Nejste přihlášen/a.
Říká se - "to je dobrák od kosti", znám šunku od kosti, nebo že mi zima vlezla až do kostí, zmrzl na kost. Ale dobrák od kosti, jak byste to vysvětlili?
Dobrý den, já si to vysvětluji tak, že je někdo dobrák od základu (až od nitra těla, tedy od kostí). Zdravím!
P.S. Kostra je pevný základ těla.
babkazov - dobrák do morku kostí jsem neslyšel. A také ne všechny kosti jsou morkové .
Prostě to nijak nehraje, je skutečně dobrák celý, tedy až od toho nitra, od těch kostí. Někdo dělá dobráka jen navenek, jinak je mizera. Ale dobrák od kosti tím dobrákem skutečně je. Jaga.
Tak já si to vysvětluji trochu jinak. Dobrák od kosti je podle mne výraz o človeku kterého dlouhodobě známe a víme. že je to jeho vlastnost dlouhodobá, v jeho okruhu známá být stále dobrý, udělající , pomůže za každých okolností a další . Takový člověk se s těmito vlastnostmi narodil, což bohužel není každému dáno.
Doplním, že tito lidé jsou často využíváni ke svému prospěch.
Máte pravdu, že na "dobráky od kosti" se lepí jejich zneužívači. Dobrák od kosti ho musí prokouknout, aby nenaletěl.
Dobrák od kosti versus zneužívač od kosti. Mohli by to dát dohromady jako dvojka. Doplňovali by se.
Když už jsme u toho - "Chladnou hlavu, planoucí srdce a naprosto čisté ruce" Felix Dzeržinskij To by jeden nevěřil, co všechno si zbytečně pamatuje.
Jinak neověřená pověst říká, že v Libošovicích kdysi měli velikánského hrozivě působícího psa, který byl ale velice hodný - říkalo se mu "dobrák zpod Kosti"...
Na studené ruce jsou dobrý rukavice zdravibezchemie.cz/... . Na horké srdce nevím. Kdo ho ochladí? Až jednou umřeme, bude i srdce studený.
Maky, mají poslední kus! Fešný jsou. Asi si je pořídím .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.