Nejste přihlášen/a.
Každý doufá, že mu Nový rok přinese to dobré. Takovou hlavní pověrou bylo to, že co se tento den udělá, bude mít vliv na celý rok. Bylo dobré se vyvarovat hádek a mrzutostí, aby neměl člověk po celý rok peklo.
Ten kdo se oblékl do nového, byl zbylé dny v roce nový celý. Kdo měl ten den u sebe více peněz, nemusel se strachovat, že mu budou v novém roce chybět. Za dobré znamení se považovalo, pokud vstoupila do domu dívka nebo dítě a ne stará žena. Někde se pekla vánočka, která měla v sobě zapečené hrachové zrnko. Tato vánočka se načínala na Nový rok, a kdo ve svém kousku našel hrášek, ten byl po celý rok dítětem štěstěny.
Já nevím, jestli to je přísloví. Spíše taková pořekadlo, rčení u kterého se dělá, že se tomu věří, ale každý ví, že to nemůže být stoprocentní.
Možná tomu věřili naši prapředkové. Přece jenom byli chudí, těšili se, že se na ně usměje trošku toho štěstíčka a povede se jim lépe, a též byli méně vzdělaní a měli určité rituály a jak se předávaly z pokolení na pokolení, nedokázali si představit, že s nimi přestanou, aby nebyli potrestaní, či nedej bože, co by tomu řekli sousedé.
Jako se traduje čočka na novoroční oběd, aby se nás držely peníze, tak u nás se tradovalo, že přes Nový rok nemá nikde viset žádné prádlo. Aby hospodyně neprala a nevěšela vyprané po celý rok. Jak myslíte, že to dopadlo? I kdyby člověk všechno poskládal, a nic neviselo, tak u nás se pralo stejně stále a stále dokola. Když byly malé děti, tak to jinak nešlo. Takže berte tyhle průpovídky s nadhledem a humorem.
Je to pěkné přísloví. Kdyby bylo pravdivé, bylo by většině lidí po celý rok špatně.
Já jsem se pojistila. Každý rok 1. ledna vezmu hůlky, batůžek s minerálkou a vyrážím do lesů. Včera 12 km. Proč? Protože když mi to chodí na Nový rok, bude mi to chodit po celý rok. No a 1. 1. 2019 si to zase pojistím na rok dopředu.
Sex nebyl. Ale to mi v mém věku až tolik nevadí, že budu celý rok bez něho. Hlavně, že ty nohy budou sloužit. Čím je člověk starší, tím víc mění své priority. Je to tak. K čemu by mi byl sex, když bych nemohla na nohy? To by člověk ani nemohl případně utéct. Jaga.
Hezký nový rok všem, ať už se sexem, nebo bez něj. Hlavně, ať nám to všem šlape.
Dobrý den, seriozní vysvětlení je již uvedeno. Já jen doplním, že by tomu mělo podle tohoto (snad) přísloví takto být - zítra bez sexu, celý rok bez sexu. Ovšem, spoléhat se na to nedá a nikdo Vám nezaručí, že celý rok bude skutečně klidný, lépe se vyspíte a budete mít více volného času na jiné aktivity - i přísloví může selhat . Zdravím!
Já myslím, že to platilo spíš obráceně. Že to mělo člověku odhalit, jak žije celý rok. Jestliže se "nějak" chová na Nový Rok, je předpoklad, že se chová stejně, jako v průběhu celého roku. Že si to lidi otočili, je vlastně snaha, aby to nevypadalo tak zle, jakoby za to snad ani nemohli. To nový rok...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.