Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jak již titulek napovídá, proč je Jánošík zobrazován jako hrdina.
Děkuji
Dobrý den, každý národ by chtěl svého hrdinu/y pro zvýšení sebevědomí a pozdvižení národní hrdosti. A kde toho mnoho není, tak se hodí i osobnosti negativní (Jánošík, Tiso nebo Husák). Nechme Slovákům jejich Jánošíka - on ani ten náš Žižka nebyl zrovna vzor a svatoušek. Zdravím!
Hezký den Bene, vidíte i zde se schodneme ono stačí číst historii a ne romány, i když i ta historie se musí hledat prameny aby se člověk dopídil alespoň nějaké neupravené pravdy. L
Povinná četba za bývalých vlasteneckých učebních osnov.
Napsal Alois Jirásek - Staré pověsti české.
Dopručuji přečíst i jiné povídky z naší historie.
Určitě na tom něco bude, že bohatým bral a chudým dával, jenom nějaká bajka to nebude. Ta bída tenkrát byla opravdu krutá. A bohatí dřeli ty chudáky. Ale tento způsob vládnutí tu je povětšinou stále.
Podobně můžeme nahlížet na postavu Zorro - mstitel - ochránce chudých, kradl bohatým, daroval chudým. I tato filmová postava má prý předlohu ve skutečném člověku /možná i tří/. Našli by se i další, třeba Robin Hood.
Záleží na úhlu pohledu.
Vím, že někdy v 70. letech byla jedna z ulic v tehdejší nové zástavbě v Brně Chrlicích pojmenována po Juraji Jánošíkovi. Ověřila jsem si to, jmenuje se tak stále. A zároveň jsem našla dalších devět českých a moravských a osm slovenských měst, ve kterých mají Jánošíkovu ulici.
Beroun, České Budějovice, Hodonín, Hradec Králové, Javorník, Karlovy Vary, Liberec, Praha, Šumperk
Bratislava, Heĺpa, Humenné, Košice, Nitra, Trenčín, Trnava, Žilina
Náhodně jsem mapu zvětšila a vidím, že měst s Jánošíkovou ulicí je mnohem více. Zejména na Slovensku to hrdina byl, je a bude.
Protože v podstatě prosazoval demokracii. Nenechal se sebou orat. Odmítal pracovat na panském. Nesmířil se s neoprávněným obohacováním a na druhé straně ožebračováním...i když když nad tím tak přemýšlím, dnes se děje to samé a kdybyste se tomu postavil, zavřou vás taky.
Povinnou četbu bych sem netahala. Jánošík byl obyčejný zbojník, zloděj a vrah. Žádný demokrat, vlasně proč ne, Mašíni obyčejní vrazi a zloději jsou také pro někoho chudáci co bojovali proti režimu.
Tak to mě mrzí, že máte lidus na Jánošíka zrovna takový názor.
Pro panstvo to byl zbojník, ale pro prostý lid hrdina. Jánošík se stal symbolem lidového odporu proti panskému útlaku.
Jánošík - pravdivá historie - film z roku 2009.
Panstvo mohlo bít, mučit, věznit a posílat na smrt? A když se někdo proti tomu vzbouřil, tak ho postavíte na lavici obžalovaných? Tenkrát byla taková doba, krutá ale Mašíny bych s tímto nesrovnávala.
Ještě jsem si vzpoměla na Nikola Šuhaj Loupežník. Každá doba si nesla nějakého výjimečného člověka, který se bouřil proti nespravedlnosti a který zastupoval prostý lid. Jak to bylo s nimi doopravdy, to nikdo neví, to bychom se museli přenést do té doby a prožít si to s nimi. To zlé se zapomíná a na to dobré vzpomíná.
Děkuji za vysvětlení. Já v žádném případě Žižku jako hrdinu nepovažuju. Možná tak akorát můžu brát v potaz jeho vojenské dovednosti. Stejně tak nevidím žádný důvod ani u Jánošíka. Tímto samozřejmě nikomu neberu jeho hrdiny, každý ať uzná za vhodné, koho bude ctít jako hrdinu.
Ptal jsem se, protože jsem si o něm něco přečetl a viděl jsem v něm právě jen loupežníka a zbojníka a nějak jsem nechápal, z jakého důvodu je zobrazován jako hrdina. Vysvětlení pozdvižení národní hrdosti mi připadá logické, přece jen to samé dělali i naši spisovatelé při Národním obrození (Palácký).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.