Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umělé nebo živé květiny na dušičky

Od: lucka4 odpovědí: 12 změna:

Přeji všem hezký den.

Dnes jsme byli na hřbitově a tchyně nesla umělé květiny na hroby, když jsme došli k hrobu její tety, tak měla připomínky k jednomu z košů, který tam byl. Košík byl velmi pěkný z živých květin - decentní,podzimní barvy. Tchyni se nelíbil, prý, že mají být na dušičky umělé květiny - jakože mrtvé.

No nevím, ale před 100 lety určitě nedávali na hrob umělé květiny.

Tak by mě tedy zajímalo, jak to s kyticemi je - zda umělé nebo živé. Jestli je na to nějaká tradice umělé=mrtvé=mrtví lidi=vzpomínka?

Mně osobně se více líbí živé koše, květiny. Umělé mi přijdou moc kýčovité, takové pouťové no prostě se mi nelíbí.

Děkuji moc *hi*

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Důležitá je vzpomínka, nikoliv vnější forma. Jestli se Vám líbí živé květiny, řiďte se názorem svým. Názor tchyně ani názory cizích lidí bych v tomto ohledu nebrala v potaz.

hodnocení

1x

S těmi umělými květinami jsou to nějaké podivné pověry. Já na hrob dávám zásadně přírodní materiály.

hodnocení

1x

Před sto lety se umělé květiny v některých případech používaly i na svatbách.

Jinak je to úplně jedno - záleží jen a jen na vkusu toho, kdo hrob zdobí; někdy ale i na tom okolí. Na jeden hrob v jedné malé vesnici prostě musím dát velký koš s umělými chryzantémami - jinak by "babky" měly pocit, že jsem to "odbyla".

72mona3*
hodnocení

1x

Podle mě se řídit vlastním vkusem. Když občas vidím, co za barevné hrůzy "zdobí" hroby *alene* Jenže někomu se to prostě líbí... Já dávám přednost přírodním materiálům, živým rostlinkám. Před pár lety jsem objevila jedno malé zahradnictví, kde dělají korpus z březových větviček a dozdobí ho vřesy, "zelíčkem", Gaultherií, břečťanem... nádhera. Dokonce spousta těch rostlinek přežije zimu. Nemyslím, že existuje nějaké pravidlo, které by určovalo, co je vhodné. M.

fram
hodnocení

1x

Záleží na tom, jak na tom byl/i s oblibou květin ti, co v hrobě leží. Hrob přikrývám živými větvičkami smrku a kytka - mochyně ("lucerničky"). Červené lampičky a umělé kytky mi rovněž připadají jako kýč, spíš pro pohohodlnost.

hodnocení

0x

To je naprosto nepodstatné, vzpomeneme si nejen o svátku dušiček, ale také jindy, často o Vánocích. Výzdoba se tam dává,jak to tak pozoruji, proto, aby nás ostatní lidé nepomluvili. V podstatě na hřitově vlastně ta duše není, tam jsou pouze tělěsné ostatky, ale pravděpodobně by dušičku mrzelo, že hrob neudržujeme upravený a vyzdobený, kdo ví .Záleží, jak to kdo cítí a jak se chce chovat, je to každého věc, záleží na vkusu.

jirik2

To nikdo neví, jestli tam není duše, nebo jestli je v naší blízkosti. Moje maminka měla ráda čerstvé květiny, tak měla na pohřbu věnce jen ze čertvých květů, a na hrob jí dáváme zelený velký věnec z chvojí a šišek a velkou listopadku.

hodnocení

0x

Mám také ráda živé květiny. Dušičky jsou ale v takové roční době, že může přijít mrazík, nepohoda a za den, dva je po parádě. Umělá dekorace vydrží až do Vánoc.

Dnes se prodávají umělé květiny, které jsou od živých takřka k nerozeznání. Udělala jsem košík ze stříbrného smrku, mahonie, bílé řídké statice, do toho 4 menší nažloutlá poupata růží a žlutou stuhu. Decentní, přírodní, pěkné. A vydrží to.

Ve váze mám kytici rostlou, z chryzantém.

Kdysi se prodávaly či doma dělaly ohyzdné umělé květiny. Pamatuji se na růžičky z plátků molitanu či na kopretiny z různobarevného umělého lýka. Či fialové voskované jiřiny. To byl děs. Dneska jsou ty květiny tak krásné, že mi umělé vůbec nevadí.

Pro zajímavost: hřbitov v Bulharsku. Hned nad mořem, žádná hlína, jen slaný písek, kde, až na plevel, nic neroste. Na každém hrobě zastrkané umělé květiny, děsné, bez ladu a skladu. Nic jiného by se tam pěstovat nedalo. Přesto jsem tam chodila podvečer strašně ráda, snad kvůli té odlišnosti českých a tamějších hřbitovů. Kdyby si takhle někdo ozdobil hrob u nás, byl by na Chocholouška. Tam to bylo normální. Jiný kraj...Jaga.

Umělé nebo živé květiny na dušičky
Umělé nebo živé květiny na dušičky #2

Já u nás na (venkovském) hřbitově zrovna tento styl vidívám... A občas i na Ústředním hřbitově v Brně. *uf* Nevím, co k tomu koho vede.

lidus*
hodnocení

0x

Mám ráda živé ale umělým se nebráním, jen nesmí vypadat jako od kolotoče. Bohužel dnes vše lítá aspoň unás je šílený vítr, všechno a po celém hřbitově pouze věnce jsou na místě ale květináč snad ani jeden, kytky i s vázama.

mnd®
hodnocení

0x

Po smrti rozprášit a potom neřešit - dám co uznám za vhodné v tom jakém období a svíčku zapálím kdykoliv.dušičky apod... neřeším a mám klid na duši.doma svítí svíčka skoro každý den.

mecik*
hodnocení

0x

Také mám rád živé květy,ale v tomto ročním období to nejde. Celá krása by byla za dva dny pryč. Líbí se mi věnečky s chvojí a zdobené, třeba umělou větvičkou lupínků, šípku, jeřabin. Nesmí to být příliš divoké, vždyt i mrtví tam nejsou na mejdanu, ale na klidném odpočinku.

doplněno 30.10.17 00:28:

A vůbec není nakonec důležité, jestli je hrob blízkých zavalen vhodnou či nevhodnou dekorací, podstatné je přijít, zavzpomínat na hezké chvíle s ními.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]