašinek.

Chtěl bych vidět, co tenhle "chlapeček" dělá s kolejema v oblouku. Docela by mě zajímalo uspořádání podvozku. Jestli to má alespoň trochu otočný ty 4+4 nápravy. Jestli ne, tak potěš panbů. To by ho traťáci milovali.

No s tim poctem soucastek je to vubec osemetne. U moderniho auta by se po zapocteni vsech tranzistoru ve vsech mikroprocesorech doslo k hodne velkemu cislu...

hop®
hodnocení

Za sučástku bereme jakýkoli "prvočinitel", tedy třeba šroub a matku zvlášť...

... asi to bylo nasazováno na tretě s minimálním poloměrem zatáček, jinak by to nemohlo fungovat...

K tomu podvozku - cituji Wiki: "Uspořádání pojezdu (2'D)'D2' - členěná parní lokomotivaMalletovy konstrukce - toto uspořádání měla i největší parní lokomotiva Big Boy

doplněno 01.03.13 09:50:

Odeslal jsem dřív něž jsem to dopsal, oprava:

K tomu podvozku - cituji Wiki: "Uspořádání pojezdu (2'D)'D2' - členěná parní lokomotivaMalletovy konstrukce - toto uspořádání měla i největší parní lokomotiva Big Boy "Pokud si pamatuji dobře z teorie vozidel, to značení znamená, že prvních 6 náprav je spojeno podvozkem otočným vůči lokomotivě a první dvě jsou ještě otočné vůči tomuto podvozku. 7. - 10. náprava je pevně vůči lokomotivě a poslední dvě nápravay jsou na spolenečném podvozku otočném vůči lokomotově. Je to tak i na obrázku Malletovy konstrukce na WIKI upload.wikimedia.org/...

Jinak to co psal HOP o tom minimálním poloměru...chápu jak jsi to myslel, ale trochu si rýpnu, ten poloměr by naopak musel být maximální (do nekonečna) aby ta trat byla co nejvíce přímá. Nic ve zlém *pivo*

doplněno 01.03.13 09:58:

K těm dílům, typuji stovky tisíc, s nýty si myslím, že klidně přes 500tis. Možná že s milionem nebudeme daleko od pravdy, jen součástek v šoupátkách pro rozvod páry, co jich tam bude...

youngman*
hodnocení

0x

zajímala by mě váha toho kolosu

Tak to se dá najít na wiki: "Lokomotiva Big Boy váží 548,2 t. Je 5 m vysoká a 40,4 m dlouhá, její maximální rychlost byla 128 km/h. Výkon lokomotiv Big Boy byl po přechodu na motorovou trakci nahrazován až pěti lokomotivami."

albatros498022*
hodnocení

0x

Myslím si že počet součástek bude tak akorát aby z toho byla lokomotiva,která jezdí. Ale je jedno kolik jich je člověk musí směknout a tiše se kochat a představovat jaký to muselo být když se rozjížděla ta síla z ní musela přímo dýchat. To už z dnešních lokomotiv není.

hodnocení

0x

Váha je cca v desítkách tun. Dnešní mašiny váží cca 80-110 tun.

hodnocení

0x
a kdybyste si ji snad někdo chtěl zkusit "řídit" v počítačové hře, tak doporučím Trainz Railroad Simulator 2004 nebo 2006 (možná i 2010 ale ten jsem nehrál)
v editoru tratí se jmenuje "UP Big Boy" :)
tohle je fakt kolosální krasavec :)
praivo*
Jo, tam jsou i nějaké technické údaje, například výkon myslím 6,5 nebo dokonce 8 M(!)W.

hodnocení

0x

Je krásná! Když ale mám uvažovat o každém šroubku i matičce, jak píše Hopík, myslím si, že by se snadno došlo až k půl miliónu součástek. Nedovedu si ho ale představit v zatáčce.

Moje nejoblíbenější je Mikádo z Lužné /387 043/, vnuk preferuje olomouckou Rosničku /464 202/ a děda zase Velkého bejčka "Lízu" /423 009/ z Letohradu. A všichni dohromady milujeme 'Čtyřkoláka - Posázavský pacifik - 434 2186. A z motorových mám ráda Brejlovce.

Tak si vezměte, jak to u nás musí vypadat, když si pustíme nějaké video vlaků, máme jich spousty, a každý si začne hájit to svoje.;) Jaga.

Jojo to znám. *smich*

ferda60*

Škoda že nese už stopy účinků povětrnosti. Podle snímku to ale vypadá že už je teď naštěstí pod střechou.

Když zůstaneme za oceánem (celk. délka 50 sec):

doplněno 01.03.13 14:59:

Ještě jedna "pára"za oceánem (celk. délka 2hod):

youtu.be/...

youngman*
hodnocení

0x

Maglev - Japonsko

ladinpraha*
hodnocení

0x

Vím to úplně přesně - moc. Není podstatné, z kolika součástek se skládá. Fascinující u všech historických strojů je na tehdejší dobu nejen technické řešení, ale i estetické provedení a to, že i na tom posledním šroubu je vidět poctivá kovářská práce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]