Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, tak, zase jedna předvolební otázka, protože den D se blíží. Nemusíte vůbec uvádět koho budete volit, ale napište, prosím, zda budete volit stranu (program) nebo osobu (osobnost). A budete se rozhodovat rozumem nebo dáte přednost emocím? Děkuji za zájem o dotaz a zdravím!
P.S. Já budu volit stranu a (vlastním) rozumem .
Otázka ve mně vyvolala vzpomínku na nedávné setkání s přáteli. I politika a volby se do debaty dostaly. A tak nějak nevědomky jsme zapojovali rozum i emoce. Zkráceně třeba na příkladu TOP 09.
- Kdo je majetný, a je jedno jestli díky předkům, vlastní vyčuranosti či vlastnímu přičinění, tomu se jejich program líbí. (rozum)
- Kalouska už nechci za žádnou cenu vidět ani slyšet. Ty jeho kráky jsou plné jedu a společnost je z nich nejen unavená, ale doslova otrávená. (emoce)
-Ale to je jen jeden člověk. Je potřeba brát v úvahu celou stranu. (rozum)
-Právě! Když celá strana nedokáže ukočírovat jednoho člověka, jak může ukočírovat celou zemi? (rozum?)
A abych odpověděla na otázku. Budu volit rozumem stranu. Kroužkováním (snad) napomohu tomu, aby mně mimořádně nesympatická osoba z předních míst klesla níž.
Nelze se divit faktu, že mnoho lidí bude volit emocemi. Emoce jsou vzedmuté. Komu se povedlo je vzedmout? Politikům, kteří mají kolem sebe mnoho dobře placených psychologů a jiných našeptávačů. Je to začarovaný kruh?
Dobrý den, já vím, že je to těžké a bez emocí to zcela nejde, ale rozum by měl mít přednost (a dle mého názoru i strana, kde možná každého nemusím, ale program je OK). A např. protestní volba je volbou emoční - takže špatnou (nerozumnou). Zdravím!
Já budu volit se skřipěním zubů ( emoce) toho největšího rozumbradu. Co Vy na to?
ben: Pochopil jste mne dobře.
Dobrý den, to není způsob, se kterým bych mohl souhlasit - volíte osobu a emočně. Navíc, nevím, zda rozumbrada je lichotka nebo spíše nadávka . Zdravím!
Vetsina potencionalnich volicu jsou primitivnejsiho razeni a nema smysl doufat v rozumne volby, rozumem se ridi mozna 10% z desetiny dospeleho naroda, ostatni co prijdou k urne voli podle emoci nebo za odmenu podle navodu nejake lobby, taky podle sazek na predpokladaneho viteze alias známý český gambler H., ktery si urcite taky tajne vsadil na favorita, takze i kdyz je celkem jasne, jak volby dopadnou, trocha adrenalinu neuskodi
Dobrý den, víte, mám také trochu obavu, že by mohl rozum dostat na zadek . Nedávno jsem se zde dočetl, že jedna paní bude volit osobu (předsedu strany), protože je nejhezčí - to budou ty emoce, které nejsou rozumné. Zdravím!
bene
- ha ! ha ! - ale nemůžu za to, že zmíněný předseda strany, jehož volba se mi zdá (z mého hlediska) nejrozumnější, je zároveň i "nejhezčí" . Ale v tomto ohledu ho trumfuje Okamura, takže mé emoce jsou stále silně rozpolcené !
Jistě uznáte, že, pokud jsem ovládána takovými "city", nemohu ani pomyslet na p. Sobotku, Bělobrádka (a Hermana), nebo Kalouska ! - Jiní tady nejsou a pidistraničky neuznávám !
Současně jsem tak vlastně odpověděla na Vaši otázku - budu volit osobnosti, protože jedině silná osobnost je schopna něco dokázat, ať už v dobrém, či špatném smyslu - jak nám ostatně předvedli jmenovaní pánové, kteří své strany úspěšně potopili. Kdyby měla silnou osobnost i KSČM, dostala by se do hry i ona, jakkoliv proti ní naše elity brojí seč můžou. Tak ahoj.
- a ještě bych dodala - já mám svědomí čisté ! - od r. 89 jsem volila postupně OF a pak už jenom ČSSD, takže si myslím, že já osobně jsem pro "demokracii" udělala, co jsem mohla...
- koho a proč volit nám vtloukají média a politická "vítačská" elita národa dnes a denně do hlavy ! Čím to je, že lidi mají pocit, že je zrazují? A nikoli v zájmu humanity, ale v zájmu svého prospěchu a plných korýtek !
Dobrý den, já jsem Vás (myslím, že korektně) přímo nejmenoval, ale "udala" jste se sama. Jinak mohu jen zopakovat to, co už jsem Vám psal jinde - moje a Vaše smýšlení nejsou kompatibilní (jsou naprosto jinde). Mám pro Vás (a podobné občany) návrh - nevolte vůbec a nechte to na jiných, kteří vědí koho a proč volit. Zdravím!
P.S. Mně se např. líbila paní Bobošíková (jako žena), ale nikdy a nikam bych ji nevolil.
culdabulda1 - nevím, která média vtloukají lidem do hlavy koho a proč volit, ale já sleduji média, která pouze strany a kandidáty stran představují a dávají jim prostor k prezentaci. Navíc, kdo sleduje politiku pravidelně, tak ani předvolební kampaň nepotřebuje, protože má přehled a svůj názor ujasněný.
Mám pro Vás (a podobné občany) návrh - nevolte vůbec a nechte to na jiných, kteří vědí koho a proč volit.
Zaráží mne, že se do této doby nikdo neozval, nereagoval proti této větě.
Kdo jste pane ,,ben,, kdo Vám dal mandát a jakým právem si dovolujete prezentovat Váš názor na tu jedinou a nejsprávnější volební stranu. A všem ostatním, kteří nevolí právě to, co vy prezentujete, radíte /navrhujete/, aby raději k volbám nechodili a nevolili. Jedině ten Váš názor je správný a ostatní jsou negramotní, snad lůza, neschopní odvolit, protože budou volit tu nesprávnou stranu, ne tu Vaši! Kam až chcete se svým názorem nadčlověka dojít? Co budete nakazovat a zakazovat příště?
V této diskuzi fakt tápu, nevím, kdo je ten krasavec třeba. Já považuji za důležité volit rozumem, neutopit hlas v malé straně a mít co největší shodu s volebním programem té dané strany.
Já bych řekla, že jste nepochopil vůbec, co zase píši já. Již v úvodu zadané otázky jasně píšete, že nechcete vědět konkrétní strany, tedy jsem to pochopila velice dobře a ani já ji neuvádím. Mě se jedná se o uvedenou větu, kterou zmiňuji v prvním příspěvku a napsala jsem to dost jasně. Ovšem vy jste se k tomu vůbec nevyjádřil, až na to, že volby nejsou povinné. Obloukem jste se tomu vyhnul a naopak urážíte, že to jsou moje plky. Neumíte přiznat, že jste s tou větou šlápl vedle. A když nemáte argument, urážíte.
Jinak třeba o tom krasavci - nejhezčí nepíšete Vy, ale ,,culdabulda1,,. To přiznám, že opravdu nevím, kdo se dámě líbí. Ale s tím nemám problém, spíše, s tím jak dokážete osočit člověka, který má jiný názor než vy.
Je to reakce na odpověď ,,culdybuldy1,,, že Vaše a její smýšlení nejsou kompatibilní /jsou naprosto jinde/ včera 22.33. A pokračujete již výše uvedenou větou o nevolení.
Ovšem dnes v odpovědi na můj příspěvek toto překopáváte na ,,kteří se neumí rozhodnout.. tedy ne, kteří stojí názorově někde jinde. A to dává zcela jiný význam.
pohanka
- musím se poněkud "rehabilitovat" - když už na mne přišla řeč - z mé strany to byl situační fórek v jakési debatě - i když mi p. Babiš, kterého budu pravděpodobně volit, vzhledově opravdu docela imponuje.
Ovšem volit ho rozhodně nebudu kvůli vzhledu a už vůbec ne kvůli snad "koblihám" - ale proto, že ho považuju za schopného podnikatele a silnou osobnost, která by měla - v současném politickém i společenském marasmu - dostat příležitost stejně, jako ji dostaly dosud vládnoucí strany.
A vzhledem k tomu, že na něj tyto strany tak umanutě útočí, až skoro s absencí jiného svého programu, připadá mi (a nejen mně) - "cosi shnilého ve státě Dánském" - a to lidi nemají rádi ! - a Češi jsou navíc vzpurný národ, takže ho budou volit už jenom z protestu.
Uvidíme, jak to dopadne - možná se proti Babišovi všichni spojí a on nebude moct udělat vůbec nic, přestože bude vítězem voleb ! Holt nemáme zrovna nejlepší volební systém, takže lidé jako "ben" (omlouvám se, ale na nikoho jiného si zrovna nevzpomínám) - budou moct být klidní, protože zvítězí jako vždy "rozum a demokracie".
jinak věta - "nevolte vůbec a nechte to na jiných, kteří vědí, koho a proč volit " ... mi přišla přinejmenším zvláštní od člověka, který upřednostňuje demokracii před autokratickým přístupem zrovna třeba p. Babiše, před kterým neustále varuje.
Děkuji za vysvětlení, mě se Babiš zdá vysloveně asexuální, zřejmě proto, že mě připomíná mého zemřelého strejdu. To by mě vskutku nenapadlo. Vzhledově bych spíše tipovala Sobotku. Inu, každý máme jiné preference a sex-idoly.
A ano, ta věta není demokratická. Děkuji za jasnou definici.
No, musím se smát, protože si opravdu nemyslím, že je pan Babiš mužný a drsný typ.
Možná, že to příroda tak zařídila, že si člověk má hledat jiný typ protějšku, než ten, který Vás vychovává, nebo je v nejbližším příbuzenstvu. Jinak u pana Babiše cítím, že ať má nyní takové a takové názory, tak po Novém roce je změní a překvapí své voliče. Nebudu volit člověka /jakéhokoliv/ jenom proto, že je mi ho líto, že se do něj všichni pustili a udělali z něj obětního beránka. Volím podle jeho názorů a názorů strany, kterou zastupuje.
Pana Sobotku jsem napsala pouze pro jeho vizáž, ale když se nad tím podrobněji zastavím, tak spíše podle postavy. Také mě imponuje jeho klid, rozvaha a schopnost veřejně vystupovat a velmi dobrá rétorika. Je velice inteligentní. Ale s jeho názory a názory strany nesouhlasím.
Ten pokus o vtip považuji za ne moc povedený, ale každý má určitou hranici kdy jde o vtip, ironii, nadsázku.
Nebudu to více pitvat, stejně nic nevyřešíme.
Sobotka a "...rozvaha a schopnost veřejně vystupovat a velmi dobrá rétorika"? Tak jo, zvlášť to předvedl, když nedávno přišel podat na hrad demisi vlády.
pohanka
- dík za odpověď - nic proti Vašemu estetickému cítění, ale Sobotka? ...?...? - zato Váš strejda musel být fešák, já mám holt ráda ty spíše chlapské, drsnější typy.
A k té demokracii - nad větou, kterou použil "Ben" jsem nejdříve sice zalapala po dechu, ale pak jsem si uvědomila, že i ona mohla být fórek a nadsázka, kterou oba občas rádi používáme ... Tak ahoj.
pohanka
- dík za odpověď - uznávám, že se každej fórek podařit nemusí - a já jsem se zřejmě se svou sympatií k p. Babišovi, ať už vyjádřenou vážně (což nikdo zřejmě nečte) - či s nadsázkou (na kterou reaguje každý) - holt do názoru většiny lidí "netrefila" ! Tak pardon ... jsem sama zvědavá, jak to nakonec po volbách dopadne. Já osobně mám ten problém, že na fungování demokracie nevěřím a proto se přikláním spíše k silným osobnostem.
Akorát je blbý, že Babiš má kolem sebe plno lidí, se kterými se nedá moc souhlasit, ani jim nějak věřit ...
@culdabulda1: Nějak mi nejde do hlavy, proč bychom se zrovna ve volbách měli řídit vzhledem daných kandidátů nebo jejich fyzickou přitažlivostí. Nějak bych tohle chápala při volbě nejkrásnějšího muže ČR nebo české miss. Ale takhle? Ano, chápu, že zvolené poslance budeme často sledovat v televizi. Je to ale relevantní důvod, proč zvolit politika pouze s kritériem "když on je tak hezký", tak "sexy", tak "mužný". Nějak si nedovedu představit, kdyby takhle volili všichni. To by ve Sněmovně pak byl Andrej Babiš, kterého považujete za mužného a přitažlivého vy, a pak poslankyně s mírami 90-60-90, blonďatými vlasy, tunou make upu, zvětšenými ňadry, v minisukních (nebo v plavkách) a s jehlami na nohách. Nevím, jestli by nám taková Poslanecká sněmovna i Vláda, k něčemu byla.
Jéžíš ! - to byl fórek !
- a jsme ve volné diskuzi, nebo ne? - navíc volby a humbuk kolem nich mi připadá už celé jako jeden velkej fór - a rozhodně to není moje vina !
bimbam
- děkuju za "souznění" ohledně názoru na fyzický potenciál kandidátů - ovšem pokud narážíte na to, že budu snad volit KSČM - tak to opravdu nebudu, v opačném případě bych se klidně přiznala, jelikož ve svém věku už nemám co ztratit, dokonce mi nevadí ani zákaz kouření, nebo "chlastání" - anebo zákaz benzinových (nebo jakých) aut.
Jedině snad předčasná ztráta života by mne poněkud zamrzela, což se ovšem stává tím reálnější, čím více se přimykáme k multikulturní politice státu. V tomto jediném bodě si nejsem smýšlením p. Babiše jista, jelikož si o něm nedělám žádné iluze. Zatímco o smýšlení politiků typu. p Sobotky, Bělobrádka, Kalouska mám v tomto směru jasno - a nemohla bych je volit, i kdyby byli nejkrásnější muži planety. Zase až tak "ujetá" nejsem. Tak ahoj.
komunisty bych volila, kdyby měli ve volbách naději na většinu - to klidně připustím, ale takhle ne !
Když Culda psala, že bude volit toho nejhezčího, myslela jsem, že zrovna u ní všichni pochopí, že bude volit to jedno hnutí z důvodu programu a že pohledná tvář pana AB je jen jaksi něco navíc. Ostatně Culda nám už dávno sdělila, ve kterém kraji žije, takže vlastně bude volit někoho úplně jiného. Ano, byl to vtípek. A snad i u voleb můžeme být trochu veselí. Po nich - jak kdo...
Pokud se týče vzhedu našich politiků, tak s Culdou souhlasím. AB je je velmi pohledný chlap. Její a můj vkus, její a můj názor.
Ale vím, že se volí i podle pěkné tváře. Na té úplně první kandidátce Občnského fóra, v roce 1990, jsem se také ocitla. Až někde dole, ale i moje tvář na lidi shlížela z plakátů. Byla jsem mladá, pěkná. A pak do mého zaměstnání chodili řemeslníci a opravdu někteří říkali: Jé to jste vy! Volil jsem vás. Jste moc hezká. S věkem se mění tvář i ochota vlézt ještě někdy na jakoukoli kandidátní listinu
.
Rozumem jsem volil dosud a co z toho je?
On celý volební systém je špatný. Kdyby se do parlamentu dostali všechny strany v poměrném zastoupení, byl by to guláš, ale museli by se domluvit. A nikdo by se nebál volit malé strany. Takhle se všichni rozhodují mezi třemi nebo čtyřmi největšími stranami a co z toho je? Motáme se v kruhu.
Budu volit proti proudu, i když, uznávám, možná špatně.
Dobrý den, otázkou je, co je ten proud - možná to je to hnutí, které je podle průzkumů na prvním místě a to by bylo asi vhodné oslabit volbou někoho jiného. Zdravím!
@bene vy jste manipulátor. Říct-napsat: "...možná to je to hnutí, které je podle průzkumů na prvním místě a to by bylo asi vhodné oslabit volbou někoho jiného..."
To je tak krystalický příklad snahy o něčí manipulaci(nevolte ANO, volte někoho jiného), že vám není hanba. Já myslel až do teď, že jste jen zvědavý na cizí názory, ale vy jste tu otázku otevřel opravdu kvůli agitaci proti ano? To se mi snad zdá. Kdyby jste alespoň měl dost cti se k tomu přiznat, tak bych to chápal, ale tohle...
Myslím že hodně "emočně" se volilo minulé volby, ted už se dost lidí probralo. Osobně budu volit ODS, protože jsem pravicově založený volič (mám zkrátka rád svoje vydělané peníze jako každý druhý) a u Svobodných nemám jistotu že se dostanou do parlamentu. Nicméně je to čistě racionální výsledek i když Fiala je vcelku rozumný politik bez hnízd a jiných malérů. Nejvíc emocí vidím asi v voličích ANO, protože tam se jedná o levicově založené lidi (mám rád peníze co mi dává stát) nicméně lídr ANO je tvrdý podnikatel který svoje zaměstnance dře z kůže jak to jen jde (což je správně) ale není jediný racionální přepoklad že se k "svému firemnímu státu" a lidem na něm závislých bude chovat jinak. Ale je tam hodně znát "ať sousedce taky chcípne koza" Proto ten masivní přesun voličů KSČM k ANO.
Petr67, také uvažuji o ODS je to strana, která má bohaté zkušenosti při budování poctivého kapitalismu v Česku. Na př. Kouzelná kauza Nagyová
Bém-Janoušek
ROP sever
Dluhopisy Kocourka
Pro Mo Pro zakázky
Drobil machinace
Panďory Dalíkovci
Plzeňské turbo, Benda, Řápková a spol
Toskánský mejdan
Morava Tučný a spol
Národní knihovna
Opencard Kolibřík a jeho pobočník Mazánek
Kořistka extra kupčení
Izip zdravotní knížečky
Lájocs Bács financování modrých mtvými dušičkami
Bartončík a spol, je to strana která si vzala poučení a již je křišťálově čistá, proto jejich voliči musí být věrní a opět je vyšvihnout výše
Hi hi...hezky napsáno
Ale nejhorší je, že máslo mají takhle na hlavě všichni. Tedy kromě těch novějších stran.
Ahoj Bene, budu volit částečně rozumem. Kdybych volila úplně rozumem, tak bych zvolila sama sebe... Jinak strany rozlišuji jako pravice a levice, i když to jde dost těžko rozlišit. Vyřazuji populistické strany, které nejsou ani pravice, ani levice. A pak už se mezi těmito dvěmi (pravice, levice) rozhodnu, koho zvolím.
Dobrý den, děkuji za věcný příspěvek a názor, Já už raději nic dalšího psát nebudu, abych nebyl zase osočen z manipulace, podlého záměru nebo prosazování určité (zatím blíže neurčené) politické strany. Zdravím!
Ješteze jsou ty volby "tajne" za plentou, jinak by byla ucast mizivá, takhle spousta lidi muze klidne volit jinak nez hlásaji, ale za komousu kdo vlezl za plentu byl podezrely a vystavil se pronasledovani a šikane v praci, vubec nevolit bylo jako spachat zlocin na urovni vlastizrady s nasledkem spolecenske degradace, vedly se záznamy a odvazil se jen recesista, volič dostal do ruky jednu moznou stranu a tu pred zraky komise verejne vhodil do urny, nebo sebevrazednene za plentou nevhodil a tim vladnouci stranu odmitl, jina moznost nebyla, zato postihy za "svobodne volby" byly nekompromisni.
Dobrý den, tento Váš příspěvek zde těžko projde bez negativních reakcí "rudých srdcem" - já bych souhlasil, ale už to mám zde hodně "polepené" . Zdravím!
Moje dilema je úplně jiné.
Buď budu volit program i osobnost na základě rozumu a malé příměsi emocí.
Nebo nebudu volit vůbec, také na základě rozumu a trošku větší příměsi něčeho, co bych spíše nazval metafyzický nadhled, než emoce.
Abych však byl aspoň trošku konkrétní... V dnešní době už nelze strany typu ANO, ODS, KDU-ČSL, TOP09, SSO, Realisty volit z jiných pohnutek než ze zlého úmyslu, masochismu, nebo v důsledku nějaké těžké duševní nedostatečnosti, ztráty paměti, apod.
Mocní spoléhají na lidskou blbost, protože to je sázka na jistotu.
Osobně Churchilla moc nemusím, byl to svého druhu nehorázný lotr, ale tohle trefil dobře :
"Nejlepší argument proti demokracii je pětiminutový rozhovor s průměrným voličem..."
Určitě rozumem, mám svou hlavu a ještě nejsem dementní. Taky jsem tady už pár vládnoucích stran zažil, takže vím, co můžu od které strany očekávat a ignorovat jejich stále dokola omýlané, většinou nesplněné (a mnohdy ani nesplnitelné) předvolební sliby. Jsem 100% rozhodnutý o straně, jestli z ní budu preferovat někoho konkrétního ještě nevím, ale možné to je. I v tom případě mám ale jasno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.