Nejste přihlášen/a.
Nejdřív jsem si myslel, že chcete "porozumět smyslu teologických úvah", tak jsem začal slinit prsty, že zkusím odpovědět něco ve stylu, že smyslem jakýcholi úvah je nalézt pravdu nebo aspoň nějakou pravdě blízkou odpověď a tím trochu zmoudřet...
Jaký však byl můj údiv, když následoval rozsáhlý text, který s nadpisem nijak nesouvisel, a jeho hlavním smyslem bylo seznámit další lidi se svým zmatkem, který máte v základních myšlenkách a principech, které se týkají Boha, Bible, atd. Plus k tomu pár plivanců na PT a dojemná starost o jednoho ze zdejších trollů...
To, co píšete proto svědčí nejen o elementární neznalosti křesťanství a Bible ( tudíž Vám pak těžko vysvětlovat větu po větě, co jste napsala za kraviny - to by bylo na knihu ), ale horší je, že to vlastně není dotaz. To není potřeba s něčím "poradit"...
Přesto Vám poradím : neraďte se z žádnými lidmi o ničem, co se týká Boha. Nenechte si od nikoho vysvětlovat Bibli. Čtěte ji sama a velmi pozorně. Od začátku do konce, list po listu. Pak uvidíte v čem všem jste se mýlila...
"promon", v tom odkaze je příliš oddílů, odstavců a každý je, no, "trochu vytržený z kontextu". Každý by byl minimálně, opravdu jen minimálně na hodinovou přednášku, při které byste popsal minimálně 6 stránek A4 a stejně by to nikdo nečetl a nečetl byste to ani Vy a admin by se zbláznil, protože by mu to zahltilo stránky. To opravdu musíte chodit na příslušnou Teologickou fakultu, možná v řádu několika let, absolvovat poctivě všechny přednášky na dané téma a pak, možná pak, byste si udělal ucelený obraz (o který si myslím, že stejně nestojíte). Ale jelikož toto téma není Vaš koníček, tak je stejně marné a zbytečné dávat zde jakékoliv kusé informace...takže Váš příspěvek považuji jaksi za zavádějící...přeji hezký den...pt
No dobrá, chápu, že když se to takhle shrne, tak je toho poměrně dost, že? Proti tomu jsou komunisti se svými koncentráky docela břídilové, což...
Tak něco jednoduššího : Co říkáte třeba na tento křesťanský skutek iniciovaný samotným papežem?
http://www.stoplusjednicka.cz/nejvetsi-masakr-stredoveku-kdyz-ve-francii-padaly-hlavy-ve-jmenu-krize?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Uznávám, že proti tomu je čin bezvěrců poháhajícím při autonehodě naprostou marginálií...
Já jsem čekal, kterýžto citát z bible tentokrát vytasíte.
Tak ještě jednodušeji - pokud se nepletu, tak Desatero je poměrně zásadní věc, kterou by měl respektovat každý křesťan a papež jakožto nejvyšší autorita církve musí jít přece příkladem. A pokud se nepletu, tak jedno z těch přikázání je : Nezabiješ. To považuji za poměrně dost důležité přikázání, proti kterému je třeba Nepokradeš v mých očích o x- úrovní níže.
Ale z historie církve by to měli trošku modernizovat - třeba na Nezabiješ *
Nepokradeš*
Nesesmilníš*
přičemž pod desaterem by byla vysvětlivka
* pokud se to zrovna papeži, nebo jinémuá představiteli církve nehodí jinak
"promon", nejsem v KC a dějiny KC neznám dopodrobna. Ale pokud se na Papeže, který si říká "Svatý Otec", podívám ve světle Bible, tak je psáno: "...Otce nenazývejte sobě na zemi, nebo jeden jest Otec váš, kterýž jest v nebesích."... Ani se nazývejte vůdcové; nebo jeden jest vůdce váš, Kristus. Ale kdo z vás největší jest, buď služebníkem"...Matouš 9:23 a dále...jak tomu porozumíte Vy je již na Vás...
"promon", přesně jste vystihl a rozumíte tomu dobře "nezabiješ", toho by se měl křestan držet, nepíši člen jakékoliv církve, či denominace, píši křestan. Už to píši asi po milionkráte, že nejsem členem žádného náboženství ani církve, tudíž nemám ani s KC nic společného. Proto musíte směřovat takové otázky na Papeže a na KC, at Vám objasní takové konání...Vy totiž nevidíte ten rozdíl mezi tím, co je to křestan, a co je to náboženství, tak to jsou dvě věci...těžko pak něco vysvětlovat, když neznáte základní věci a všechno se Vám to smotá dohromady...
Paní Koptová, nezlobte se, ale Vy jste se "nezastala jedné psychicky nemocné ženy". (Tu diagnózu jste stanovila jak? Přes internet totiž diagnostikují jenom "šarlatáni" a podvodníci.)
Vy jste tu plivla po lidech, kteří vědí a znají více než Vy. Po lidech, kterých si tu nejen pro jejich názory, ale hlavně pro jejich ochotu pomoci jiným vážíme. A po lidech, kteří se tu paní Růže opakovaně snaží poradit.
Paní Růža ví, proč se vrací právě sem. A má doufám tolik rozumu, aby věděla nebo posoudila, kdo to s ní myslí dobře.
koptovajana -
souhlasím s "ivzez" - když sem "růža" začala chodit - hodně lidí se jí snažilo poradit, pochopit ji a pomoci. Ale - pokud ochotu lidí zneužíváte, tak se nemůžete divit ani nepříjemným reakcím. A mnoho lidí získalo dojem, že si tato tazatelka dělá z lidí šoufky.
Docela by mne taky zajímalo, jestli je tato žena opravdu psychicky nemocná, nebo troll. Ale normální asi není - i když, pokud je ! psychicky nemocná, tak si nějaké ohledy zasluhuje, to máte zase pravdu...
člověk se musí spíš zamyslet nad tím, jestli dnes mají nějaké filosofické úvahy všeobecně vůbec smysl, protože od skutečných životních problémů lidstva a jeho přežití jsou odtrženy jak teologické, tak ty humanitní ...
pt
- no jo, máš pravdu - můj problém ...
pt
- ještě na vysvětlenou - mně už tenhle svět spíše pěkně "se... "! - protože už mne štvou ty "sviňárny" , které si lidi na sebe vymýšlejí a přitom mají plné "huby" vznešenejch keců !
A nevidím z toho nějak východisko, nemyslím osobně (já se mám zatím celkem dobře) - ale všeobecně. A když jsi zmínila ty kočky - těch zvířat je mi líto - ta si nezaslouží takový osud, jaký jim lidi připravujou. A s tím mi nepomůže ani Bůh, ani ďábel...
"culdo", prosím tě, to přestanou mít lidé své koníčky, přestanou dělat, co je baví? Vždyt sama děláš to, co tě baví, chodíš sem na poradnu pokecat, zamyslet se odpovědět, poradit, jako ostatní. Ale k vůli světové situaci, se člověk doma nezavře mezi 4 stěny. Nezlob se, ale já budu dál jezdit do školy, neb mně to baví, budu vést různé filosofické a teologické debaty s kýmkoliv, budu si pěstovat ledaco na zahrádce, pojedu si na výlet, kam se mně bude líbit, budu se starat o kočky, které žijí ve městě divoce, budu jednat s útulky, aby je odchytly, vždyt to jsou také věci dobré a naplnující. Jiný si střeba staví domek, zařizuje nábytkem, jiný plete, háčkuje, peče, vaří. Proč by jakákoliv činost, která člověka naplnuje měla skončit, jen proto, že se tobě zdá odtržená od života. Klidně se zamysli, jaké úvahy mají pro tebe smysl a podle toho se zařid a bude spokojenost na všechny strany...
O životě se dá buďto nepřemýšlet vůbec (potom je ale oprávněná námitka "na co ten rozum máme?"), anebo se o něm musí přemýšlet hodně, protože je to všechno velice složité a obtížně uchopitelné. Filosofické úvahy slouží k vytříbení názorů a ujasnění životních postojů, bez čehož není možné normálně lidsky existovat.
Dobrý den, no to je zvláštní, koukám na vaše jméno, pod kterým sem píšete, totiž tak jsem se jmenovala za svobodna. Navíc mi píšete z duše.
"koptovajana", jelikož se o mně ve svém příspěvku zmiňujete, tak trochu budu reagovat. Chci věřit, že jste zde poprvé a tak jste napsala vše úpřímně. Jde o to, že mnozí zde přispíváme dlouhá léta a zrovna tak i "syslové", kteří poradnu kontrolují, aby se nevymkla z pravidel, daných adminem. A tak pokud jste opravdu četla pozorně všechno a také odkazy Syslů, kteří upozorňují na paní "růzenku" a ne jen v tom jednom tématu, tak zjistíte úplně něco jiného a získáte jiný pohled, než máte. Píšete, že zde jste tedy poprvé a trochu unáhleně děláte závěry. Nikde "rúzenku" nesoudím, kladu jí otázky a píšu, co si o ni myslím. Neznám ji, nesoudím ji. Zde píší anonymně lidé, spousta lidí a nudí se, provokuji, nebo se jen tak baví. Pak jsou zde lidé, kteří chtějí být opravdu užiteční svou radou. Každý sem přispívá z nějakého důvodu, až zde budete chodit roky, budete mít jiný přehled, jen je mně podivné, že jste zde poprvé a hned jste se pustila do posuzování mně, přestože mně neznáte, stejně, jako ostatní, jen nějak podivně u mně máte jasno. Píšete o sektářství, možná že mu podléháte také. Neznám Vás, jen se mně to tak jeví. Nebo není pravda, že jste tu prvně, jen jste zde anonymně a ležím Vám v žaludku. Kdo ví? Přeji hezký den...pt
"koptovajana", děkuji za radu, ale nemohu Vás brát, jako autoritu, kterou mám poslechnout. Po křtu u Jordánu, se Ježíš po návratu z pouště, odebral do chrámu, do rukou vzal svitek Izaiáše proroka a začal z něj citovat a řekl, "toto Písmo se právě naplnilo". Já naprosto chápu, že mně nechápete, jen mně prosím respektujte, souhlasit se mnou nemusíte a nastokrát jsem již psala, že nejsem v žádném náboženství, v žádné církci, v žádné organizaci, v žádném společenství, čtu si Písmo svaté, z kterého čerpám pro svou víru...pt
Znám i nevěřící rodinu a je velice morálně slušná a pomohla už v několika případech svých známým i při autonehodě. Takže nekastovat věřící=dobrák a nevěřící=darebák.
Hm... možná by bylo lepší uvažovat jen v intencích "slušný - darebák". Když napíšete, že "byť něvěřící, jsou slušní", už to tím "kastováním" drobet zavání - domnívám se.
jedubabicka
- dobrej postřeh - taky mne zaujala úvaha, že je sice každý nevěřící darebák a zločinec, ale najdou se mezi nimi občas i slušní lidé ! Pak není divu, že s tzv. "věřícími" nelze diskutovat - ale lze je buď litovat - anebo naopak !
Nic tedy proti nim - ale pro jistotu raději pryč ! - a blbý je, že takoví v podstatě vládnou světem ! - pak se divíme, že se to všude "mele" ...
Když už jste si dala tu práci, abyste si pročetla diskuzi založenou Růžou,
měla jste si před zamyšlením nad nad různými možnostmi a následným odsouzením
a napomenutím paní Pt dát i tu práci, abyste si zde vyhledala starší Růžiny příspěvky.
Vytýkáte-li někomu, že někoho soudí, děláte totéž. Já to nyní dělám také. Ale nedalo mi to, protože mi Vaše výtka přišla nespravedlivá (neznáte všechno, na co Pt reagovala).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.