Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je lhani normalka?

Od: eman* odpovědí: 86 změna:

Jak casto lzete? Jak velky je to hrich? Je normálni zalhat, kdyz to pomuze neco vyresit nebo jako berlička v psychicke zatezi? Hlavne kdyz to nikomu neublizi.. *ee*

86 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

2x

Normálka by to být neměla, ale je to součást lidského bytí a pokud, jak píšete, to nikomu jinému neublíží a nepřitíží, tak ať si lže. Jenže, zalžete jednou, tak proč ne podruhý, když to vyjde podruhý, zalžete potřetí a už to jede. Není to dobrý ale občas použitelný.

culdabulda1*
hodnocení

2x

zřejmě máte našlápnuto ke kariéře politika...

hodnocení

2x

Vybavil se mi prastarý vtip:

Když dáma říká ne, myslí tím možná. Když říká možná, myslí tím ano. Když říká ano, není to dáma.

Když diplomat říká ano, myslí tím možná. Když říká možná, říká tím ne. Když říká ne, není to diplomat.

x

Také jsem někdy lhala. Nejvíce v době, kdy jsem se starala o maminku. Už jí to ke konci života moc nemyslelo, ale občas si na něco vzpomněla. Je uklizený sklep? Je uklizený hrob na hřbitově? Ano, ano, ano říkala jsem. Nemohla jsem jí říct ne, maminko, mám s tebou tolik práce a starostí, že některé věci musím vypouštět. Dnes se za tyto lži nestydím. Prostě to vyplynulo ze situace.

eman*
hodnocení

Dalo by se tedy konstatovat, ze kdo tvrdi, ze vubec nikdy nelhal a je to pravda, neni v podstate normalni, nebo je spolecensky nesnesitelny, pokud to neni samotar a podivin :)
72mona3*

No, ještě existuje sebeklam...

Je lež, které věříte, lží? ;)

Hezky jsem si početla. cs.m.wikipedia.org/...

jofa*

Lež je taky účelově součástí profese. Politici, vyšetřovatelé a skočí na ni spousta obyvatel.

doplněno 05.12.17 08:49:

Doplním. Lež je součástí každodeního života a je všudy přítmná. Někdo tomu říká, zkreslení, nesprávné údaje, špatně vyjádření a další a další názvy, které vypadají navenek slušně ale v podstatě lež.

eman*
hodnocení

Zaznamenal jsem pred chvili vymenu nazoru mezi "Ivzez a Monou", ktere se tady asi znaji dele a obcas se stretnou, ted si predstavte, ze by vsichni co se tady znaji napsali pravdivy nazor na ostatni, bylo by to uzitecne? Asi vubec, co myslite? Dlouho vytvárená image by mohla vzit za sve... :)

72mona3*

Tak aspoň já odpovím na dotaz. Ne, nebylo by to užitečné. Přesně jak říkáte. Ne kvůli vytvářenému obrazu zde, ale proto, aby pak nedocházelo ke zbytečným dohadům a hádkám v konkrétních dotazech. Poradna by byla zahlcena výměnami názorů místo radami tazatelům (viz rubrika zdraví-tam už to proběhlo).

A pozor na formulaci "pravdivý názor". Názor je věc subjektivní, tudíž je ovlivněn i takovými faktory, jako jsou třeba emoce. Tudíž o něm nemůžeme tvrdit, že je pravdivý, přestože by ho sdílelo více lidí. Mona

iz*

Známe se jenom tady. Mona mne v tomto vlákně nepříjemně překvapila. Měla jsem o ní (z jejího projevu) jiné mínění...

doplněno 08.12.17 05:24:

Přehlédla jsem "pravdivý názor" → v tom souhlasím s Monou. Názor nemůže být (ne)pravdivý. Může být zkreslený,...

eman*
hodnocení

Pravdivy nazor byl myšlen v tomto pripade jako ve smyslu "popravde soukrome rečeno" jak si kdo osobne vytvoril predstavu, co si skutecne mysli, i kdyz to samozrejme muze byt jinak, protoze realitu často vnimáme ruzne zkreslene.

hodnocení

1x

Na lhaní musíte mít zatraceně dobrou paměť. Lepší je nelhat - ale současně není nutno říkat celou pravdu.

eman*
hodnocení

V posledni dobe se mi lež zalibila taky jako nastroj pomsty, kdyz se neda jinak oplatit nejaka krivda a vim, ze se bude zákerný záškodnik uzirat a trpet závisti, je to takove zadostiucineni pro zdravi *zdravi*

eman, už jen myšlenky na pomstu je hodně negativní energie, navíc si tím kazíte karmu, v příštím životě to budete mít spočítáno.

Není - a počítejte s tím, že se vám to vrátí.

eman*
hodnocení

Jedubabko asi mate sve vlastni zkusenosti, tak jste kvuli obavam nevyrovnana, ale me to zatim vzdy jen pomohlo a psychicke zdravi za to stoji. Buh nad námi vzdy zna duvod a takove hrichy odpoušti :)

Naopak - jsem vyrovnaná a psychicky zdravá. Možná právě proto, že nepociťuji potřebu se někomu mstít.

Buh nad námi vzdy zna duvod a takove hrichy odpoušti
To je hodně zpupné, očekávat odpuštění vědomého ubližování. Znáte Přísloví? "Srdce, které vymýšlí plány, jež ubližují..." (6:17-19). Jste-li odhodlaný setrvat ve špatném jednání a svůj postoj ani chování nezměnit, nebude vám odpuštěno.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, už jenom to, že používáte lhaní jako nástroj pomsty, svědčí o Vaší nedobré povaze - pomsta je cesta do Pekla a tam je Vám potom Bůh "na prd". Zdravím!

doplněno 01.12.17 11:54:

jofa - to už je snad o něčem jiném, než o lhaní. Krádež není lhaní (pokud není zapírána). Nenávist a lhaní je prostě špatně. A jinak - ten chléb může být i starší a už tvrdý jako kámen .

jofa*

ben: Myslite, že je stále lepší " On po mně kamenem, já po něm chlebem?"*zmateny*

doplněno 01.12.17 11:45:

Soused mně vykrade. Myslíte. že je lepší příště dát mu peníze, šperky přes plot, než mu rozbít hubu?

doplněno 01.12.17 12:12:

No ale víte co se říká, "Kdo lže, ten krade" Nebo dobro ( nechat zloděje v klidu ať si nakrade) se mi stokrát vrátí?

72mona3*

Ne, nebo alespoň ne donekonečna. Mstít se jen proto, abych se cítila líp? Fakt? Abych byla stejná jako dotyčný? Nebo to, že se pomstím hajzlovi, ze mne udělá lepšího člověka? A ještě ke všemu msta takového rázu, že je utajená? Podloudná? Není lepší se postavit k problémům čelem? M.

eman*
hodnocení

Asi jste vy "pravdomluvni za kazdou cenu" z tech, co radi kazou vodu a piji vino, ale realne byste se upalit jako Hus nedali ani za nic, ja patrim k tem normalne hrisnym, kterym se banálni hrichy odpousti. Kdo hned hrozi peklem je jako ten proflaklý "otec Školastik", kteremu se nakonec odpušteni nedostane *andel*. Buh prece dobre vi, proc se nektere veci deji a chápe, kdyz človek voli k odplate mensi zlo nez nejakou krutejši pomstu. Kdo se kaje a lituje, jakym zpusobem se musel branit, ma šanci na pochopeni dokonce i u smrtelniku *slunce*

Vy nevidíte rozdíl mezi lží jako "nástrojem pomsty" a lží jako, řekněme, "ochranou" toho, komu je lháno?

jofa*

Lež zůstasne lží ať je aplikována kdekoliv. Takzvaná milosrdná lež může být skutečně užitečná. Je třeba rozlišovat.

eman*
hodnocení

Jedubabko, jakápak "ochrana" pro vinika, kdyz to má být trest? A vlastne docela mirný...

jofa*

No není to vždy zcela dobré řešení. Představte si, co se vedle mne v práci, kdysi dávno přihodilo, lépe byl svědkem. Spolupracovník by zachycen strojem za oděv, který se naštěstí roztrhl a ten člověk mělj jen lehčí zranění. Po chvilce přiběhl jeho syn, s kterým si dále zmíněný člověk moc nerozuměl. že prý se něco stalo a co je tátovi . Jeden "vtipálek" řekl, že je po smrti. Stačí? Od jednoho pracovníka dostal okamžitě pár facek.

Ad eman - jakápak "ochrana" pro vinika, kdyz to má být trest?
V prvním dotazu píšete "Hlavne kdyz to nikomu neublizi.." - takže jakákoli další debata postrádá smysl.

eman*
hodnocení

Jedubabko ztrácite opozični slinu? :) .. v dalsim komentu totiz rozvijim otazku sdelenim o chuti pouzivat lez jako nastroj pomsty, i kdyz nijak drasticke, nicmene uspokojive a uklidnujici. Násili neuznávám, ale zbavit se nejak vzteku je zdrave osvobozujici, jak se riká -pomsta je sladká!

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, jsou i kategorie lží, které jsou obecně přijatelné a často používané - např. mystifikace či fikce. Sice by se dalo patrně diskutovat, jestli jde o lži, ale pravda to není. A co není pravda, tak je vždy lež=? Zdravím!

doplněno 04.12.17 10:57:

jofa - to bych nechtěl. Ovšem, Ježíšek by mohl být mystifikace a nikoliv lež .

jofa*

bene: Vy si zahráváte! Jestli se tady rozpoutá debata, jestli je Bůh nebo není, tak potěš PánBůh.

Jaká mystifikace? Běžte se podívat kamkoli na jesličky - JE TAM! ;) (Tedy bude, teď je ještě čas.)

Možná trochu potíží s vysvětlením, jak ty dárky stíhá nosit - ale aplikovaná sci-fi literatura by mohla pomoci :)

hodnocení

0x

Bohužel někdy zalžu, abych druhého netrápila, dělám to nerada, vím, že si tím kazím karmu a vrátí se mi to v příštích životech.

eman*
hodnocení

Maky, to je chvalyhodna utlocitnost, ale opravdu jinak nikdy nezalzete?

iz*

Ani já nelžu. Ale nemáte pravdu, lež ublíží vždycky → minimálně lháři (přestože si myslí opak).

72mona3*

Ivzez - "Všichni lžou." (Dr.House)

Začíná to už u malých dětí. Neznám nikoho, kdo by tvrdil svému prckovi, že na Vánoce se jen kupují dárky. Všichni to svádí na Ježíška. No, variantou je, že na něj doopravdy věří...

doplněno 03.12.17 23:43:

IVZEZ- to byl citát. Ne můj názor. Podle sebe soudím tebe, že?

Já neznám nikoho, ke komu by nechodil Ježíšek. Hezkou noc. M.

doplněno 04.12.17 14:44:

Je jedno krásné arménské přísloví o tom, od koho vždy uslyšíte pravdu. Psát ho nebudu, ale smát se budu hodně dlouho...

*smich*

iz*

Mono, nesuďte mne podle sebe! Jen ti, kdo lžou si neumějí představit, že lze žít i bez lží. My jsme dětem nelhali ani s Ježíškem. A znám takových lidí hodně.

doplněno 04.12.17 00:33:

Mono, už zase mi nevěříte (opravdu si nepřeji, abyste mne soudila podle sebe).

To, že nikoho takového neznáte, neznamená, že takoví lidé neexistují. Jak už jsem napsala, my jsme dětem o Ježíškovi nelhali. Dcery vždycky věděly, že dárky jsou od rodičů, prarodičů, tet, ...

doplněno 04.12.17 16:06:

Zasmát se sám sobě je umění, to neumí každý. Gratuluji!

pt®

"ivzez", ale je to zase na každém, jak čemu věří. Já vím, že Ježíš je dokazatelně historická postava a věřím, že je to Boží syn a dal nám obrovský dar života, že za nás zemřel. Ježíš říká: "...já jsem ta cesta, pravda i život..." Jsem dospělá a pro mně to není lež, naopak je lež tvrdit, že Ježíš nebyl...takže pro děti - Ježíšek a dárky"... to jen na vysvětlenou mého postoje a víry mnoha lidí...

iz*

Našim dětem nenosil dárky Ježíšek, proto jsme jim od začátku říkali pravdu o tom, od koho dárky jsou. Dárky u nás vždycky rozdělovalo nejmladší dítě, dokud neumělo číst, naznačili jsme pohledem, komu má co dát.

Nemluvili jsme o tom, jestli Ježíš nebo Ježíšek existoval/existuje. Když se později dcery začaly zajímat, odpovídali jsme jim, že někteří lidé věří, že existuje Bůh, Ježíš, ... ale my že nevíme, jestli existuje, že tomu nevěříme.

A nechali jsme na nich, co si vyberou samy. (Cítíte ten rozdíl? Nejde o žádnou lež → ani z pohledu věřícího.) S vírou je to těžké → podle mne se nedá nikomu zprostředkovat nebo "nařídit", každý k ní musí dojít sám.

Hrozně mi vadí, když věřící nevěřícím podsouvají "víru, že Bůh neexistuje". To je nesmysl, já prostě nevěřím, že Bůh (něco) existuje. Takto jsem to já i manžel říkali dcerám. [Netvrdili jsme jim, že (ne)existuje, ale že to nevíme.]

Nevěříci si neumí představit, že věřící věří něčemu nepodloženému, a věřící si nedokáží představit, že někdo něčemu nevěří ...

72mona3*

Děkuji. Také to zkuste. Je to větší odvaz než paranoidní obviňování.

doplněno 05.12.17 09:32:

Ivzez: Nedělá mi problém někoho obvinit. To bych klidně napsala. Ivzez, lžete. Jenže nemám důvod. Je mi jedno, jestli lžete, nebo nejste normální (to není nadávka, jen konstatování = vymykání se normě). "Všichni lžou." (Dr. House) je citát, který mi utkvěl v paměti a po přečtení vašeho NIKDY NELŽU, prostě naskočil. Vám nedochází, že nikdo nemá důkaz o tom, co tady píše? Proto nemohu tvrdit, že lžete, stejně tak vy nemůžete tvrdit, že váš obviňuju. Je to jen vaše interpretace mnou vloženého citátu. A ze způsobu, jakým jsem ona slova napsala, by mělo být jasné, že to je citát! Nemohu za to, že jste vztahovačná.

A pro ostatní: zkusila jsem včera být v práci upřímná. Přišlo zboží, potřebovalo uklidit, mě už končila za deset minut směna. Vedoucí přišla, že už to udělá, protože bych to nestihla do konce. A já, naprosto v klidu ji povídám: ne, já to udělám, ty bys to zase měla špatně a já bych to zítra stejně musela přerovnávat... No, asi budu bez prémií *smich2*

iz*

Škoda, že jste na to nepřišla, než jste s obviňováním ze lži a schováváním za Dr. House začala...

many*

Cikáni maji lhaní v popisu práce a tak nějak se s tim už počítá...

eman*
hodnocení

Ivzez, máte pravdu, lez nebývá zcela neškodná oboustranne, podepise se hlavne na človeku citlivem a rádoby pravdomluvnem, bohuzel otrle viniky s hroši kuzi to zasahne málo. Lhát by se samozrejme nemelo, ale zivot človeka pouči a nauči a musi se umet i bez násili branit, nekdy je finta na nepritele nebo "vlči smečku" nutná.

Souhlasím s Ivzez. Lháři lžou a ublíží tím, i když si to nechtějí přiznat. Člověk typu manipupulátor lže a ublíží tím. S takovými lidmi se ale musí jednat stejně a nedá se jim věřit. Na hrubý pytel hrubá záplata. Nemůžu věřit někomu, kdo lže, tak logicky se mu nesvěřovat. Kdyby šlo člověku třeba o život a setkal se s násilníkem, tak taky nebude říkat pravdu, aby se zachránil.

doplněno 13.12.17 14:36:

U nás v rodině není důvěra. Když jsem koupila drahou čokoládu, tak máma lhala sestře, že to koupila ona. A sestra mi řekla, že to koupila máma a předala jim to. Nevěřila mi vůbec, když jsem řekla, že jsem to koupila já. Teď když jsem udělala cukroví, tak už vím, že máma řekne sestře, že to dělala buď ona nebo že to koupila než aby řekla pravdu, že jsem to dělala já. Až tam sestra přijede.

doplněno 17.12.17 22:52:

Reakce na Emana z 16.12. 13.12 hod. Je to divný. Nebo lže i sestra. Podle toho jak se jim to hodí. Manipulátoři to jsou. Dělají rádi z druhých blbce. Ale člověk se nesmí dát.

eman*
hodnocení

Nikc, hodnotite-li tak kategoricky notoricke lhare, tak je to v poradku, ale debatuje se o lhani obcas z nutnosti :)

Emane, když si přečtete poslední větu, ta se netýká notorických lhářů. Kdyby šlo o život, z pudu sebezáchovy člověk násilníkovi zalže. Skoro v každým thrilleru nebo kriminálce to vidím. Ještě v pořadu Na stopě*smich*. Když člověk chce zachránit svůj život a nebo život někoho blízkého, tak zalže. Horší by bylo, kdyby ten násilník nerozuměl, to by ani lež nepomohla. :-D

doplněno 02.12.17 10:55:

I když, v hodně případech, lhaní nebo mluvení nepomůže zachránit se.

doplněno 02.12.17 13:25:

Napadlo mě to samý, co culdubuldu.

iz*

Neexistuje "nutnost lhát". Je to jen výmluva (stejně jako "milosrdná lež") a pohodlnost. Každý lhář si jen něco "usnadňuje", nějkdy chce získat nějakou výhodu, někoho podvést nebo o něco připravit, ...

eman*
hodnocení

Jezišmaria nikc, ted jsem si vsiml toho doplneni, ale to je "nenormálka" lhani, proc vlastne v tomto pripade nemuze rict pravdu, ona je snad matka psychicky nemocná?

pt®
hodnocení

0x

"eman", někdy narazíte na člověka, který tak lže, že těm svým lžím sám věří...určitě se nemá lhát a přísahat křivě...ale u dětí nejde říkat v některých případech "pravda" takříkajíc na tvrdo. Například se malé dítě ptá, jak přišlo na svět, zde je třeba zvolit formu například "motýlka a květiny"... Mně když se dcera před 45 lety ptala jak přišla na svět, řekla jsem jí, že jsem ji nosila v bříšku, koukla na mně a říká: "maminko, ty jsi mně spapala?" Říkám, že ne, ale musela jsem obrátit její pozornost jinam, jelikož bych se do odpovědi zamotala, vůbec jsem v ten okamžik nevěděla, jak zaregovat...

eman*
hodnocení

Pt, deti jsou ciste duše a lhat jim neni fer, ale s pravdou se nekdy musi opatrne, na podobnou otazku lze reagovat jednoduse odkazem na chapavejsi vek, ze se to dozvi az bude trochu starsi. Ja jako dite lez neznal a dlouho jsem ani lhat neumel, to az mnohem pozdeji me zivot donutil k manipulacim s pravdou :)
culdabulda1*

- no, mezi slušnými lidmi se lež nazývá diplomacie - pak je přijatelná pro všechny.

A chcete-li v lidské společnosti přežít, tak se diplomacii nevyhnete - to prostě nejde !

72mona3*

Culdo - Ivzez to zvládá skvěle *smich* , takže to jde, že? M.

culdabulda1*

Mona

- já věřím, že Ivzez nelže, ale ono nejde vždycky mluvit jen pravdu - jak zmiňuje např. "bimbam" .

Ovšem tazatel myslí použití lži, jako prostředek pomsty, nebo manipulace - což je holt "sviňárna" - ale bohužel s ní musíte mezi lidmi počítat, takže, pokud je člověk zásadově jen poctivý a pravdomluvný - bývá taky hodně zranitelný. A na to bych si dala bacha ! - nejde jen o Ježíška ...

doplněno 04.12.17 22:22:

ivzez

- přinejmenším záleží na společnosti, ve které žijete - neumím si představit, že bych mohla být pravdomluvná třeba mezi gangstery ...

doplněno 04.12.17 23:04:

ivzez

- to není nic proti Vám - jenom uvažuju o různých možnostech .

iz*

Jde. Vždycky je možné říkat pravdu. A pokud by to někdy (neumím si to představit) možné nebylo, pak je snad lepší mlčet.

doplněno 04.12.17 22:38:

Culdo, to už je snad zbytečné...

doplněno 05.12.17 00:38:

Vím, že to nebylo proti mně. Ale za zbytečné to považuji. Člověk pohybující se mezi gangstery podle mne bude mít jiné "hodnoty", nebude řešit nějakou lež...

fero*

Culdo,tak jak jste to popsala je absulutně pravda,nejde o lež ,že děti nosí čáp,nebo ,že dárky naděluje Ježíšek,ale o to.

že jsou lži, kdy jde opravdu o majetek a následně o život..,zvláště v současné době.Takové případy nejsou ani vyšetřovány

a lhář je považován za spořádaného občana.Možná to souvisí i s tou pomstou,jak uvádí tazatel.Myslím,že stále platí

co jsme se učili v náboženství(měl jsem ho ještě jako povinný předmět):" Kdo lže ,ten krade do pekla se hrabe".Otázkou

zůstává,zda peklo existuje,věřím,že jo,ale v jiné podobě než si myslíme.Protože farář měl dobrou paměť, vždy se ptal,kdo

byl v neděli v kostele na mši,kdo nebyl a hlásil se vyfasoval trest jednu ránu rakoskou přes dlaň(jako to dělal Igor Hnízdo)

akorát jsme nemuseli poděkovat.Vždy zdůraznil,že to není za nepřítomnost v kostele,ale za lhaní a že si můžem jít stěžovat

rodičům,že jsme lhali.Nikdo to nikdy neudělal-věděl co by následovalo.

hodnocení

0x

Poctivě se snažím nelhat. Hlavně ale nelžu dětem. To se mi osvědčilo nejvíc.

andeel
hodnocení

0x

Sviním se lhát může, ty si nic jiného nezaslouží. Těm sviním,které na vás házejí bahno a nebojte nic se vám tím nestane,zrovna jako těm,co na vás to bahno házejí.

hodnocení

0x

Vlastně občas lžu jako když tiskne.

Když se mě například partnerka zeptá /třeba se obléká a někam se chystáme /,... Jak mi to sluší? Pravdu? Že už to lepší nebude, ale stejně jí mám rád?

hodnocení

0x

Rozhodně nechci obhajovat lhaní. Takové škaredé lhaní, ze kterého pak tíží svědomí. Ale nic není černobílé. Už dětem v pohádkách vysvětlujeme, že lživé a podvodné jednání musí být po zásluze potrestáno (kůzlátka, Karkulka). Ale co děd Vševěd? Tomu jeho stará maminka při trhání vlasů také lhala. A protože lhala, pohádka dobře dopadla.

Realističtější je pověst o obléhání Brna Švédy. Kdosi zazvonil poledne o hodinu dříve. Bylo to lživé a podvodné jednání, ale Švédové prý odtáhli. A zcela ze života byly příběhy partyzánů. Někde o nich věděly a před úřady lhaly celé vesnice. Ale občas se vyskytl nějaký pravdomluvný udavač...

eman*
hodnocení

Bimbam - *palec* hehehehehe jooo pravdomluvni - vsichni udavači, donašeči, kazišukove...

pt®
hodnocení

0x

Nevím, zda mně nyní bude porozuměno, ale pravda je živá. Pravda není tvrdá ani zkostnatělá a naskočil mně jeden biblický text "... buďte tedy obezřetní jako hadi a prostí jako holubice."

doplněno 08.12.17 14:33:

v tom textu se nejedná o schizofrenii *stop*, myslela jsem si, že budu nepochopena...

eman*
hodnocení

Pt, ale kdo dokaze byt obezretny, jako had? , takovy ma obvykle daleko k holubiči povaze, leda schizofrenik :)

Však máme v sobě všichni všechny vlastnosti, co existují...viz Ho oponopono..

wanesa*
hodnocení

0x

Everybody lies - všichni lžou, jak říká Dr.House a má pravdu. Ten kdo tvrdí,že v životě nezalhal - lže*alene*

iz*

Ani Vy byste neměla soudit podle sebe a schovávat se za Dr. House.

Překvapuje mne, kolik lidí tu nezná nikoho pravdomluvného. Já zase neznám jiné lidi...

72mona3*
Ivzez, z vaší odpovědi je patrné, že vaše vnímání (psaného slova?) opravdu není v pořádku. Wanesa se neschovává. Citát použila a hned napsala vlastní názor. Nebo zase kopete jen do mě? Jak podlé *smich* A hlavně, jak můžete tvrdit, že neznáte nikoho, kdo lže? Každý by měl strkat ruku do ohně jen sám za sebe. A někdy ani tehdy ne... Lidé věří tomu, čemu věřit chtějí. M.doplněno 09.12.17 10:44: A tomu věřím, přestože cituji:"Lidé věří rádi tomu, co si přejí, aby bylo pravda." (Caesar) doplněno 09.12.17 12:16: Emane, netvrdila bych, že se ráda zviditelňuje. Jen si stojí za svým, bez ohledu na následky (a svou pověst).
eman*
hodnocení

No teda tvrdit, ze znam jen pravdomluvne lidi je dost nehorázne nebo hloupe. Mám dojem, ze Ivzez se odkopává čim dál vic, ráda se zviditelnuje i za cenu toho, ze schválne lze jako kdyz tiskne? *ua*
iz*

Emane, zdá se, že jsem se nevyjádřila pro všechny dostatečně přesně. Samozřejmě, že jsem "potkala" i lež, ale ne ve "svém okolí" (tím míním rodinu, přátele, kamarády a známé).

Každý si vybíráme, s kým se stýkáme a jakými lidmi se obklopujeme. Já věřím tomu, že je většina lidí pravdomluvných. (Už je to srozumitelné)?

Ocenila bych, kdybyste se příště před osočením neznámého člověka ze lži "na chvíli" zamyslel.

@Mona:

Přečtěte si prosím Wanesinu (reagovala jsem na ni, myslím, že je jen náhoda, že udělala totéž, co Vy) odpověď ještě jednou... (nebo dvakrát).

S tím Cézarem souhlasím. Jenom je otázka, kdo čemu věří, a kdo má jakou zkušenost.

doplněno 09.12.17 22:04:

Mám z tohoto vlákna pocit, že je mezi lidmi mnohem méně důvěry, než by mohlo (a snad i mělo) být. A je mi z toho smutno.

Kdybychom si navzájem věřili a neočekávali nebo netvrdili, že "všichni lžou", promítlo by se to zákonitě i do vztahu okolí k nám. (To jsem se svými reakcemi pokoušela říct. Nevím, jestli se mi to podařilo aspoň teď.)

72mona3*
Ivzez - přečetla jsem si ji jednou, dvakrát, třikrát...a pořád to vidím stejně.Já - citát a odstavec níž, který již se k němu nevztahuje. (A následuje vaše obvinění, že vás soudím.) Wanesa - citát a hned navazující souhlas s tímto citátem + vlastní vyjádření. Tudíž žádná schovávaná. (A následuje vaše "ani vy byste neměla soudit a schovávat se..." - jasný odkaz na mě) Divíte se, že vaše sdělení lidi nechápou a vůbec vás nenapadne, že stejně tak vy nemusíte chápat sdělení někoho jiného. Jo, kdybychom si věřili, to by bylo... To bychom hned někoho neobviňovali, že nás soudí podle sebe... Taky je mi z toho smutno.
iz*

Jak vnímat lidi, kteří tvrdí, že všichni lžou? Podle mne mluví (píší) z vlastní zkušenosti, vědí, že neumějí nelhat, proto si nedovedou u jiných představit něco jiného.

Ale tato domněnka platí oboustranně → i pro ty pravdomluvné, kteří si zase nedokáží představit, že někdo může lhát (i oni soudí druhé podle sebe → to ostatně děláme všichni téměř ve všem).

Za "odkaz na Vás" se omlouvám → mínila jsem to obecně na lidi, kteří se za něco schovávají, potřebují svůj názor nebo domněnku "něčím podpořit" (např. citátem).

Já lidem věřím, možná právě proto vidím jenom ty pravdomluvné... A je mi líto, že to tady vidí řada lidí jinak. Myslím, že je to škoda. Podle mne si lidé důvěru zaslouží. A jak už jsem napsala výše, ta důvěra se vrací...

Kamarády a přátele si vybíráme. Rodiče a kolegy v práci si ale nevybíráme. Můžu být pravdomluvná sebevíc, ale když někdo v rodině mi nevěří, neudělám s tím nic. Je to ale jeho problém, že je podezíravý a nevěřící Tomáš. Na jednu stranu se má říkat pravdu, na druhou druhý člověk by měl mu věřit. Pokud nevěří, tak vztah není dobrý. Např. žena může mít takového manžela, co jí nevěří. Je to smutné a možné. Je otázka, proč se brali, když si nevěří. Důvěra je ve vztahu důležitá. Člověk by se měl stýkat s lidmi, kteří mu věří.

doplněno 11.12.17 11:34:

Waneso, proč by rodič nemohl zalhat dítěti, když děti taky lžou? Stejně tak se dítěti, když je adoptované neříká hned že není jeho. Říkají to rodiče co nejpozději, někdy až v jeho 18, aby to dítě nebolelo. Někdy se lhát musí. Záleží na okolnostech.

doplněno 11.12.17 11:37:

Slyšela jsem i o případu, kdy to adoptované dítě se dozvědělo, že je adoptované od někoho cizího.

iz*

Vybíráme si i známé, s nimiž se chceme stýkat. Myslíte, že lhaní a nedůvěra v rodinách jsou běžné? Kde jinde, když ne právě v nich bychom mohli očekávat důvěru, pravdomluvnost a férové jednání?

eman*
hodnocení

Ivzez, vzdy jste taková idealistka jako mimo realitu? Bylo by krasne mit kolem sebe takove vzorne bližni, ale buďme nohama na zemi a ruzove bryle ponechejme nezkusenym naivnim romantikum, jsem sice zivotni optimista, ale uz ostrilený *smich*

Lidé se mohou v čase měnit - bohužel i ti nejbližší.

pt®

určitě si vybíráme známé a přátele k naší rodině, ale vždy poznáme pravou povahu, či charakter v těch těžkých životních situacích...pak se vztah může ještě více upevnit, nebo nám otevře oči a schladne, či odezní...

Ad nikc - Slyšela jsem i o případu, kdy to adoptované dítě se dozvědělo, že je adoptované od někoho cizího.
Právě proto by se mu to nemělo tajit co nejdéle - to je pak mnohem horší, když to na něj vybalí nějaká ta "laskavá teta".

wanesa*

Ale ,nikdo se neschovává za Dr.House ale je to pravda.Také říkám vnučkám,že jim donese Ježíšek dárky a taky to není pravda*stop* Nebo snad Ježíšek existuje?

culdabulda1*
hodnocení

0x

lhaní je normálka už proto - že pravda není nikdy jenom jedna - a pravá pravda snad není vůbec - když se tady ta otázka furt motá ...

doplněno 09.12.17 15:46:

eman

- no tak nějak - navíc myslím, že pravdomluvní mají prostě jen nedostatek fantazie (- to mne zase všichni zabijou ...)

eman*
hodnocení

Culda - to je zajimavy nazor, takze ani pravda neni skutečná a duveryhodna konstanta, pokud ji muzeme vnimat ruzne? *sok*

Culdo, každý lhář by politika dělat nemohl. Musí mít ještě něco navíc k tomu a charisma. Politici používají tu diplomacii. Lháři končí i ve vězení. Přece se říká, kdo lže, ten krade.

doplněno 09.12.17 16:37:

Úspěšní končí v politice a neúspěšní ve vězení. To říkal Robert Hare o psychopatech.

doplněno 11.12.17 13:27:

Pro jedubabi: Máte pravdu.

culdabulda1*

- no, že by pan Sobotka měl nějaké charisma ...? - a jak dlouho mu to lhaní procházelo ...

iz*

Pravda je jenom jedna. Rozdílné názory na jednu věc neznamená "více pravd".

culdabulda1*

- jenom, jestli je člověk ve své nedokonalosti schopen ji poznat. Tu zná jenom "Bůh" - ať je to co chce !

A čím jsem starší, tím více si pohrávám s myšlenkou, že Boha (i pravdu) poznají jenom zvířata ... - protože, čím má živočich dokonalejší mozek, tím víc bludů, teorií a fantaziíí je schopen - ke své zkáze - vyprodukovat !

doplněno 10.12.17 09:22:

- ale k takovým debatám potřebuje člověk přinejmenším filosofické vzdělání a "zanícení" a to já nemám. Já jsem realista, praktik a spíše technik a jako takový počítám s tím, že lidé v běžném životě lžou, nebo chcete-li, neříkají vždy pravdu - jinak by je ostatní "ukousali", či upálili, jako Husa.

Navíc jsem přesvědčena, že pravdu, jak ji vidí člověk individuelně - vidí jiný člověk třeba úplně opačně - a taky má "pravdu". A pokud toto nevezmu v úvahu, tak jsem vůči společnost prakticky bezbranná - a navíc se zbytečně trápím nad zlotřilostí světa a ještě navíc - budu-li tu "svou" pravdu neústupně prosazovat, dostanu nakonec přes "hubu" !

72mona3*

Culda - někdy stačí jen nad věcmi zdravě přemýšlet, nemusíme hned mít filosofické vzdělání. Tohle třeba píšou ve Wiki (a myslím, že každý měl toto v hlavě už předtím, než si to přečetl):

Nejen lidé, ale i ostatní živé organismy, potřebují pro své přežití činit správná rozhodnutí, a k tomu potřebují znát pravdu. Ta je však často prakticky nedostupná, a proto si v reálném životě pomáháme dalšími nástroji, které nám umožňují se pravdě alespoň přiblížit:

Konsenzus - pokusíme se na pravdě dohodnout.

Většina - pravda je to, čemu věří víc lidí.

Autorita - pravda je to, co řekl náčelník kmene, soudce, centrální server, Bible, atd.

Vědecké metody - pravda je to, co bylo opakovaně potvrzeno dobře navrženým experimentem.

Všechny uvedené nástroje jsou zneužitelné a nemusí nutně vést k pravdě. Konsenzu lze dosáhnout manipulací, autoritu lze zkorumpovat a výrok "Stokrát opakovaná lež se stává pravdou." (připisován Josephu Goebbelsovi[1]) nám ukazuje, že i s většinovým názorem lze pohnout.

pt®

"mona", je to sice z "wiki", ale je to tak...*placni*

pt®

a buben tvrdí muziku...

doplněno 10.12.17 16:55:

někdy mně to přijde, že jsme zde, jako jeden orchestr a každý hudebník hraje na nějaký nástroj. Někdy je to hudba klidná, někdy burácivá a do toho rána na buben...říká se, že buben tvrdí muziku, viď "culdíku" a tak někdy ta rána zapadne podle not, jindy je to rána mimo noty, ale co, hraje se dál...

Když už je řeč o tom lhaní, tak mně přijde, že i nesprávné domněnky nás vedou vlastně k odsouzení, předsudkům a podezírání, aniž bychom věděli, jak to je ve skutečnosti je...je to druh lhaní, nebo ne?...to jen taková úvaha...

proto jsem psala, že pravda je živá...to, co je pravdou dnes, z toho, jak se nám jeví...nemusí být pravdou zítra, když se nám obzor poznání rozšíří...

eman*
hodnocení

Tak jsem z toho filozofovani trochu jelen *nevi* , protoze jestli má být pravda jen jedna a pritom ma kazdy druhý tu svou, je kolem nás fura lzi aniz by to byla schválnost.. Puvodne jsem mel na mysli lhani vedome, kdy znám pravdu a rikam z ruzných duvodu lez, ale jak vidno treba casto ani pravdu nezname takze nektere "lhani je vlastne "normálka" :) ... Ovšem v pripadech, kdy lzeme nevedomky, máme svedomi čiste ! *slunce*

culdabulda1*

eman-

já to vidím tak, že nutné, či společenské, jakož i politické lhaní je normálka, ale takové lhaní, které je vlastně zradou přítele, nebo člověka (zvířete), který vám důvěřuje, je to nejhorší, čeho se může člověk dopustit a co se neodpouští ! Ani vražda není takový "hřích" . A nepotřebuju k tomu žádné desatero.

eman*
hodnocení

Culda - s tim bych souhlasil, za hrich povazuji umyslnou lez, ktera zrani toho, kdo si to nezaslouzi. Ruzne nevinne lzi bez zlomyslnosti budiž odpušteny *andel*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]