Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, natrefila jsem na podezřelou bankovku. Je to stokoruna z roku 1997 a zaujala mě tím, že barva z jedné strany se "propila" papírem na stranu druhou. Nejdřív jsem se lekla, že jde o padělek, ale je pravá (papír, ochranné prvky...). Foto mám nepříliš zdařilé, ale snad je vidět o čem mluvím. Jedná se tedy o chybotisk (který by eventuálně zvýšil cenu) nebo ne? Díky, Mona.
Není to chybotisk, je to rozmazané nějakým ředidlem, nebo jinou chemickou látkou a nemá to žádnou vyšší hodnotu.
Ringo, není to rozmazané. Píšu, že se barva propila z jedné strany na druhou. Okraje jsou ostré. Číslice 100 na straně, kde je Karel IV, je v pořádku a neporušená. Na straně druhé se spodni část číslic prolíná s těmi ze strany lícové (v druhé nule je zřetelný otisk spodní části jednicky). Zítra zkusím dát lepší foto.
Moc tomu nevěřím. Nicméně i kdyby tomu tak bylo, tak tohle nikdo nesbírá. K zašpinění bankovek dochází nkdy i za tisku, když se dávají vlhké archy na sebe. Naopak to hodně sběratelům vadí.
Taky mě napadlo, že by se mohlo jednat o obtisk (proto ten prvotní šok s padělkem). Ještě nikdy jsem se s tím nesetkala.
Asi ne, jak říkám, tohle sběratelé neřeší. Spíš řeší, jestli se dá takto pošpiněná bankovka považovat za UNC, nebo ne. Vypadá to vážně na otisk z dalšího archu.
Asi tisknou stále rychleji, jak se roztáčí inflační křivka.
Našla jsem tuto stránku: papirovaplatidla.cz/...
Ale vrtá mi hlavou, pokud jsou vše ostatní chyby vzniklé při výrobě tzv. chybotisk, proč toto není? Bankovka tak byla poslána do oběhu, nebyla pozměněna v průběhu používání (jako žluté "K"v odkazu).
Dobrý den, viz odkaz jsou některé příklady chybotisků. Zdravím!
P.S. A už vidím, že má snaha byla zbytečná .
72mona3 - ještě k té Vaší bankovce. Já bych si takovou zvláštní bankovku schoval a nepustil ji do oběhu (pokud by to nebyla moje bankovka poslední). Přeci jenom je to rarita, kterou nemá asi každý a třeba to jednou bude za chybotisk považováno (nebo ne, ale běžné to není - ještě jsem to nikdy neviděl a to si penízky prohlížím dobře).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.