Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za význam nepřizůsobiví občané

Od: erzika odpovědí: 7 změna:
Byla jsem na mítinku Zemana v Lipníku nad Bečvou na setkání s občany. Zaslechla jsem tam atypický význam slova nepřizpůsobiví občané a podíval se na mne pan přednášející škarohlídským pohledem. Z jeho úst byla slyšet samá kritika než povzbuzení. Tvrdil, že práce je všude nadbytek a stačí si o ni říct a nebýt lenivý. Já mám práci stejnou již několik let, ale moje sestra po mateřské ji nemůže sehnat. V naši početné rodině se nám svěřila, že ji zaměstnavatelé nechtějí přijmout. Ve výběrovém kole vyberou jiného uchazeče. Pán přednášející autor na mítinku to bere jednoduše. Ber práci, kde je místo a vůbec neví, že o přijetí rozhoduje hlavně šéf firmy, který musí sepsat se zaměstnancem pracovní smlouvu. Nelze práci sebrat jak kamínek ze země. Tak tady mne máte a jdu pracovat, protože tento člověk to říkal ať jdu makat. Překážku na straně zaměstnavatelé pan Zeman rozhodně nevidí. Kdyby několik zaměstnavatelů potencionálního člověka odmítlo příjmout, tak za to vždycky může nezaměstnaný a ne zaměstnavatel, který si vybírá své vhodné uchazeče přes své známé. Jak se má cítit člověk, který by rád pracoval jako moje sestra a nikdo ji nechce do práce příjmout-samá výběrová kola všude? Do toho nelibé řeči od lidí, že si za to může sama, protože má jiné rasové kořeny. Kdo nechce pracovat úmyslně a vyhýbá se práci si za to může sám, tomu rozumím a souhlasím. Kdo chce pracovat a není mu práce umožněna je situace trošku jiná, ne? Nelze nastoupit silou do zaměstnání, když šéf řekne nechci Vás. Všechno se jen zlehčuje a podstata problémů uniká jinám. Tak mi připadá, že dnešní doba je naladěná asociálním směrem. U nás moji sestru nevezmou, protože mají plno dělníků ze zahraničí a je stop stav.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

1x

Říká se dvakrát do stejné řeky nevkročíš. Jen jednou jsem měla co do činění s menšinou. Nebyla jsem přímo zaměstnavatel, ale byla jsem ten, kdo dává příkazy a rozděluje práci. To bylo udělejte tohle takhle. Néé páni, my budem dělat to co vy a vy si to udělejte (pochopitelně si se mnou chtěli vyměnit náročnější práci za jednodušší). Ne, budete dělat to co říkám, protože vy jsem tu placení a já to tu organizuju zadarmo ve svém volném čase. Nebo udělejte štosy židlí po 10ti kusech. Néé to my nemůžem, holky neumějí počítat. Tak dobře, tady je štos vysoký 10 židlí a ty ostatní budou vysoké stejně. Šlo o ženy ve věku okolo 40ti, napočítat do deseti uměl můj syn ještě mu nebylo 5let. Jestli zaměstnavatel udělal podobnou zkušenost, už NIKDY cikána nepřijme. Opravdu si za tohle můžou cikáni sami, ať si udělají pořádek ve svojí komunitě. Ať se chovají slušně, nikde nevyřvávají, nedělají bordel a za pár generací, až vymře generace většiny, která má s nimi špatné zkušenosti a nahradí jí ta generace, která má zkušenosti jen dobré, se tohle povědomí přepíše.

Taky vím, že každá vosa mi nedá žihadlo, přesto fakt nebudu mít radost, když kolem mě bude lítat a budu snažit se co nejrychleji dostat z jejího dosahu.

jofa*

Nechtěl ale taky dám příklad. Spoustu let jsem dělal mistra cca 20 lidem ve strojírenském průmyslu. Práce velice kvalifikovaná, na pár mistech nádeničina. Těch neschponých, nikoliv cikánů, se tam vystřídalo mraky, že jsem se až divil, že je to vůbec ještě dnes možné. Jednou nastoupil cikán a potom to teprve šlapalo, jak bylo potřeba. Pravda, nevydrželo to dlouho. Několikrát přišel na mol a bylo hotovo. Tady je právě ten problém. Jsou nestabilní, nespolehlivý. Lecos se naučí a pochopí, jenže dojedou na svoji historickou povahu, kořeny.

jofa*
hodnocení

0x

Tomu se říká v politice populismus. Kořeny tohoto populismu je ale třeba hledat v samotné příčině a zde skutečně podle mne je. Určité procento lidí prostě pracovat nechce a nebude.

doplněno 14.11.17 11:43:

Doplním: A obzvláště, když ten člověk je 30 let v politice a problém neřešil.

erzika
hodnocení

Omlouvám se za malý překlep v názvu. Řešením by bylo, kdyby romové, kteří mají zájem pracovat též dostali nějakou šanci a nepohlíželo se na ně skrz prsty. Začlenění do pracovní komunity lidí by sice šlo, ale nejdříve by musel vymizet předsudek lidí, kteří mají na nás všechny špatný pohled a nadávají nám. Jsme nemakančenkové a sociální dávkaři. Jistě někteří jsou, ale ne skoro všichni (90%), dle vyjádření pana Zemana. Z daní lidí se též platí honosné rauty na Pražském hradě a rozhazují velké peníze za přepych a to by bylo dobré též připomenout panu Zemanovi. Obce už chtějí, aby si vládní smetánka své návštěvy a agitace v krajích platila ze své kapsy, mají peněz dost a to je dobrý nápad starostů a primátorů. Když nerozhazovat, tak šetřit všichni. Ne kázat lidem vodu a pít víno. Demokracie je pro lidi. Vláda je pro nás a my ji z našich daní platíme.
jofa*

Tyto scénáře, co popisujete se sestrou, nejsou ojedinělé a vůbec se netýkají pouze rasového původu. Zaměstnavatel má právo si vybrat zaměstnance, kteří vyhovují jeho požadavkům pro pracovní zařazení. Nesmí tam být důvody rasové a další... Pokud by odmítnutí zaměstnat bylo s těchto důvodů, má možost se bránit. Ale chápu je to těžké.

erzika
Když mají právo zaměstnavatelé si vybrat zaměstnance u pohovoru a rozhodují o tom komu dají práci a komu ji nedají. Tak proč Zeman to zlehčuje všeobecnou frází, že máme 150tis.volných pracovních míst u kterých stačí, aby nemakačenka si ty volná místa sami rozebrali? To nejde tam přijít na osobní oddělení a říct. Tak já si beru toto místo a zítra budu už makat. Když zaměstnavatel nevystaví pracovní smlouvu, tak nejde sám od sebe tam přijít a pracovat, jak si to jednoduše Zeman a Okamura myslí. Je to populismus a nemá to logiku. To je to samé, jako by mi řidič na autobusové zastávce nechtěl zastavit a mne by ostatní vyčítali, proč jsem do toho autobusu nenastoupila. Co se za tím zjednodušeným odsuzováním nezaměstnaných myslí? Práce je mnoho, stačí tam jen nastoupit a neválet se doma schválně. Nastoupit silou agresivně i přes odmítnutí personalisty podle těch asociálních lidí, kteří to vidí jinak a jednoduše? Nejde mi to logicky do hlavy.

marf*
hodnocení

0x

Sociálně právní stát vskutku nemáme, toho se snad lidé - někteří - bojí. Zaměstnavatel, který diskriminuje, vyhazuje atd. je blbý zaměstnavatel. To je nutno si uvědomit, raději hledat dál a vytrvat. Bohužel se s vaničkou vylilo dítě: Matka pracující a zároveň vychovávající dítě je právě ta, která připravuje penzi tomu zaměstnavateli, u kterého dělá. O podnikání po česku je lepší si občas myslet svoje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]