Nejste přihlášen/a.
Zdravím Vás milí rádcové,
já a moje přítelkyně jsme se rozhodli zpříjemnit vánoční svátky jednomu chlapci z azylového domu v rámci charitativní akce. Jedná se o chlapce ve věku 13 let. V podstatě to jsou bohužel veškeré informace, které víme. Netušíme jaké má koníčky či potřeby. Zjistit to ani nejde. Jen nám bylo doporučeno, abychom nekupovali drahé dárky. Tímto Vás žádám o nějaké tipy pro uvedené dítě, co by ho mohlo zajímat nebo co byste takovému chlapci darovali vy. Děkuji Vám.
Znovu uvádím, že dítě neznáme, fyzicky jej nikdy neuvidíme. Dárek/ky odevzdáme na sběrné místo charity a ta je pak chlapci doručí.
Předpokládám, že se jedná o azylový dům pro matky s dětmi. Chlapec tedy nemá pevný denní režim, může se se souhlasem maminky vzdálit.
Napadlo mě pořídit mu permanentku do bazénu. Nebo vstupenku (vstupenky - i pro maminku) do nějakého zábavního centra. Já teď budu po konzultaci se snachou kupovat pro vnuky rodinné vstupenky do Iqlandie a Techmanie.
Dobrý den, asi bych pořídil nějakou "chlapeckou" knížku (či více knížek) - možná to bude jeho první knížka (a vlastní), protože zřejmě nemají peněz na rozdávání, resp. na nakupování knih. Zdravím!
Dělali jsme něco podobného. Se souhlasem matky nezletilého jsme jej vzali do cukrárny a nechali vybrat. To jste neviděli ty očiska jak mu běhali po pultu se zákuskama a měl velký problém si vybrat. Nakonec si vybral 4 zákusky, ty s chutí snědl. Pak jsme mu na městě řekli, že máme nazbyt 300.- Kč a že mu něco dle jeho přání koupíme. Neuvěříte, vybral si čepici a rukavice.
Po doplnění mi vaše hurá akce postrádá smysl. Jak víte, že chlapci je 13 let, nikdy jej neuvidíte, nikdy neuvidí on vás, to mu snad chcete koupit plyšáka? Nebo vám tento chlapec byl přidělen jak lístek na potraviny? Kdo rozděluje děti?
Ne, vše je pod záštitou charity. Sami jsme si mohli na začátku vybrat komu chceme koupit dárky, jestli holčička nebo chlapeček a přibližný rozptyl věku, komu bychom dárky koupily. Poté jsme se dozvěděli že se jmenuje Dominik a je mu 13 let. Hurá akce? Nemyslím si. Osobně ani já ani přítelkyně dítě vidět nechceme. Pokud má dostat dárky od nás, je lepší pokud to jenom trošku jde to maminka vysvětlí sama a ne abychom se jim montovali do života.
Nicméně otázka byla s žádostí o tipy na dárky, ne o šťourání se v tom jak systém funguje...Děkuji.
Je dost zvláštní kupovat dárek někomu, koho neznáte, nikdy neuvidíte, nevíte, jaké má přání, koníčky. To o vlastním dítěti rodiče vědí, pokud se o něj zajímají. Ale s cizím je to velmi těžké.
Vídala jsem v obchodáku strom splněných přání pro děti z dětských domovů. Na stromečku byly navěšené obrázky, kresby: např. Jana 13 let, dámské brusle č 39, Pepík 9 let, hasičské auto...Lidé si vybrali a dle možností přání splnili. Dítě tak dostalo, po čem toužilo. Ale vybírat dítěti, o kterém nevíte zhola NIC je těžké. Koupit mu kolo, nebo kopací míč? Třeba netíhne ke sportu. Oblečení? To asi má z charity a dost dětí navíc oblečení za dárek nepovažuje. Nevíte ani, jak je vzdělaný, jaké má koníčky. Koupit mu nějakou knihu o zvířatech či zeměpisného zaměření také nemusí být dobrá volba.
Docela mi vadí podobné hurá akce. Dítě je neznámé, nikdy jsme o něm neslyšeli, v budoucnu ani neuslyšíme a najednou mu máme vybrat dárek. Co třeba hodinky, mobil? Jenže může žít v neutěšených poměrech, rodina mu dárek sebere a prodá. Nemusí to tak být, ale za život už jsem tak trochu skeptik.
Zkouším se vžít do podobné situce - chci koupit dárek pro lordweba, kterého neznám a nikdy ho neuvidím.
1/ Oblečení - neznám jeho velikost, číslo bot ani oblečení, neznám jeho vkus. Měl by raději bundu zelenou, nebo černou? Potřebuje nový batoh? Nebo raději lyžáky?
2/ Neznám jeho koníčky - sportuje, nebo je spíš pasívní? Mám mu koupit míč, kolečkové brusle, tenisovou raketu, koloběžku? Nebo mě s tím pošle k šípku?
3/ Baví ho fotografování, příroda, technika...nebo vůbec nic? Potěšil by ho mikroskop, globus, kniha o včelaření? To je ve hvězdách.
Měli byste se asi spojit s maminkou, nebo přímo s dítětem, jinak šlápnete vedle. Navíc, pokud si dítě zvykne, že bude o Vánocích dostávat dary od cizích lidí, bez jakéhomikoliv vlastního přičinění a úsilí, samo se nijak nepřičiní /sběr apod./ a naučí se jen, že lidé dají. A bude natahovat ruku. Je to možná kruté, ale dárky by měly následovat za určité zásluhy. A jako projev lásky, sounáležitosti. A vy o něm nevíte vůbec nic, zda pomohl staré babičce na přechodu či zda vykradl trafiku. Je to trochu nadnesené, nezlobte se, ale život má vždycky více stránek, nejen tu jednu, charitativní. Tak se nezlobte, je to jen můj názor. Jaga.
Navíc dárek - to je už takový styčný bod. Píšete, že chlapce nikdy vidět nechcete. proč ho tedy obdarováváte? Když bych s ním dárkem navázala kontakt, asi bych ho vidět cjtěla, ne proto, aby děkovalo, ale proto, že prostě je, že jsem mu způsobila radost. Popovídat si. Může to být prima kluk.
Vaše akce mi připadá taková "z musu" - budou Vánoce, někomu něco dáme, ale vidět ho nechceme. To není dobrý přístup. Ale je to Vaše rozhodnutí a - už mlčím.
Pro kritiky způsobu obdarování - ano, není to ideální způsob darování. Ale kritiku si nazaslouží tazatel. Tazatel to nevymyslel. Jen chce udělat malý dobrý skutek a způsobit, aby chlapec o Vánocích pod stromečkem "něco" našel. Nebudou to tradiční Vánoce, ale umím si představit, jak se nějakých deset maminek a dvacet jejich dětí sejde u společného stromečku. Když se tazatel a všichni ostatní od výzvy o obdarování cizích lidí odvrátí, nebude pod stromečkem nic. Třeba to ten konkrétní azylový dům vymyslí příští rok lépe a opravdu budou někde na stromě přání cedulky - děvče 5 let panenku, chlapec 12 let brusle... Letos je to takto nešikovně. Taztel chce pomoci a chce radu.
Znovu opakuji, že vstupenkou či permanentkou na nějaký zážitkový program nemůžete příliš střelit vedle. To většinou baví každého, malého i velkého. Netuším, kam všude se ve vašem kraji dá zajít či zajet, Proto jen tak doplňuji předchozí návrhy: zoo, hvězdárna.
Bože můj. Zase odpovědi mimo. Proč to tak je a proč to tak není . Prostě to tak je a hotovo: A tazatel se ptá, CO darovat a ne JAK darovat.
Co darovat? Tady ten nápad se zaplacením vstupného někam, je super. Otázkou je, kde opradvu kluk je - aby ho pustili samotného. A k těm dárkům . Třeba děti v některých dětských domovech mají "materiálna" více než dost. Oproti dětem azylovým, které budou vděčné za pořádný balík dobrot. Takže by chtělo upřesnit aspoň toto.
A poděkování za toho kluka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.