Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je?

Od: magdon® odpovědí: 11 změna:

Při úklidu šuplíku jsem narazil na pozoruhodný skládací předmět po babičce (minimálně 80 let starý). Co to je?

(Přiznám se, že to vím, i když jsem se to dozvěděl teprve relativně nedávno ;) )

Co to je?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

1x

Skládací/kapesní filatelistická lupa.

alza.cz/...

doplněno 02.01.18 21:48:

Spíš asi textilácká, na kontrolu tkanin.

hodnocení

0x

Lupa na cteni?

doplněno 02.01.18 18:41:

Tkalcovska?

hodnocení

0x

Lupa na zvětšení čehokoliv. Máme ji kdesi také.

hodnocení

Ano, lupa to je, ovšem není ani filatelistická, ani na čtení, ani na zvětšení čehokoliv. Je to přísně jednoúčelová lupa (samozřejmě, že se dá použít i na něco jiného). Doplním, že ten čtvercový výřez má přesně 1 x 1 cm.

ben®

Dobrý den, není to pomůcka (lupa) pro lepší čtení dalšího dělení na nějakém přesném měřítku? Zdravím!

doplněno 02.01.18 21:58:

Možná je to pro spočítání něčeho malého (teček, bodů, uzlíků) na 1 cm2.

doplněno 03.01.18 09:28:

magdon - a ten 1 cm2 má nějaký význam nebo je to rozměr náhodný? Tedy, pokud to víte. Díky.

hodnocení

ben - Ten rozměr ani tak nemá význam jako plocha 1 cm2, ale význam má délka jeho stran 1 cm. Kvalita tkaniny je určena počtem nití osnovy a kolmých nití útku na 1 cm. Když tohle udělátko položíte na tkaninu, lze ve čtvercovém výřezu nítě velmi snadno spočítat.

praivo*
hodnocení

0x

Ačkoliv je to nejspíš ta tkalcovská lupa, Google mi našel něco ještě zajímavějšího: " Shindler Carat Es/..." - upravenou tkalcovskou lupu se speciální stupnicí, na které lze odhadnout hmotnost drahokamu bez jeho vážení (které např. u hotového šperku může být nepraktické/nemožné).

hodnocení

0x

Jak výše zmíněno - tkalcovská lupa pro počítání dostavy.

cs.wikipedia.org/...

hodnocení

Bingo! *palec*

Je to textilácká lupa na počítání vláken (babička byla za 1. republiky "modistka"). Nejpřesnějc a na první pokus odpověděl "ra 252" a stává se tak společně s "Ladinem" a "Legem" vítězem soutěže. Odměnou jim budiž dobrý pocit *smich*.

doplněno 03.01.18 08:32:

(líp se mi to vyfotit nepovedlo :( )

Co to je? #2

Uctive dekuji za vyhru, budu si ji uzivat az do vecera:)

liska*

Na tomhle principu, ovšem mikroskopem na milimetru čtverečním, se počítají krvinky v roztěru kapky krve. Krevní obraz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]