Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

I nebo y

Od: jirih odpovědí: 16 změna:

štoly vznikali nebo štoly vznikaly

zámek
strejc uzavřel tuto otázku
Vyřešeno! :)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Měkké i má pouze rod mužský životný

hodnocení

2x

Vznikaly. Tvrdé y!

02.12.17 17:40
hodnocení

2x

Y

hodnocení

1x

Koukám, že jsi ve škole neposlouchal a shoda podmětu s přísudkem ti nic neříká.

Takže -i- pouze v případě, že podmět je rodu mužského životného, -y- v případě že podmět je rodu mužského neživotného nebo rodu ženského a -a- v případě, že podmět je rodu středního. Štola je rodu ženského...

ella*
hodnocení

1x

Chodím do 4. třídy ZŠ a vím, že ŠTOLA je ženského rodu, tudíž tam nemůže být měkké I. Jednoznačně ypsilon. Y

fero*

Ahoj Ello,počkej,až ti bude ne 10 ,ale 80,to bude jiná,ale přeju Ti vše nejlepší do života a ať se Ti vše dobré splní.

Ahoj fero

hodnocení

0x

A co myslíte vy?

fero*
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 02. 12. 2017 23:29:17
Nenapadejte tazatele, díky!
Promiňte, nechci prudit, ale řekl bych, že v odpovědi, která kritizuje češtinářská nešvary, je obzvlášť pikantní začínat větu obratem "kdyby jste".

fero*
hodnocení

0x

Dobrý den,chtěl bych se tímto omluvit tazateli za můj nevhodný příspěvek k jeho dotazu.Nebylo to nijak osobní,ale

bohužel se mi nepovedl a vyznělo to trapně.Když nyní o tom přemýšlím mám i já v důsledku staří určité pochybnosti

o psaní i a y ( když se to týká jiných slovních spojení).Uznávám stala se chyba.Věřím,že moji chybu omluví i kartaginec,

jehož příspěvky považuji vždy za velice dobré.

Ještě jednou omluva. S pozdravem ferio

Já se taky omlouvám, že jsem takhle rýpal. Ono vazba "by jsem" mýsto "bych" je velice rozšířená chyba, a už jsem si zvykl na ni (většinou) nereahovat, ale prostě v této souvislosti mi to nedalo a dovolil jsem si na to upozornit. Takže prosím všechno v dobrém...

Nechtěli byste toho nechat - co příspěvek, to perla :-D Takové "mýsto" je také velmi pěkné *mir*

05.12.17 17:30

:( Ach jo*zed*

fero*

No tak nebuďte takhle přísná jedubabičko holt se to někdy stane.Kartáginec je matematik a v tom se nemýlí,tak mu to

můžete určitě promynout,holt chybička se vloudila.

fero

To neměla být přísnost - a myslím, že i kartaginec to ví a promyne mi stejně jako vy *srdce*

fero*

Dodrý den, vůbec se neomlouvejte,protože jste měl pravduByla to ode mně blbost.

Díky fero

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]