Nejste přihlášen/a.
Zdravím,můj známý ztratil OP a také řidičák,,,,Musí jít na policii a tam mu vystaví dočasný papír místo Op ..Zajímalo by mne,jestli může si vyzvednout důchod.děkuji
Bez platného dokladu s fotografií vám důchod nevydají, nenechte se zmást některými odpověďmi. Čtěte třeba zde
Samozřejmě, že na poště mu důchod bez dokladů nevydají. O tom se snad diskuze nevede. Bavíme se o tom co dělat v případě, že dotyčný ty doklady ztratil. Podle Vás by teda měl už navěky zůstat bez důchodu , když mu na poště nic nedají bez dokladů? Nikdo tady neradí dohadovat se na poště, ale jít na MV a zažádat tam o nové doklady. Teda alespoň já jsem to tak myslela celou dobu. Radím, jak doklady opět získat. Je jasné, že na poště mu je nedají.
V jedné vaši radě je - nemáte kartičku zdravotního pojištění? Vy na ní máte fotku? Což je nesmysl. Opakuji, důchod lze vyzvednout s platným dokladem s fotografií, tazatel musí počkat na vydání nového OP.
Zavináč, musí to nahlásit tady si přečtěte kde a jak. Předpokládám, že má alespoň rodný list, nebo nějaký jiný průkaz. Co se důchodu týče, já bych se také na to zeptala na tom samém místě. Nenechají člověka na holičkách, jenom proto, že ztratil OP. Nido ho kvůli tomu neodepíše, určitě mu pomohou. A nemá třeba průkazku sociálního pojištění? VZP. Tam mají určitě důkaz o jeho totožnosti. Ale musí jít na ten obecní úřad.
Současně musí co nejdřív nahlásit ztrátu - případné zneužití dokladů se počítá až od tohoto data.
Jinak OP jsem vyřizovala teď v březnu a do 14 dnů byl k vyzvednutí - jak dlouho zůstává důchod na poště?
@zavinac - Je to úplně jinak.
Nevím, co přesně myslíte - ale tu ztrátu OP ohlásit musí
Z. č. 328/1999 Sb., § 14
(1) Občan je povinen
b) ohlásit neprodleně kterémukoliv obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností nebo matričnímu úřadu, že nastaly skutečnosti uvedené v písmenu a); v případě odcizení občanského průkazu je možno ohlásit tuto skutečnost též policii,
(u ŘP je to doporučováno).
Jsem přesvědčená, že tohle "zavináč" udělala, když byla na tom úřadě. Zavinač se vyjadřuje jinak, než Vy. Musíte číst mezi řádky.
Ještě bych doplnila. Nemyslím to s tím slovem "musíte" nijak rozkazovačně. To je jenom pro vysvětlení.
jedubabička ...je to tak ,,jak to píši.Nevím-proč bych psala nesmysly.Tu ztrátu nahlásí tam,kde půjde žádat o novou.Musím jít s ním.,,jak jsem psala .U nás v Ostr.to tak je ,,můžete si to zjistit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.