Nejste přihlášen/a.
Ahojte, zajímá mě, kolik v průměru dáte za klasický Vánoční nákup (nemyslím dárky, pouze jídlo) a kdy cca před štědrým dnem na nákup chodíte.
Také třeba, jestli na Vánoce kupujete něco extra, co byste si normálně nekoupili apod. Díky za odpovědi a přeji hezký večer.
Jediná investice navíc je losos nebo pražma asi 400,-/1kg mandle dva až tři balíčky asi 100,-, pistácie 400,- za 1kg, neloupané. 3 dospělí + 2 malé děti.
Mandle a pistácie už mám, lososa hned jak bude v akci. Majonézu na salát někdy v prosinci a hlavu a vnitřnosti s kapra na polévku mi dá sousedka a nebo uvaří a dá mi polévku to je lepší. Nic extra nenakupuju, 25 jedeme tradičně k mamince kde je celá rodina na 26 si dovezu kuřecí a vepřovou roládu od mamky, nejen já ale i sestry a obě samostatné vnučky. Na další dny vařím to co běžně a na Silvestra si uděláme jednohubky a chlebíčky, domácí uzené, upečeme bok na studeno a několik druhů sýrů. Na Nový rok vařím čočku na kyselo + vejce nebo uzené. Prostě nenakupuji nic extra a ničeho velké množství, Vánoce jsou pro nás normální den a není to obžerství.
Hezké. Já mám totiž pocit, že Vánoce jsou jenom o nakupování a vystresovaných lidech. Tohle musím koupit, tamto ještě nemám apod. Každý nadává, kolik za Vánoce utratí peněz. Docela mě mrzí, že dnešní Vánoce už nejsou svátky klidu a pohody, kdy se lidé jednoduše navštíví, pozvou se na návštěvu atd. Většina lidí řeší dárky, dárky a zase dárky...
svátky klidu a pohody, kdy se lidé jednoduše navštíví, pozvou se na návštěvu
Když jsem byla mladá, chodili jsme s manželem na Štěpána k jeho rodičům na oběd. Na husičku nebo na kačenku . Moc se mi to líbilo.
Te´d jsem stará a kačenky dvě i tři a hromadu zelí a ještě větší hromadu knedlíků připravuji na Štěpána od rána pro svoje děti. Není jednoduché to upéct, podusit, zadělat a uvařit. Je to často stresující. Alespoň knedlík už asi koupím hotový . Ale i tak se mi pak líbí, kdy jsme všichni spolu
.
Nikdy jsem nepočítala průměrnou útratu za nákup potravin na Vánoce. Vím, že je to vždy vyšší částka než v ostatní dny, ale konkrétně v mém případě vždy záleží na tom, kolik lidí se na Štědrý den sejde a kolik se jich prostřídá v ostatní dny. Vysokou útratu proto nikdy nepřičítám nějakým extra lahůdkám, ale docela prozaicky svým hladovým dětem a vnoučatům. Když je sníh, vracejí se z lyží hodně vyhládlí.
Obecně se trochu zapomíná na to, že o vánočních svátcích se toho sice doma hodně sní, ale málokdo od toho odpočítá sice malou, přesto důležitou částku za jinak běžné stravování ve školách, v závodních jídelnách, na stravenky atd.
Čerstvé potraviny budu kupovat poslední týden před Vánocemi. Bude to psychicky náročné, protože v plných obchodech se cítím velmi špatně. Proto olej, sádlo, mouku, sirupy, mandle... už pomalu začnu nosit domů v příštích dnech. A to v množství mírně "rezervním". Tím se samozřejmě předvánoční nákupy prodraží, ale většinou se tyto potraviny doberou až někdy v lednu.
Zpravidla si každý rok koupím nějaké exotické ovoce. Zajímám se o rostliny, proto mě zajímají i jejich plody. Takže když se objeví něco úplně "nového", kupuji ze zvědavosti.
Pokud jde o jídlo, tak ani nic moc. Mám vždy v zásobě nějakou mouku, cukr i másla a sádla v mrazáku včetně masa. Takže to vidím jen na Kapra, toho manžel miluje. Jinak lískové oříšky mám na zahrádce, vlašských ořechů tu máme celou alej, stačí jen sbírat, co popadá, takže koupím jen mandle, Brambory mám ve sklepě. Celer svůj, mrkev v mrazáku, takže jen majolku a tatarku. Jsme sami dva, takže pohostíme mladé až přijdou, vnučka si objednala vosí hnízda, tak je udělám, jinak spíš, vanilkové rohlíčky a linecké. Jinak nám není nic potřeba, alkohol nepijeme žádný, co mně přiveze dcera dám trošku do cukroví a rozdám příležitostně mladým. Také nezapomínáme na zvířátka, pro útulky tři tisíce a denně krmíme tři venkovní koťátka a jednoho většího kocourka, než se uvolní v útulku místo a přijedou je odchytit...Mladí a vnoučátka dostanou věcné dary, ráda vidím radost v dětských očkách...
Vánoce nejsou o obžerství. Proto utrácím asi stejně, jako běžně. Oba jsme tlustí, já navíc diabetik a tak nějaké lukulské hody neplánujeme.
Je jasné, že si přilepšíme. Salát, já kapra, manžel ho nejí. Jemu kuřecí řízky. Letos budu zkoušet, zda bych někde nesehnala jen půlku čerstvého kapra. Celý je jen na mě moc, z mrazáku už to pak není ono a polévku taky neradi. Nejsme na ni zvyklí, nevařila se v manželově, ani v naší rodině. Hlavu a vnitřnosti jsem pokaždé vyhodila.
Na Boží hod jedeme k dceři na kachnu. Tu jim každý rok předem kupujeme my. Jedeme si nejen prohlédnout dárky, ale hlavně popřát vnučce, která se narodila 25. 12. 2000.
No a pak třeba svíčková, knedlo zelo vepřo, stejk, na Silvestra chlebíčky, jednohubky a dostatek nějakého dobrého nealko pití. Třeba opravdu kvalitní džusy, které běžně nekupuji. Alkohol žádný.
Pěkné ovoce, potěší nejen mísu /výzdoba/, ale i žaludek. Já miluji kaki, manžel zase rád kiwi. Ty se ještě loni koupily v plastovém košíčku za 30 Kč kilo. Letos je vidím před sebou v letáku Tesca - za 70 Kč kilo. Za rok zdražení o 40 Kč, to je tedy nadílka. Ale nějaké pěkné ovoce koupím, bez něj by nebyly Vánoce.
Takže nakupuji, to ano, ale připadá mi to tak nějak stejné, jako v jiné roční době. Protože ten řízek a salát či svíčkovou míváme i jindy, nejen na Vánoce. Neškudlíme, ale ani to nepřeháníme. Po Vánocích není nic smutnějšího, než jídlo v popelnici.
Snad jenom drobnosti navíc, které udělají radost - zeťovi velkou sklenici oliv, kaviár, manželovi slaná rybí očka, vnukovi drahý sýr. Tyto potraviny nakupuji opravdu jenom na Vánoce. Jaga.
Já už to tady psala mockrát. Vánoce miluji a nedám si je ničím zkazit . Ani neustálým precizním úklidem, ani velkým nakupováním! K tomu úklidu - žiji se třemi dětmi, z toho dvě jsou dost aktivní, takže uklizený byt se stejně za pár hodin opět změní k nepoznání. Než věčně někde něco šůrovat, tak si s nimi radši pohraju.
A k tomu nakupování. Nějaké shánění čehosi - to podle mě patřilo do dob dávno minulých. kdy plno druhů zboží bylo pouze na vánoce. Dnes seženu v obchodě cokoliv kdykoliv. A obchody jsou otevřeny téměř nepřetržitě, takže když něco chybí, můžu to hned koupit (jasně, na vesnici je to horší). Takže žádný bůhví jak velký nákup. Pár dobrot pro děti a hotovo. Do větších obchoďáků se jedeme podívat na ten mumraj. V klídku si sedneme, pozorujeme ten cvrkot a těšíme se na Ježíška
Holky, majlant, alespoň podle mě (asi 2 tisíce) a a to poukazuji na to, že v rodině teď nemáme žádné malé děti a nepjeme alkohol moc. Pro pobavení přidávám odkaz na článek o vánoční (ne)nakupování edufi.cz/... přijde mi s odstupem, že to s vánocema a to i s dárkama začala trochu přehánět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.