Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pošta od února opět zdražuje

Od: babajaga® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

včera jsem viděla v TV zprávu, jak od 1. 2. pošta zdraží poplatky za odesílání dopisů /pohledů/. Připadá mi to jako nehoráznost. Za známku se zaplatí už 19 korun. Přitom poštám prý zásilky ubývají každoročně o zhruba 10 %. Pro zvýšení zájmu bych naopak zlevnila, aby se zase zásilky navýšily. Takhle mi to připadá postavené na hlavu.

Pro zajímavost jsem si spočítala pár kousků zboží, kolik by dnes stálo, kdyby se vše zdražovalo jako poštovné.

Známka na dopis stála 60 haléřů, bude tedy zdražena už 31,7 krát.

Máslo 250 g /10 Kčs/ by dnes stálo 317 Kč. Chleba /4,20 Kčs/ by stál 133 Kč. Litr mléka /1.50 Kčs/ 47,50 Kč. Sparty /8 Kčs/ by stály 253.60 Kč. Jeden obyčejný rohlík /30 haléřů/ by stál 9,50 Kč. A běžná mzda, která tehdy byla kolem 1.500 Kč, by tedy musela dnes být 47.400 Kč. Vím, že se to nedá takhle počítat, přesto jsem si spočítala, jak by u nás bylo, kdyby byli všichni tolik hladoví, jako ta pošta.

Nebude se asi /kromě firem/ posílat už skoro nic. Nejhorší to bude pro lidi, kteří nemohou vyřídit poštu přes internet. Každý musí občas využít služeb pošty.

Zajímalo by mě, kdy už někdo klepne nenažranou poštu přes prsty. Nebo zda by mohla poště vyrůst levnější konkurence. To by sice bylo nejlepší, ale je to asi utopie. *zed* Jaga.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Za pohlednici či list papíru je to opravdu hodně... nebo ne?

Doporučený dopis stojí kolem 40,-, obyčejný dopis 19,-. Oba se musí donést na danou adresu, což jsou největší náklady. Doporučený dopis se navíc eviduje, ale to bude zanedbatelný náklad do 5,- (čas práce na tuto činnost). Pokud jde pošťačka s 10 dopisy na jednu adresu (panelák) vše je ok. Pokud jde s jedním dopisem na druhou stranu města, kam by jinak nešla je to průšvih. Vždy jde o poměr výhodných a nevýhodných zásilek, které utváří cenu. Čím méně dopisů posíláme (protože máme email) tím více cenu šponujeme nahoru, protože je více těch nevýhodných donášek.

Lepší už to nebude. :)

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, to je zbytečné rozčilování. Ostatně, lidé snad slaví příchod nového roku právě proto, že se těší na další zdražování (poštovné, voda, elektřina, plyn, teplo apod.) . Zdravím!

doplněno 03.01.18 11:59:

culdabulda1 - můžeme o tom diskutovat, ale nic to nezmění. Navíc, začátek roku je pro zdražování všeho "ideální" a hlavně je to jistota (je to tak každý rok).

culdabulda1*

dobrej postřeh ! - taky bych řekla ...

hodnocení

1x

babajaga - Pro zvýšení zájmu bych naopak zlevnila, aby se zase zásilky navýšily.
To je stejný systém, jako když lidé začnou šetřit vodou a vodárny jim zvednou cenu, aby svoje příjmy udržely na cca stejné výši.

hodnocení

1x

A služby stále horší, mají tam zmatky, dělají zbytečnou práci, vuedu příklad. Přišla smska, že odpoledne přivezou balíček, to samé bylo uvedeno na sledování zásilek. Ve 20 hod. přišla smska, že se omlmouvají, že to nestihnou. Ve 20.15 zvonění a balíček dole. Ráno další smska, že balíček bude doručen odpoledne a na sledování zásilek to samé..?

Tohle se děje v době vyspělé pc techniky?

A o doručovatelích? Neobtěžují se do bytu, nají už sebou předvyplněná oznámení.

Pošta je hrozný podnik, už by byla nutná konkurence

Kdyby měli oznámení, bylo by to ještě fajn - nemají a až druhý den pozdě dopoledne je nosí běžná doručovatelka. Takže když v práci přijedou např. v úterý večer, nic o nich nevíme. Ve středu ráno ve schránce ani lísteček - a pokud se nedohodnu s pošťačkou, že mi to oznámení donese, dozvím se o balíku až ve čtvrtek ráno.

Jo - a všichni jsou brigádníci. Jinou výmluvu snad ani pošta nezná *nene*

iz*

Bohužel už to není výmluva, pošta zaměstnává čím dál méně lidí na pracovní smlouvu, řadu věcí řeší dohodami.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Zdražením svých služeb Česká pošta chce docílit toho, aby jí ubylo zákazníků a ona všechnu práci začala stíhat tak, jak má bez toho, aby musela navýšit počet svých zaměstnanců. Tak mi to aspoň přijde.

hodnocení

0x

Tak jak před pár lety byly zrušeny telegramy, tak časem zmizí i posílání dopisů a pohlednic. Už teď je jednodušší a levnější poslat třeba z výletu MMS než pohlednici. To je pokrok, který nezastavíš.

Naproti tomu bude přibývat zásilek typu balíček a balík, ale tam pošta nemá monopol a konkurence drží ceny dole.

liska*

To bude smutné, když jednou zruší i poštovní schránky.:(

Telefonní budky taky prakticky zmizely.

pb®

Ale tady přece nejde o nějaké pohledy atd., to dnes už moc lidí neposílá a pro přepravu balíku jdou použít přepravní společnosti jako PPL. Posílám členské známky a průkazky desítkám lidí po celé republice. Nenapadá mě, jak to udělat levněji, než poštou.

Věřte, že i tyto věci budou časem mít svoji elektronickou podobu. Pokrok nezastavíš.

mot
hodnocení

0x
hystercite kvuli par korunam, jako byste tech dopisu posilala desitky kazdy den.

Korunka ke korunce ;) - kdyby to aspoň bylo někde vidět. To mi vadí, že to zdražení zas nebude ve službách nikde vidět.

iz*

Jaké hysterčení?!? Kdyby pošta poskytovala kvalitní služby, nejspíš by zvýšení cen prošlo bez většího povšimnutí. Ale zdražovat nekvalitní služby?

hodnocení

Máte pravdu v tom, že se služby pošty neustále zdražují, ale na kvalitě to není vůbec vidět. Občas spíš naopak.

Pohlednice a dopisy asi půjdou brzy do kopru. Ono poslat pohled z dovolené, známka 19 korun, pohled nevím - 15 Kč?, to je opravdu lepší SMS nebo MMS. Jenže každá babička, na kterou si chci pozdravem vzpomenout, tuto možnost nemá.

Moje známá schovává nostalgicky pohled z nějakého hradu, který jí před hodně lety poslala dcerka, prvňáček, ze školního výletu. Holčina byla večer zase doma, pohled přišel za 3 dny.

Adresa: Paní MARYJE ...PARDUBYCE-POLABYNY. Krásný pozdrav z víletu přeje Jana.

Stejně krásné bývaly koresponďáky z táborů, to se člověk občas pobavil. Už to tedy nebude. Škoda. Jaga.

iz*

Jejda koreponďáky z táborů... Připomněla jste mi, jak jsem dětem před táborem vypisovala adresy, aby nezapmněly někomu napsat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]