Nejste přihlášen/a.
Můj názor tu každý zná. Zákon, který nutí lidi platit TV poplatek za jakýkoliv tv přístroj, je nesmyslný stejně, jako výpalné, neboli poplatek za autorská práva, z každého papíru, který potisknete a následně hodíte do sběru.
ČT lže a poplatky by jí neměly patřit. Ať si ty lži platí ten, kdo si je objednal. Rád svěřím svých 135kč měsíčně té TV, na kterou koukám.
Tak pro posměváčky. Existují jednak domněnky, typu každej věří čemu chce, a potom, představte si tu hrůzu, existují odborné rozbory, které na příslušných příkladech dokazují objektivní pravdu. Nevěříte? Tady máte ukázku:
" . . . program České televize Newsroom ČT24. "V tom zatím posledním vydání o uplynulé neděli, mimo jiné zaznamenání hodné výrony mysli pana Rosího,..
... ...
ČT se dostala do konfliktu s ustanoveními etického kodexu
Ale že by se moderátor pořadu Luboš Rosí zeptal, kde že jsou ukázány ty lži z dílny PL.cz, to snad nikdo ani nečekal. "Tak lze snad jen dodat, že se touto nedlouhou, leč vydatnou reportáží tým Newsroomu a s ním i celá Česká televize dostaly do konfliktu asi s pěti základními ustanoveními etického kodexu Syndikátu novinářů i vlastní ČT. Jmenuji aspoň jeden. Kromě neověřených a nepravdivých sdělení, skryté reklamy a zjevné jednostrannosti zde vidím pochybení nejzásadnější. Někdo tu z obrazovky osočuje nějaký subjekt – zde ParlamentníListy.cz – z toho, že šíří lži, ale pořad, zvaný publicistický, nedá osočené straně prostor k vyjádření, To pak není publicistika, ba ani žurnalistika. To je prostě sprosté pomlouvání. A jako obvykle dodávám: za naše peníze!"poukazuje mediální analytik na to, kdo osazenstvo Kavčích hor živí..."
podrobnosti, o co šlo jsou tady. Za tenhle shit po vás chce ČT 135kč měsíčně. Copak to nevidíte? Bráníte tu neustále ČT, ale odmítáte se seznámit s fakty. Copak vás nezajímá, kam jdou vaše peníze?
Kdo jste to propásl, tak se podívejte ze záznamu na dnešní Kauzy Jaromíra Soukupa na TV Barrandov. Z některých podivných čísel vám půjde hlava kolem.
jenyk - no, přeci nelže ta TV, která Vám říká to, čemu chcete věřit. Když tomu věřit nechcete, tak TV lže .
Dobrý den, toto téma je staré a začalo to s vysíláním první celoplošné komerční stanice. Už tehdy pan Železný nabádal diváky své TV, aby dál platili poplatky dle zákona. A je skoro jisté, že se to bude zase někdy řešit v parlamentu, protože má stále někdo pocit, že je to špatně. Veřejnoprávní TV je "moloch" (to ví každý), který je drahý, ale je jediná TV, která má své redakce, studia a zpravodaje i mimo hlavní město, má zpravodaje i v cizině a umí technicky pokrýt i náročné projekty nebo koupit drahá vysílací práva a spolupracovat s jinou veřejnoprávní TV v Evropě. Zvládla by to nějaká naše komerční TV? Těžko. Současný stav financování ČT jí dává politickou nezávislost (i když se to někomu nezdá). Reklama v ČT je omezena zákonem a díky tomu tam vidíme ještě pořad celý a nikoliv "rozštípaný" na dílky, jako v TV komerčních (tak je to stále koukatelné). Takže, financování ČT z rozpočtu nebo její privatizace není dobrý nápad. Zdravím!
já si ale ráda zaplatím za bonus, že ČT nepřerušuje svoje programy stupidními reklamami ! - a pokud do svých programů zařazuje dobré dokumentární a cestopisné filmy a občas i kvalitní zahraniční klasiku - tak to za těch pár korun stojí !
- no vždyť jo - a do "rodiny" ČT patří taky ČT-Art - tam taky nedávají reklamy. Ovšem nepochybuju, že v referendu by byla většina lidí proti povinným poplatkům, s tím se nedá nic dělat.
- jo - ona není ČT 2 - volně dostupná? ...
@jedubabicka: To je jedno z čeho. Ale ten, kdo to bude platit, bude mít právo kontrolovat jak se nakládá s jeho penězi. Tuhle možnost žádný z koncesionářů, ani zprostředkovaně nemá. Ani vy, ani já, ani NKÚ nemáme právo kontrolovat hospodaření veřejnoprávní TV. A kde není kontrola, . . . . . . Co z toho vyplývá? Že není nutno hned měnit financování TV. Ale třeba změnit její statut. Alespoň tak, aby ji bylo možno kontrolovat, alespoň přes NKÚ. Proč myslíte, že se vždy snese takový řev, ze strany ČT, když se o financování začne někde mluvit nahlas. Bojí se, že přijdou o prebendy. Proč asi TV nechce zveřejnit plat V. Moravce, a ostatních pracovníků TV? I oni jsou placeni z Vašeho poplatku za TV.
@Ben: Mně nápad hrazení provozu z rozpočtu nepřijde nesmyslný. O nezávislosti nebo dokonce nestrannosti vysílání si stejně můžeme nechat jenom zdát.
@Ben: Jak SPD souvisí s nezávislostí ČT? A jak s ní souvisí, koho kdo volí? (Nerejpu, opravdu nevidím souvislost.)
Reklamy využívá o dost méně, protože si nemůže dělat co chce - a jakmile by přešla na samofinancování, buď se všichni nedoplatíme, nebo se nebudete dívat.
ivzez - kdo sleduje politiku, tak si vzpomene, že nezávislost ČT začal v minulosti zpochybňovat pan Sládek a také KSČM. Nyní je v tomto "lídrem" SPD a pan Okamura (kritiku v ČT bere jen jako útok). A není to tak dlouho, kdy zase někteří měli dojem, že v ČT je stále jen pan Kalousek. Zkrátka, ČT je snadný terč.
ra252 - já se zase nedívám na komerční TV, ale platím si je. Platím je v ceně zboží, které kupuji a na které je tam reklama. Tu reklamu totiž zaplatí zákazník. Pokud má někdo pocit, že hospodaření ČT není pod kontrolou, tak viz odkaz. Navíc mám dojem (nikoliv jistotu), že tyto výroční zprávy musí schválit Parlament.
Na Sládka už si skoro ani nevzpomínám a nevím, co říkal o ČT. Vím jenom, jak na mne vysílání ČT působilo (už několik let teleivizi nemám, takže bych to teoreticky mohla mít trochu zkreslené). Vzpomínám si, že na mne nezaujatě působila jenom ČT Art, dále většina kulturních pořadů a některé typy dokumentů.
Je samozřejmě možné, že se někteří voliči nechají ovlivnit "svými rétory", ale více věřím (nebo doufám?) tomu, že má každý divák svůj rozum a úsudek.
@ben: Ano, je to chytré. Když by to nešlo jinak, tak bude ČT placený kanál, a uvidíme, kolik jí zbyde diváků, kolik lidí si ten hnůj přidá do balíčku. Tak kolik si tipnete bene? Troufnete si alespoň na 50%, nebo na 30%? Co zbyde z ČT, když jí zbyde poloviční částka na Odboj V.M, nebo na Události a komentáře? Co myslíte? Ustojí to? Bude mít ještě dost peněz na Moravce, Borky, Takáče a další? Co myslíte? Na čem začne šetřit?
nikdo - ČT nevysílá pouze politiku, ale má ze zákona i povinnost vysílat např. pro menšiny nebo zdravotně postižené či vzdělávací pořady. To komerční TV nemusí a ani by to nedělala.
- třeba filmy : Kabaret, Romeo a Julie, Hořící Mississippi, Rosemary má děťátko, Ďáblův advokát, Čínská čtvrť, Den kobylek, Tři dny Kondora, Pianista, Na západní frontě klid, Velký útěk, filmy Q. Tarantina, atd. atd...
válečné a historické dokumenty : Slavné bojové akce 2.sv. války, Heydrich - konečné řešení, Velká vlast.válka, Velká válka (1.světová)... - Germáni, Vikingové, historie Židů, Dějiny světa, Dějiny Říma atd. atd...
Nesmíte si vybírat jenom "braky" - kromě tendenčně zaměřených zpravodajských, nebo diskuzních pořadů, anebo tendenčních českých uměleckých filmů z období "normalizace" jich tam zase tak moc není a za těch 135 Kč. měsíčně mi ČT rozhodně stojí !
- no, ale to já taky koukám i na jiné tv, ale protože si sbírám filmy a dokumenty, jsem raději, když nemusím vystřihávat reklamy a různé blbé upoutávky - mockrát to ani nejde. Ale je to jen moje "posedlost" - klidně si bojujte za zrušení poplatků !
divak - z Vašeho hodnocení zde vidím, že máte problém rozpoznat ironii, nadsázku či humor. Vy se na ČT opravdu nedívejte - Vám stačí komerční TV (tam ještě inteligenčně stíháte).
@divak - Ale jako fajnšmekr "nárocnejšich poradu" mozná ani vsemu nerozumite, akorát se citite byt "na výši", kdyz okázale opovrhujete tzv.komerci
Myslím, že bena zbytečně podezíráte - to, že někoho něco nebaví ještě neznamená opovrhování. Pro mě by taky bylo za trest sledování libovolného seriálu, "realtyšou" a dalších perel - ale uznávám, že něčím se lidé živit musí. Jak producenti, tak konzumenti.
divak: To nemyslíte vážně srovnávat čt všechny programy, živé přenosy, sport, s komerční tv. Dám Vám příklad.: Někdy dostanu chuť si poslechnout písničku na Šlágr TV i jinde. 9x z deseti pokusů (přecvaknutí) se trefím do reklamy kde se kšeftuje se zbožím. Děkuji za takové pořady "zadarmo"
divak - ono je hlavně umění najít v programu komerční TV celý pořad. Možná si to neuvědomujete, ale komerční TV vysílá jen reklamu, kterou občas přeruší kouskem nějakého pořadu, což může vyvolávat dojem, že vysílá pořady přerušené reklamou. Pro ně je ta reklama příjmem (přínosem) a pořady nákladem (obtíž).
Můžete mi napsat jediný důvod, proč by Vám nekolika hodinovou i celodenní zábavu měla čt poskytovat zadarmo.?
-
- ha, ha - samozřejmě, že čumím, když na to mám ! - co taky má člověk do té doby nežli umře - dělat !
Nechci dopadnout, jako ti mlaďoši, kteří zde brečí, že "nemůžou dál" ! - a mne archivování a sbírání filmů baví !
To, že každá minuta televizního vysílání musí být někým zaplacena, o tom snad není sporu. Jakákoliv televize může být placená v zásadě čtyřmi způsoby:
Výnosem z reklam. Tímto způsobem jsou u nás placené "velké" komerční televize. Peníze platí televizi zadavatelé reklamy, a ty nezajímá nic, než sledovanost jejich reklam. Televize je tak motivovaná vysílat to, co diváci chtějí, co bude mít vysokou sledovanost.
I když v předchozím odstavci je napsáno, že peníze platí zadavatelé reklamy, v konečném důsledku ji "platí" ti, kteří tu televizi sledují a reklamy konzumují. Což je spravedlivé.
Placené kanály. Tento způsob je snad ze všech nejspravedlivější, protože nejvíc odpovídá tomu, že televizi platí jen ten, kdo ji chce sledovat a naopak, kdo ji sledovat nechce nebo nemůže, neplatí nic.
I takto financovaná televize je závislá na sledovanosti, respektive na počtu platících zákazníků, tak je motivovaná vysílat to, co zákazníci požadují.
Koncesionářské poplatky. Televize má v tomto případě zákonem zaručený stálý příjem, a proto je takzvaně nezávislá. Bohužel, znamená to, že je nezávislá i na svých divácích. Proto nemusí vysílat to, co diváci požadují, ale může vysílat defacto cokoliv, ať už se to líbí nebo nelíbí. V praxi je program takové televize ovlivňovaný radou "moudrých" lidí, kteří ví sami nejlépe, co divák chce a potřebuje. Často to ví mnohem lépe, než sám divák (ironie).
Kromě toho, že taková televize je nezávislá na zájmu diváků, je její financování nespravedlivé v tom smyslu, že je nucen ji platit i ten, kde se na ni dívat nechce.
Státní televize placená ze státního rozpočtu. Tato forma vypadá jako nejhorší ze všech. Televize je v tomto případě na jednu stranu zcela nezávislá na názoru diváků, ale na druhou stranu životně závislá na státní moci. A můžete říct o někom, kdo je životně závislý, že bude objektivní?
Kromě toho platí to, co v předchozím případě - státní televizi platí defacto i ten, kdo ji nesleduje, ba i ten, kdo s ní nemá nic společného. V neposlední řadě státní televize je něco, co patří do typické výbavy totalitních států.
Co by ČT prospělo? Co by ji posunulo správným směrem? Přechod od špatného způsobu k těm lepším. Umím si představit privatizaci České televize, kdy třeba ČT1 a ČT24 by byly placené z reklam a z ČT2, artu, sportu a dětského kanálu by se staly kanály placené - a třeba tak, že aspoň ze začátku by součet poplatků odpovídal současnému koncesionářskému. Pro běžného diváka by se tedy nic nezměnilo, kromě toho, že by si mohl vybrat, jestli zaplatí nebo ne.
Televize placená ze státního rozpočtu je nejhorší možnost. To je prostě špatně na všechny strany.
Privatizace, neboli placení z reklam udělá z televize další Novu, Primu, atd. A uvidíme třeba ve sportovních zprávách několik let záběry z biatlonu ze Soči.
Koncesionářský poplatky nejsou zdaleka ideální, ale co je ideální?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.