Jsem mladý aktivní sportovec a dojíždím na kole do práce každý den 35 km. a jezdím závody ve svém volném čase o víkendu. Mám dvě kola jedno profi silniční na závody a druhé horské na rekreační jízdy a dojížďka do firmy kde pracuji. Bez ohledu na počasí i roční období mimo závod soukromě jezdím také v nepříznivém počasí.Všiml jsem si, že spousta lidí si na mne ukazuje prstem, že jsem asi nějaký blázen a tak se potom ke mne s odstupem chovají. Mám i zimní speciální protiskluzné pláště, kolo chráněno impregnací proti vlhku a zimě nosím termo cyklo-dress. Takto jezdím už roky. Všichni na mne tlačí, kdy už si koupím konečně auto. Ne, že bych na to neměl, když mám teď kolo za 185tis.Kč.a investuji pravidelně do nových komponentů a nechávám si dělat i diagnostiku od techniků v našem závodním klubu. Problém je v tom, že mne auto nějak nebere, jen sedět a šlapat na plyn pedál. To možná ve staří, až budu mít omezenou pohyblivost, teď ale rozhodně ne. Většina lajků to nepochopí, co je profesionální sport a láska k němu. Taky Vám připadá jízda na kole v zimě šílená? Nedávno se na mne naštval jeden kolega z práce, kterého jsem z kopce předjel ve vysoké rychlosti na kole, abych mu ukázal že auto není výhrou a není důvod se mi posmívat. Druhý den v práci nechápal, že kolo dokáže předjet i auto na rychlosti z kopce. A tak už mi řekl bravo a dodal, že to jde jen s profesionálním odlehčeným a upraveným kolem, nikoliv běžným, na čem jezdí většina amatéru po cyklostezce.
Nevím, co na tom je divného, jsem důchodkyně a na kole jezdím celoročně, vyjma sněhu a náledí či vichřice, nebo průtrže mračen. Tedy ne takové vzdálenosti, pouze po městě a okolí, kolem nás vede cyklostezka a je hojně využívanána, nikdo se ničemu nediví. V posledních letech byly teplé zimi, vyjma poslední, takže jsem si i kolem Vánoc udělala hezký výlet, sluníčko pražilo jako na jaře. Ted si vzpomínám, že jedem známí mi řekl, že není blázen, aby v zimě jezdil na kole, někdo se prostě řídí kalendářem bez ohledu na teploměr.
A sprchujete se po příjezdu do práce? Jen jestli se k vám nechovají s odstupem kvůli tělesnému pachu. Moc nám tady nemachrujte s kolem za 185tis., většina lidí to neocení a pro většinu řidičů jsou cyklisti na silnici škodná. To předjíždění auta z kopce taky není moc rozumné, oproti předjíždějícímu autu jste mizerně vidět, stačí nepozornost řidiče a na kolo si už nesednete zato si lehnete do rakve. Na kole jste zranitelný, takže machrování se nevyplatí. Jo taky mám kolegu, co jezdil v zimě, jenže ono natálo a umrzlo a zlomil si kyčel v krčku. Vážně ujedete 70km denně na ledu nebo v 30cm sněhu? Víme jak jsou silničáři každoročně překvapeni první vločkou v lednu a jak nestíhají odklízet.
To jako fakt? Když jsem jezdila na kole převážnou část roku (mimo období, kdy nasněžilo), tak jsem se spíš setkávala s obdivem. Fakt nevím, který člověk může kritizovat někoho za to, že je aktivní a nevozí si pr*el v autě M.
Dobrý den, když vás to baví, tak proč nejezdit i v zimě. Snad je ze zdravotního hlediska - možnost prochladnutí a následný revmatismus. Přeci jen na tom kole nejste nijak proti chladu chráněný. A i na zimní silnici nebo cyklystické stezce na vás čekají překážky - náledí, což může vést k pádu a následnému zranění. Jestli vám to nevadí, tak si asi jezděte i v zimě. A nechápu odstup lidí, co si k vám zachovávají po tom, co zjistí, že jste zanícený celoroční cyklista.
Náš zeták dojížděl nějaký čas do práce také asi takovouto vzdálenost, kousek před cílem si nechal u ného táty na dvorku kolo a po pracovní době si ho vyzvedl. Auto měl, autobus i vlak jezdil, ale chtěl jezdit na kole, tak jezdil. Proč ne.
Když vás to baví a máte odpovídající oblečení tak proč ne. Jen pozor, cyklista je na sněhu pro auto nepříjemná překážka - jede pomalu a na jeho předjetí je potřeba vyjet z "kolejí" a zase se do nich vrátit. Pokud něco jede v protisměru tak se za cyklistou navíc musí zabrzdit a šourat se za nim než je volno, pak přejet do vedlejších "kolejí" zrychlit a vracet se zpátky. Pro běžné řidiče nepříjemné. Jako cyklista si jako brzda provozu připadám opravdu blbě a mezi auta jedu jen když to nejde nikudy objet...
Já jezdil celoročně zima nezima do práce přes 20 let než jsem si na zimu pořídil auto. Vždycky jsem si myslel že jsem otužilý a v zimě rozumně oblečený ale asi jsem to přecenil. Nepřál bych ti vědět jak mě teď, jak stárnu bolí klouby a bude hůř. Jinak.. každou zimu se těším až sleze sníh, auto odstavím a vytáhnu kolo ale riskovat že mi v zimě na zmrazku ujede předek a lehnu si někomu pod auto to už rozhodně nebudu. Náhoda je blbec a na čistým ledu té žádné protiskluzné pláště nezachrání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.