Nejste přihlášen/a.
Je pravdou, že v této kolonii probíhá přerozdělení hlasů stran, které získaly méně než 5%, takovým způsobem, že můj hlas, kterým jsem reálně podpořil stranu s nějakým programem, nakonec může dostat, po přepočtu, strana s programem zcela opačným, pokud bude stranou s největším, nebo druhým největším, počtem hlasů...?
( Viz např. : cs.wikipedia.org/... )
Konkrétně u těchto voleb by to opět znamenalo nevolit stranu která má nejlepší, nejpřínosnější, nejpotřebnější program pro ČR, ale vybrat si nejmenší zlo z těch, které mají v průzkumech přes 5%.
Nevíme, jestli to je pravda, protože žádnou kolonii neuvádíte. (Stejně bychom asi neznali tamní volební systém.)
Tak, jak uvádíte, to je v ČR.
ivzez
- myslíte, že jsme tedy svobodný stát? - moc lidí si to nemyslí ...
ivzez
- no bohužel do zákulisí nevidíme, takže nám ty "svobodné" volby jsou zatím tak akorát na dvě věci, jak se ukazuje ! A teď prý ještě zdraží i vejce, jelikož si naši "hospodáři" vymlátili slepice. Co přijde dál?!
ben
- no, zdravotnictví už je taky v pr... - o školství ani nemluvě - tak člověk opravdu neví, co může - kromě toho podzimu - ještě čekat !
Ano, myslím si to. To, co se lidem i mně jeví jako nesvoboda, si (zatím!) svobodně volíme a děláme my sami...
Dobrý den, co přijde dál? Optimista věří, že to bude podzim, pesimista by o tom vedl diskuzi a skeptik tomu už nevěří . Zdravím!
culdabulda1 - uvidíme, co přinese jednání sjezdu čínských soudruhů a jaký to bude mít vliv na naše volby.
culdabulda1 - ano, mohou nás zachránit např. tím, když nařídí svým občanům mazat si tenčí vrstvu másla na čínský chléb, aby u nás zase zlevnilo .
ben
- myslíte, že nás ještě mohou zachránit? - myslím ti soudruzi? - těm se to hospodaření docela daří, ne?
ben - dobrý !
( Jsou chvíle, kdy lidem Vašeho ražení závidím. Takové slabé minutky, spíše vteřinky... Odpočinout si, zasnít se... Pak mě to přejde a říkám si, že raději hořký život, ale v pravdě, než tohle... I pravda je totiž svým způsobem sladká... )
Ten článek je zajímavý a potvrzuje to, co jsem napsala výše → volíme a děláme si to svobodně sami.
no ono je svobodně a "svobodně" - svobodně nemůžete rozhodnout ani o svém narození - a to je pro každého to nejdůležitější, protože je to současně rozsudek smrti !
Beru, že se chcete bavit, ale nemusela byste "rejpat" do všeho. Máme-li svobodné volby, je to naše "zásluha".
ivzez
- jistě - v souvislosti s volbami je to možná rejpání, ale jinak se tímto (neoddiskutovatelným) faktem vůbec nebavím a vzhledem k tomu, že je to moje životní "filosofie" , tak se jím naopak docela trápím (každá "růženka" se potřebuje někdy někde vyplakat)
Ale pokud jde o volby a politiku vůbec, nemyslím, že by se lidé rozhodovali až tak svobodně, protože se rozhodují na základě falešných a přinejmenším nedostatečných informací - a rozhodování pod vlivem účelových manipulací není svoboda ! Navíc spousta lidí ani není schopna se reálných informací dopátrat, protože média neinformují, ale účelově lžou !
Já budu například volit Babiše (nikoliv ANO !) - ale vím já, že je skutečně tak dobrý hospodář, jak se prezentuje a nejen další "bakala" nebo "mrázek" - anebo jak se všichni ti kmotři jmenují?! Já si jen myslím, že je lepší, nežli současná ČSSD, TOP09, nebo KDU-ČSL ! Piráty volit nebudu, protože si myslím, že je to účelově nasazená skupina "vítačů" a SPD volit také nebudu, protože tato republika potřebuje taky hospodáře, nejen "odpůrce" . Chtěla bych, aby se na řízení této země podíleli odborníci (jako za "komunistů" ) a ne neumětelové, kteří umí jenom politiku - a ani tu ne ve prospěch národa !
Nic ve zlém, ale myslíte, že by v 89-tém lidi tak nadšeně prováděli sametovou revoluci, kdyby věděli za jakou "svobodu" ! vlastně cinkají?.. Kdyby se opravdu uskutečnily ideje, předpoklady a očekávání lidí, kteří si "svobodně" zvolili to, co si zvolili - myslíte, že by se pořád tak bouřili, přesto, že mají blahobyt a plné krámy zboží?..
Člověk prostě svobodný nikdy nebude, počínaje tím narozením - a ani být nemůže a volby jsou jenom další komedie, kterou využije ten, který umí lépe lhát (anebo řvát?!). Tak to vidím a rozhodně se tím nebavím ! Tak se mějte hezky.
ivzez
- dík za odpověď - ale na filosofickou diskuzi, kterou si tato otázka zasluhuje, nemám dost znalostí, ani potřebné vzdělání, takže to necháme tak. Mějte se hezky.
Culdo, dokud není omezen počet stran, které se mohou ucházet o hlasy voličů, a dokud nikdo voličům nebrání v přístupu k informacím, jsou to svobodné volby.
Nikdo nám "nediktuje jednotnou kandidátku Národní fronty" a nikdo nás nenutí jít volit, když třeba volit nechceme (nebo nemůžeme, protože nenacházíme nikoho, kdo by si náš hlas zasloužil).
I to, jestli si jako voliči před svým rozhodnutím opatříme relevantní (existují!) informace, nebo jestli budeme věřit médiím (či komukoliv jinému) nebo se necháme ovlivnit výsledky předvolebních průzkumů, je naše svobodná volba.
Píšete, že spousta lidí ani není schopna se dopátrat reálných informací, protože média lžou.
S tím nesouhlasím. Nikdo není odkázán jenom na média a každý z nás by měl umět rozpoznat manipulaci a nepodléhat jí. Každý má možnost se seznámit s programy stran → nejen s těmi předvolebními. Každý si na webu PSP může ověřit, jak hlasují současní poslanci a udělat si z toho obrázek, kam současné parlamentní strany směřují.
Ani mně se v současnosti hodně věcí nelíbí a vadí mi, že je čím dál víc okrajována naše svoboda. Ale když si to srovnám se situací před 89. rokem, pořád jsme na tom mnohem lépe. Pořád je to svoboda, jakou jsme si před 89. rokem těžko mohli představit.
Neshodnu se s Vámi ani v názoru, že člověk nikdy svobodný nebude. Podle mne se svobodný rodí a stále jím je.
Nesouhlasím s Vámi v tom, že byste se měl ohlížet na to, která strana má v průzkumech kolik procent, protože pak za Vás volí průzkum, ne vy.
Zčásti máte pravdu, ale já si pak vyberu z toho zbytku ( pokud tam půjdu ), takže jakási volba tam pořád je...
A to, že ty "malé" strany neudělaly kolem sebě větší "halo" a mnohem dříve, než pár týdnů před volbami, není mou vinou...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.