Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, náhodou jsem zaslechla něco o akci, kde může každý přispět opuštěným seniorům v domovech důchodců na vánoční dárek - tedy splnit jim nějaké přání. Ještě jsem si říkala, jak člověk pozná opravdu opuštěného seniora od toho, který si v minulosti nedokázal vytvořit vztah s rodinou a zůstal sám nebo toho, co ho rodina obrala a pak se na něho vykašlala. Koukla jsem na stránky a nestačila se divit, jaká jsou tam přání - zaplacení části dluhu, doživotní nákup cigaret - to tomu chlapovi je jen 68 let! Koukněte se taky, přijde mi to jakési divné, chápu potřebu zdravotních pomůcek, ale některá přání...
Prosím tlumte své nadšení. Ne každý senior je "opuštěný chudák" Ze své pozice znám několik případů, kdy dostal hodně drahé dárky např. alkoholik, který celý život proflákal a mlátil svoji ženu. A nyní je sám, ovšem svoji vinou. Mnoho lidí nebere Ježíškova vnoučata jako anděle z nebes, ale jako své sponzory. Ano taková je realita. Průměrný senior má v Domově důchodců našetřeno desítky tisíc korun a má bohatší život, než kdokoliv z vás. Ušetřené peníze jdou dále rodinám, pro které je jejich stařík "kvalitním zajištěním". Zapojte mozek a investujte do dětí..
Nikdo z dárců neví, zda by dárek rád opravdu opuštěný dědeček, vdovec, který byl bezdětný a nikoho nemá. Nebo starý notorik, který všechno probendil a nemá rodinu, protože se ho zřekla. Jak poznat, kdo je opravdu sám? Kdo si to zaslouží?
Dárek má krátkodobou hodnotu. Člověk má chvíli radost, že si na něj někdo vzpomněl, ale pak jsou jeho dny stejně jednotvárné, jako dřív.
Přání jsou různá. Skromná, třeba hořká čokoláda, kniha křížovek či luštění, vlna na pletení, nebo moci si pohladit zvířátka. Ovšem také nákladná přání: počítače, dvousedadlový skútr, či dovolená letecky u moře. To už jsou, panečku, pořádné dárky.
Nejvíc mě překvapilo, že v poučení se píše, že dary musí být nové, nepoužité. Máme doma 2 pěkné, funkční barevné televize, po babičce, která před pár týdny umřela. Obě se set top boxem, pěkně ukazují. Klidně bych je ráda někomu potřebnému dala. Proč ne? Doma mi jen překážejí. Ale pořadatel akce chce přijímat jen věci nové. Přitom, kdo sám mnoho nemá, klidně mu poslouží i věc starší. Sama jsem si nedávno koupila použitou válendu a použitý lustr do pokoje. Nebylo to drahé, je to zachovalé a vůbec mi nevadí, že je to "od někoho". Proto mě dost zarazilo, že pořadatel akce požaduje pouze věci NOVÉ. Hmmm...
Mám opravdu o této akci smíšené názory. Někdo touží spíš po kontaktu, rozhovoru, pohlazení na duši a čokoládě, a někdo možná /promiňte mi to/, chce jen k něčemu přijít, když je ta možnost. Ale i to je normální, každý člověk je jiný. Jaga.
Dobrý den, až budu vědět, kam se podívat, tak to třeba i udělám. Odkaz nevložíte? Zdravím!
ivzez - děkuji, ale takto to není výchovné. Odkaz měla vložit tazatelka.
ivzez - nedočkal bych se určitě. Tazatelka se již projevila jako "dáma" a její vulgární příspěvek je již (na můj podnět) odstraněn - a prý s poradnou končí.
Já vím, ale to byste se třeba nedočkal... (–:
Příspěvek, v němž se projevila jako dáma, jsem neviděla, ale myslím, že jsem o nic nepřišla...
Já jsem "JežíškovaVnoučata"poprvé zaregistrovala letos, ale už to probíhalo loni. Přiznám se, že jsem z toho "projektu"poněkud rozpačitá.
Osamělí lidé podle mne potřebují spíše lidi → někoho, kdo by je navštěvoval, popovídal si s nimi, vzal je na výlet nebo na vycházku, ... Dárek jednou za rok jejich osamění nevyřeší. Na chvilku jim udělá radost, ale samota zůstane...
culdabulda1 - to není doplněný komentář, ale normální příspěvek, resp. reakce na ten můj. A nová podoba poradny z něho ten komentář vytvořila (viz datum napsání v listopadu 2017). Podobně to jistě vypadá u všech starších otázek, kde se z "přilepených" příspěvků staly komentáře (a některé i doplněné).
@ben
- děkuju, škoda ! - možnost doplnění komentářů dělá diskuzi přehlednější. (stále hovořím o Volné diskuzi, pokud jde o odbornou poradnu - do té se nepletu... )
Podívala jsem se - a co má být? Každý si přeje to, po čem touží a je jen a jen na těch, kteří darovat chtějí, koho si vyberou. Když se na přáníčko klikne, objeví se i důvod, proč si to dotyčný přeje. Speciálně tomu pánovi, co se nad ním tak pozastavujete, udělá údajně radost mletá káva a cigareta - a jestli je někde v domově, dovedu si představit, že mu na tyhle drobné radosti příliš nezbývá, jestli opravdu nikoho nemá.
Myslím, že i tenhle Ježíšek je tady pro radost - ne pro "potřebu".
Mě to nepohoršuje, právě naopak, ale nějak jsem tu akci vůbec nezaregistrovala.
Vůbec bych nepřemýšlela nad tím, jestli je někdo opuštěný, nebo ne, jestli dar potřebuje, nebo ne. Vždyť spousta z nich je už opět jak malé děti... Vždyť kdy jindy by lidi měli být šťastní, dělat si radost, když ne na vánoce?
A přemýšlet nad tím, jestli si někdo nedokázal vytvořit s rodinou vztah..
@petrmaly - Průměrný senior má v Domově důchodců našetřeno desítky tisíc korun
Zajímalo by mě, jak jste došel k těm "desítkám tisíc", když průměrný důchod za rok 2017 činil cca 11.780,- Kč.
Z. č. 108/2006 Sb.
§ 73
(3) Maximální výši úhrady za ubytování a stravu stanoví prováděcí právní předpis. Po úhradě za ubytování a stravu při poskytování pobytových služeb v týdenních stacionářích musí osobě zůstat alespoň 25 % jejího příjmu, a při poskytování pobytových služeb uvedených v odstavci 1 písm. b) až e) musí osobě zůstat alespoň 15 % jejího příjmu.
15 % z 11.780,- Kč = 1.767.- Kč - skutečně částka, z které se ušetří balík.
Pro informaci viz prováděcí vyhláška:
Vyhl. č. 505/2006 Sb., § 15 Domovy pro seniory
2) Maximální výše úhrady za poskytování sociálních služeb v domovech pro seniory činí
a) 210 Kč denně celkem za úkony uvedené v odstavci 1 písm. a), včetně provozních nákladů souvisejících s poskytnutím ubytování,
b) 1. 170 Kč denně za celodenní stravu,
tj. max. 380,- Kč/den, za měsíc (30 dnů) = 11.400,- Kč
a i kdyby některá zařízení šla pod maximální částku, tak nanejvýš o desetikoruny.
Ale jako další "argument" můžete uvést, že když na ně vlastně doplácíme, tuplem si žádný dárek nebo radost zadarmo nezaslouží
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.