Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes je Silvestr, zítra Nový rok, ale také státní svátek - vznik samostatné České republiky. Uvědomujete si to, že je to již 25 let? Máme být Slovákům vděčni za vznik České republiky? Vzpomínáte si, kde se více slavilo a kde se (skoro) plakalo? Nechci jen nostalgicky vzpomínat na Československo, ale už s tím pojmem svátek mám trochu problém. Jak jste na tom Vy? Děkuji za slušné příspěvky či názory (snad zatím bez vlivu alkoholu) a zdravím!
Děkuji sys za průběžnou aktualizaci názvu otázky, protože původní název jsem nezvolil nejlépe.
Já se Slovákům nedivím, že chtěli samostatnost - už měli za ty roky nadvlády vševědoucí Prahy zřejmě až po krk ! - ovšem, teď jsme pod nadvládou EU ve stejné kaši všichni, takže nevím, jestli je co slavit !
en
- taky zdravím - hezký nový rok
- pro Ben - nějak mi uteklo B (- a to jsem ještě nic nepila)
S odstupem času bude vznik a fungování Československa a jeho rozpad jen historickou událostí v Evropě, která nebude mít žádného zásadního významu v dějinách Evropy a lidstva vůbec. Nikdo neví, jaké uspořádání bude za 100-200 a více let. Může to být naprosto jinak. Bude to jen záznam v archivech o uspořádání Evropy před x lety. Za stovky let to bude jen epizoda v průběhu dějin.
Technická poznámka - zmiňovaný státní svátek se správně nazývá Den obnovy samostatného českého státu - a není dvacátý pátý. Vyhlášen byl až novelou z. č. 245/2000 Sb. z 29. června 2000 - takže poprvé se slavil 1. 1. 2001.
ben - není zač. Vtipné je, že Slováci ho vyhlásili jako svátek už v roce 1993
Já jsem rád za rozdělení na dva státy. Nemohlo to dopadnout jinak. Nacionální tendence ze strany Slovenska byly natolik silné, že jsem rád jak to dopadlo. Ačkoliv jsem na Slovensko rád jezdil, osobně jsem vždy cítil, že jsem cizinec ve vlastním státě. Obzvláště po roce 1989. Nejednou mi to bylo připomenuto .
Dobrý den, ano, ten (ná)tlak ze strany Slováků (jejich politiků) si pamatuji a nebylo to příjemné. Ale toto výročí je takové zapomenuté nebo ho nechceme vnímat (možná proto, že je hned po Silvestru). No, dříve to rozdělení bolelo, ale už ne. Zdravím!
culdabulda1 - Vy jste tady taková názorová jistota, která nikdy nezklame .
culdabulda1 - děkuji. I Vám vše nejlepší do dalšího roku. Třeba v něm konečně najdeme i nějaký společný názor. Dnes Vám "cvrnknu" za toho "hudlánka" .
Ben
- no v politických názorech (pokud se tomu z mé strany dá říkat názor..) - se asi neshodneme nikdy - ačkoliv kdo ví, co bude ... Ale Vaše příspěvky mám ráda, protože jsou kultivované i vtipné. Tak díky za bodík, ahoj.
Dobrý den, děkuji za opravu a upřesnění. Zdravím!
jedubabicka - no, to si právě myslím, že Slováci slaví a nám to došlo později, resp. že nám založili stát .
Berte to jen jako můj soukromý názor. Pro mě je a bude 1. Leden vždy Nový Rok. A tento svátek založení samostatné republiky pro mně není svátkem. Pro mně je to jeden velký neúspěch. Český neúspěch. Nedokázali jsme se se Slováky dohodnout na takových podmínkách soužití, aby se cítili ve společné republice dobře. Nevím, proč slavit něco, založené na neúspěchu. Rozbít společný stát, a z nouze udělat stát z toho, co zbylo, mi moc ke slavení nepřijde. Nicméně, jak to je, tak to je.
Přeji všem hezký nový rok, hlavně zdraví, tělesné i duševní. A neklesejte na mysli. Nenechme se rozdělit. Máme jen občas na věc jiný názor. Ale s kýmkoliv půjdu rád na pivo.
Dobrý den, v podstatě nemám důvod nesouhlasit (již jsem vyčerpal "souhlasenky", tak už nelze "cvrnknout"). A různé názory (bez vulgarit a urážek) jsou přínosné. Zdravím!
lidus - díky za přání. A Vám přeji hlavně lepší to zdraví.
Svátek jako takový neřeším, je to jen datum a nemyslím, že by to byla událost srovnatelná třeba se vznikem Československa v roce 1918.
Já jsem se narodil v Československu a tak jej taky vnímám. Na Slovensko jsem často jezdil už jako dítě, od dospělosti krom toho taky velmi často služebně, což trvá dodnes.
Pro mě byly nejvíc traumatizující právě ty nacionalisticko - separatistické snahy pitomců jako byl Mečiar and his boys. Pochopitelně - i jejich českých protějšků. Je ale hodně pozitivní, že se tito tlučhubové omezili na verbální výpady a rozpad Československa proběhl v klidu, nicméně pro mě bylo podivné a protivné stát ve frontách na Česko-Slovenské hranici.
To už je zaplaťbůh, minulostí. Takže opět cestuji jako dřív. Na Slovensku mám mnoho přátel, ale i zákazníků a prakticky všichni to vnímají jako já, nikdy jsem se na Slovensku necítil jako ,,cudzinec´´, ani jsem Slováky jako cizince nikdy nebral.
Je skutečně pravda, že Slováci chtěli vlastní stát, neustále se cítili o něci ošizeni, ale velice zajmavé je, že se jich tolik cpe na české vysoké školy, v tv a filmu, je každá dreuhá herečka Slovenka, plno jich je i ve dzravotnictví státní správě.
Dnes začínají oslavy 100 let založení Československa. Oslavy něčeho co již 25 let neexistuje. Připadá mi to nanejvýš podivné, ne-li pochybné. Jako bych oslavoval 100 let postavení domu, který jsem před 25 lety úmyslně rozbořil. Zvláštní.
Připomínky jsou každoročně a letos můžou být rozsáhlejší to samozřejmě, přestože slováci si vznik Československa připomínají jen okrajově a jen někteří z nostalgie a někteří z povinosti.
Jestli byl projekt úspěšný, je otázka. Kratkodobě asi ano ale z dlouhodobého je existence 75 let státu velice málo. Již tenkrát snad zněly hlasy, že je to projekt ne kuřích nohách.
Dobrý den, ano, tento rok bude celý ve znamení oslav založení Československa. Já si myslím, že právem, protože to byl úspěšný projekt, stát měl smysl, byl hospodářsky silný a měl i respekt. Překonal i nedobrá období a skončil na (druhé) touze Slováků mít svůj samostatný stát. Dnes Slováci slaví vznik svého státu a u nás není co slavit (ten zbytek jsme nechtěli). Ovšem, oslava a připomínka společného státu je správná. Zdravím!
jofa - ano, byl to "sňatek z rozumu", ale prospěl Čechům i Slovákům.
jofa - vyslovím asi kacířskou myšlenku, že přežití státu je méně důležité. Hlavně, aby přežil národ.
jofa
- já myslím, že po rozpadu monarchie byl společný stát Čechů a Slováků v tehdejších podmínkách jediným rozumným řešením. Ale jak se Slovensko hospodářsky i politicky pozvedlo, začaly převažovat národnostní (i jiné) tendence, které byly na Slovensku odjakživa silné a při první možné příležitosti se osamostatnilo.
Ostatně - každé různorodé společenství, nebo stát, který je udržován násilně, se postupně rozpadá, neboť každý chce o svém osudu rozhodovat sám za sebe a ne pod diktátem silnějšího, který sleduje především svoje zájmy - koukněte na současné pnutí v EU, o rozpadu Jugoslavie, nebo SSSR, atd... ani nemluvě.
Sice se pak vytvářejí na základě společných zájmů společenství nová - ale ta také trvají jen tak dlouho, dokud vyhovují všem stranám - pak se rozpadají - a tak pořád dokola. V horizontu staletí k tomu v historii lidstva dochází pořád - a my to "prožíváme" jedině proto, že k tomu dochází v naší současnosti. Škoda, že si člověk nebude moct přečíst "dějepis" tak za 100-200 let.
Jak jinak než souhlasit. Nic nenamítám. Já jen sledujui co se chystá za historické oslavy 100let vzniku. Možná v Rusku taky slaví velkolepě Sovětský svaz a Slovinci, Srbové, Chorvati vznik Jugoslávie, nevím. Jen dnes to bude stát na letné několik miliónu a přitom jim padají ztrouchnivělé lávky.
Mám na Slovensku spoustu kamarádů, v Brně na patře mnoho let dvě provdané Slovenky a nikdo z těch co já znám neměl s Československem problém. Byla to politická dohoda ale za ty roky už to beru tak jak to je, moc nepřemýšlím nad tím co by kdyby, nerada se vracím zpátky. Každá doba má své, ona ta co příjde (to už tu nebudu) třeba zase Česko a Slovensko spojí a zase se bude slavit. Přeji Vám Bene pohodový rok 2018. L
Cely zivot jsem mel 1.1. statni svatek Novy rok, i za Ceskoslovenska.
Takze si uvedomuju, ze svatek na 1.1. mam pres 40 let.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.