Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám takový nezvyklý dotaz. Chtěl bych spojit příjemné s užitečným ... o víkendu chci jet přespat do lesa (sám, spacák, celta, ohýnek) a zároveň bych si rád vyškvařil sádlo a škvarky. Není blbý nápad, vzít si do lesa kotlík a udělat to tam? Jde mi asi hlavně o to, abych si k sobě v noci nepřilákal zvěř Co myslíte?
Nevidím v tom problém, jedině snad uhlídat, aby se ti to nespálilo.
A ti, co mají problém s rozděláváním ohně v lese, nejspíš nechodili do skauta
Bude to chtít dlouhý podepřený klacek a stavitelný provaz, abych to dělal pomalu a nespálil to.
@jethro - Nejde o to, ze někdo "má problém" s rozděláváním ohně v lese. Prostě je to dané v zákoně a hotovo. Všichni, no skoro všichni někdy stanovali a všude jsou stanovené podmínky. A záleží jen na místních zvyklostech a toleranci "strážců lesa". Vy jste nikdy sprďáka nedostal? Já jo. A věřte, že není smutnější pohled, než na schlíplé děti, co se plouží domů se studenými špekáčky v tašce.
No, snad domů nepotáhnu s ještě horkým kotlíkem. Ta paseka, kdyby se mi to vylilo v autě
Ohen se delal aby zahnal zver a bylo tepleji - zakon neresim pac mas obcanku
Jinak je kazdymu jedno co budes varit.
No, pokud nebudete stanovat mezi medvědy, tak klidně Srnčí na škvarky nejde. M.
Pak by to ještě chtělo zvážit, zda vůbec smíte v lese rozdělat oheň
Zvěře bych se nebála - spíš lesní stráže, policie a tak dále:
Z. č. 289/1995 Sb.
§ 20 Zákaz některých činností v lesích
(1) V lesích je zakázáno
k) kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně a tábořit mimo vyhrazená místa,
(2) Rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně je zakázáno také do vzdálenosti 50 m od okraje lesa.
§ 53
(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v rámci obecného užívání lesa v lese
o) nebo do vzdálenosti 50 m od okraje lesa rozdělává nebo udržuje otevřené ohně nebo odhazuje hořící nebo doutnající předměty,
To chápu, ale zase není období sucha, tak snad nikoho neohrozím. Není tam cedule, zde si udělajte oheň, ale ohniště tam je. Nepojedu tam poprvé.
To, že není sucho, ohniště je k dispozici a zatím se nic nestalo ještě neznamená, že neporušujete zákon. Stačí, abyste narazil na někoho z výše uvedených či "aktivního občana" - myslím, že je to za 5.000,- Kč
Jinak vám ovšem rozumím, vzpomínám a tiše závidím.
A proč to s tím sádlem chcete dělat tak složitě-někde v lese. Ptáte se jestli je to blbý nápad.Je.
Protože s tím doma nechci smrdět. Protože tam mám psa a vegetariánku. Protože chci využít kotlík, vyřezat si ze dřeva vařečku až na místě. Protože to chci zkusit. Protože to chci vidět. Protože si chci pak domů přivézt hotový výtvor. Proto
Kotlík je důležitý, doporučuji litinu. Jinak je to nápad při opatrnosti zacházení s ohněm dobrý, s přespáním i tramping. A spěchejte, v letních třiatřicítkách je rozdělávání ohně o zakázáno přímo pod pokutou zaručenou. Přilákate zvíře psíka medvědovitého - nebo jiného psíka
.
Zdravím, já si nedokážu představit v lese na ohni škvařit sádlo. Když si představím sebe a co vše k tomu potřebuji tak by jste tam musel táhnout půlku kuchyně. Jinak v lese spím velice často a je to něco nádherného. Hodně cestuji na motorce a k večeru někam zajedu mašinu přikryji celtou, zalehnu do mechu a když potom vychází zvěř -hmm nádhera. Tím chci také říci , že kdyby jste měl to štěstí a přilákal tu zvěř , tak je to jenom plus né?
Když si chlapec sádlo nakrájí doma, pak potřebuje kotlík, vařečku a něco, do čeho buď nalije sádlo, nebo nasype škvarky. To jsou tři věci - v případě použití větve jenom dvě
Představila jsem si tu přilákanou zvěř, kterak stojí v kruhu a uctivé vzdálenosti od ohně, kňučí a slintá
Zatím jsem měl štěstí jen na hraboše, bohužel. Jedna myška se dokonce nechala krmit, bylo jí teplo, dostala samé dobroty a byla hodná. A zahrál jsem jí na harmoniku a poslouchala
A přesně tak, nakrájím si to doma a hodím do pytle, ten do kotlíku, nůž mám, vyřazávat umím. Jestli si vezmu sklenice, nebo to nechám všechno v kotlíku, to ještě uvídím, až se budu balit.
Sklenice nebrat - bohatě stačí krabice s víčkem (plast/plech) na sádlo a škvarky nechat v kotlíku, jen ho přetáhnout sáčkem, abyste si ta zvířátka po škvarkové cestičce nedovedl až domů
Momochodem - co se hraje myškám?
Asi to tam nechám všechno, protože doma to ještě nechám povolit, abych to mohl zcedit a měl sádlo krásně bílé. Přikryju to, to se ví Jinak hrát uplně neumím, takže jen melodie, co mě napadne. Teprve se učím
michaltopic- a teď jsi mne naštval. Já jsem dostal takovou chuť na škvarky až mne vyskočil cholesterol. Ze začátku do nich dávám ještě trošku mlíka a ke konci když už část sliji do sklinek , tak tam dávám ještě trošku kořeníčka , abych měl jednu sklenici trošku provoněnou na namazání na chleba. Už asi vím čím se budu bavit o víkendu.
instalater: Tak to se omlouvám, že jsem ti zvedl cholesterol Já chci hlavně zkusit ty škvarkové placky (nebo zelné) a k tomu potřebuji mít kvalitní a velké škvarky. Sádlo moc nepoužívám (nejím vepřové řízky), ale v lednici se neztratí a může se někdy hodit. O tom mléku jsem četl, to můžu zkusit. Tak pěknou voňavou zábavu o víkendu
Skaut neskaut, nezlobte se ale má tu stažený lesní zákon o rozdělávání ohně a bylo by správné na otázku odpovídat : Ne, rozdělat oheň jen kde tě napadne nesmíš a promiň toho blba co by šel švařit sádlo do lesa bych chtěla vidět. Každé děcko ví, že oheň zvěř odhání a ne přiláká a každé děcko ví, že v lese se oheň nerozdělává pokud k tomu není vyhrazené místo u nás skauti mají v lese dřevěný domeček a ohniště, otevřeno pro všechny slušné návštěvníky lesa ( to mají na ceduli), tam jezdíme s vnučkama vařit (ohřívat) guláš a nezapomínáme ohniště uhasit a uklidit po sobě. Na tvoji otázku co si myslím jsem odpověděla ve druhém řádku a začíná slověm promiň.
Teda Michala, Ty jsi blázen . Ale mně velice sympatický. Ale dovedu si přestavit sebe, jak jdu touhle dobou po lese a cítím vůni škvarků
. To bych natáhla do nozder a šla po stopě
. Pachové stopě
. A pak až bych Tě spatřila s kotlíkem škvarků a harmonikou (psal jsi o harmonice, ne?) tak bych zůstala stát v němém úžasu
Sebi Ty bys zůstala stát v němém úžasu..To já bych se drze vrhla na ty škvarky.. Michale promiň, já bych se ti samozřejmě revanžovala a třeba Tě pozvala někdy na oběd, jako odškodnění.
Škvařit sádlo venku má mnoho nástrah. Přilákat může ale nejen zvěř jak vidíš..
Nakonec jsem škvarky nedělal. Přidal se ke mě kamarád, tak jsem se s tím nechtěl "patlat". I tak ale mise splněna. Počasí vyšlo (pršelo jen nad ránem), harmonika byla, ohěň se povedl, spalo se jak v pohádce, ohniště jsme prolili a uklidili i ten poslední vajgl
Ono jde hlavně o zdravý rozum. Na písku u potoka nic nechytne. Na podmáčené zemi po tajícím sněhu taky ne. V suché trávě by dělal oheň jen blázen. Atd. A k původnímu dotazu - škvarky bych si udělal doma a na místě je tak maximálně ohřál. Trvá to dost dlouho. A co pak s tím horkým sádlem? Všechno do placek, nebo ho slívat do plechovky a cestou domů od toho všechno umazat?
Slít do krabice a během chvilky v zimě ztuhne na kost. Klidně do plecháčku sádelňáku, zavřít igelitem a strčit do kotlíku... To je to nejmenší. A že to trvá dlouho je teď spíš výhoda.
Teda škvarkovat na čundru mě fakt nikdy nenapadlo... Ale proč ne, večery jsou dlouhé a na ukrácení dlouhé chvíle bude míchání škvarků fajn Nápad to je dobrý asi to taky někdy provedu :D
Na místě bych i krájel, stačí malé prkénko, klidně víčko od krabice kam se pak sleje sádlo...
Mmch. oheň v lese se nesmí dělat "odjakživa" a taky odjakživa s tím není problém. Jen se to musí umět a samo je nesmysl dělat oheň v letním vyprahlém suchu. Nikdy jsme neměli problém, když přišel hajnej tak jsme pokecali, popřál ezkej večer a bylo vyřízeno. Problém s tím má jen sluníčkový ekokkt nebo cepr z města. Ale uznávám, že oheň v lese je pro pár zasvěcených a drtivá většina by to měla brát jako tabu.
Požár od táboráku je vyjímka, mnohem častějí to je od nedopalků, rozbitých flašek (dno = lupa), blesku, a nebo od žhářů :D
Ohniště tam již bylo, jen se dlouho nepoužívalo. Tak jsem ho před lety obnovil a snad to problém není. Teď tam bylo pád popadaných stromů a nějaké pokácené a nikdo mi tam cedulku nenechal, že tam nelze dělat oheň. Jsem opatrný, snad šikovný. A na mojí obhakobu, když jsem chodil po lese a sbíral dřevo, tak jsem sbíral i odpadky (od prasolidí) a ty jsem pak odnesl do popelnice. Už jen pro ten lepší pocit
Ono to vypadá fakt divně, když uprostřed mechového království (všude zeleno) leží krabice od pomerančového džusu, nebo pytlík od bonbónů
- a pak se člověk diví, kde se furt berou ty zničující požáry - holt lidi, no !
asd 1
- no vždyť !
To jo, hlavně v zimě je od čundráků deset požárů každý víkend
(zkus teď podpálit les, uvidíš že to dá docela práci)
Ohýnek zahoří pokud je na jehličí a blbě uhašený (jehličí doutná a za pár hodin prohoří ven), to se stane ale jen pokud ohýnek dělá idiot.
Přesně. Trvalo asi dvě tři hodiny, než se nám podařilo rozpálit ohěň natoli,, abychom mohli konečně přiložit pořádnou kládu (kmen), která pak sálala i v noci, když jsme spali a ráno jsme na ní rozdělali malinký ohýnek na zahřátí. Dokonce to tak třikrát už vypadalo, že máme oheň a stejně jsme musel začínat znovu .. zhaslo to. Všechno mkré, nacucané.
Chápu, kamarád by ti voblejzal škvarečky až by je sežral :D
Musíš umět najít v lese suchý dřevo mokrý jen zvenku, a i tak se hodí mít z domova suchý třísky (ca kilo) nebo vařič, abys oheň "rozjel".. Všechno co leží je v zimě použitelný jen na rozjetý oheň...
No ono to bylo mokré spíš jako, že to bylo čerstvé. Po nějakém větru tam leželo pár vyvrácených stromů a od lesníků několik dalších pokácených. Všechno ale zelené. Jak tam jezdím "často" chodím ve větších a větších kruzích a vysbíral jsem vše suché. A pak tam leželo několik kusů z dřívějších dob, ale ty byly už hodně velké a potřebovaly právě dost žhavého. Nakonec se nám to ale podařilo parádně. Ráno skoro nic nezbylo (krom té velké klády), všechno jsme uklidili do posledního vajglu, odnesli jsme i něco navíc (odpadky od buhvíkoho), a ohniště jsme i prolili. Splněno. A příště snad už ty škvarky. Doufám, že bude ještě zima a sníh, to bych rád ještě stihnul.
V lese s ohněm neriskuj! Navíc prskající omastek snadno chytne!
Právě škvarky se musí dělat hodně pomalu a tudíž docela dlouho. Kvůli rovnoměrnosti tepla je vhodný kastrol s tlustým dnem, což u ohně a kotlíku těžko dodržíš. A to jako poneseš v batohu syrový plát sádla? V teple Ti zasmrádne.
Jestli chceš mít škvarky a sádlo chutné, na ohni ho nedělej! Vyrob si je doma, slij přebytek sádla ještě před doškvařením. To bude sklenička čistého sádla na smažení. A zbytek se škvarkama lehce osol a vezmi si ho s sebou. Výborné v zimě na hory.
Tak jsem dnes udělala pokus. Nakrájela jsem kilo syrového sádla na proužky, asi jako malíček, no spíš tenčí.. Přesně v celou jsem to podlila deckou vody a zapnula vařič na dvojku. Později stáhla na první stupeň a občas promíchala. Přesně za hodinu bylo možné odebrat čtvrtlitrovou sklenku čirého sádla. Ve zbytku jsem dosmažovala škvarky, aby zezlátl chvilku na vyšší stupeň. To trvalo asi čtvrt hodiny. Takže za hodinu a čtvrt jsem plnila sklenici škvarky, mezitím je lehce solila .A pak jsem to celé napěchované ve šroubovací půllitrovce zalila zbylým sádlem. Zákon je, že se nesmí ze sádla při tavení kouřit, to se přepaluje a hořkne. Ani prskat by nemělo, jen tiše šumět. Celá procedura i s krájením mi trvala jeden a půl hodiny. Ale jsou božíííí.
To se nemusí míchat vytrvale, ale jen občas. Dá se u toho psát na PC A někdo naleje ke konci škvaření do škvarků půldecku mléka, že prý víc zhnědnou n. zčervenají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.