Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou práci

Od: feroman odpovědí: 4 změna:
Ahoj.Pracuji jako elektrikář v jedné nejmenované firmě která má 1200 zaměstnanců(funguje zatím nově jen 9 měsíců,jsem tam od začátku).Dělají se tu dvě směny.Ve výplatnicích jsou přesčasy,svátky,víkendy shované pod kolonkou výkonové prémie,nikdy člověk nepozná co a kolik má zaplacené.Ve smlouvě mám 25 000 základ.Potom jako benefit ...to ve smlouvě není jsou 6600 prémie,5000 docházka+25 dnu dovolene=36600 hrubeho(všechno jsem měl zatím plné,když člověk nic nepokazí).Denně dojíždím tam a zpět dohromady 45km.
Teď mám nabídku jít do firmy která má zaměstnanců míň,mám to 1,5km od baráku,ve smlouvě je jak základní plat (27000) + prémie 4000(31 000 hrubého) vždy plné když nic nepokazím.Stravenky 100kč den + 13 plat na vánoce ve výši 18 000 hrubého+25 dnu dovolene.Jen ranní směna.(Tahle firma funguje už 7 let)
Co myslíte,rozhoduji se správně jen pro ranní směnu?
Nemám kolem sebe lidi kterým se dá věřit..hned by to vykecali.Proto anonym.Děkuji
Jinak máme jedno malé miminko s přítelkyní.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Říká se, že Lepší vrabec v hrsti...ale za sebe - vyměnila bych.

Nevýhodou je trochu nižší plat, než v současnosti.

Výhodou a to velkou, je jenom jednosměnný provoz. To má velkou cenu. Nižší plat Vám dorovnají ty stravenky a 13. plat. Doviolená je stejná. A velkou výhodou je i to, že nebudete muset daleko dojíždět. 1,5 km zvládnete v pohodě na kole. Takže se Vám plat navýší i o peníze, které nebudete muset dávat za dopravu, jako nyní. Ušetříte čas, ráno si budete moci déle pospat, odpoledne budete hned doma.

Pokud je to menší firma, budou tam třeba i dobré kamarádské vztahy. Funguje 7 let, je vidět, že to šlape.

Za sebe - volila bych změnu. Jaga.

hodnocení

0x

Pro mne osobně by byl velký benefit dostupnost zaměstnání - 1,5 km. To jde na kole celoročně absolvovat. 45 km je již na autobus či auto a s tím související ztráta času a peněz za dopravu. Pokud by partnerka chtěla jít do práce, tak časová flexibilita je též přínosem. U stravenek nevím zdali je hodnota stravenky 100 Kč, ale je strhávána část hodnoty stravenky.

vilik*
hodnocení

0x
5600 hrubého měsíčně rozdíl.
Z toho cca 4000 čistého.
Pokud vydržíte celý rok, dostanete navíc čistých 13000 za 12 měsíců, tedy asi 1080 měsíc.
Dojíždění 40 km x 18 dní (20 pracovních-2 dny dovolené) při odhadnuté ceně nejmíň 2kč/km je 1440 Kč.
Takže rozdíl čistých mezd je 4000-1080-1440=1480, v tom nejsou započítané stravenky. Pokud jednu bude dotovat nový zaměstnavatel například 50 korunami, máte za 18 směn v měsíci dalších 900 navíc. V tom případě je nová práce nevýhodná jen o cca 600 měsíčně.
600 čistého za měsíc bych nejspíš klidně oželel, kdybych věděl, že do práce chodím jen na ráno a v případě špatného spojení či rozbitého auta dojdu pěšky (nebo když auto bude potřebovat manželka), mám garantovanou větší základní mzdu a nestrávím navíc nejmíň hodinu dojížděním.
Jenže na druhou stranu, nevím jaké máte ambice a plány, v jaké firmě můžete postoupit výš, jak se v které dodržuje například bezpečnost, zákony, jaké jsou nároky na práci, na tempo, na nutnost dělat nařízený přesčas bez předchozí domluvy, atd. Také možnost brát si pravidelné přesčasy, někdo je dělat nechce a někdo je naopak vyhledává.
Z vašeho popisu není přesně zřejmé, jestli a jak chodíte o svátcích a víkendech a jak toto máte placené, jestli například nečerpáte náhradní volno, jestli máte 2 druhy pémií apod. Také nejde odhadnout, jestli firmy budou mít dost zakázek. Z pohledu rodiny je pak možná směnovost a práce o víkendech výhodou, starost o dítě je možné si rozdělit bez problémů s častou absencí v práci, bez čerpání dovolené a bez nutnosti být doma kvůli ošetřování člena rodiny, vyřídíte si úřady, dojdete si na nákup a k doktorovi, na druhou stranu trpí rodinný život.
Asi bych volil také novou práci, ale rozhodnout se musíte podle víc hledisek.
feroman
hodnocení

Zdravim,svatky se v stavajici praci musi chodit,bohuzel plati jen sichtu kterou vykonam,takze nejradsi bych zustal doma.Jinak stale vyhrozujou ze premie nedaji kdyz nekdo neprijde...Vikendy se chodi 2x sobota za mesic.V nove praci je ve svatek vzdy volno ale chodi se dve soboty v mesici.Uz jsem se rozhodl a podal dvoumesicni vypoved.Diky za radu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]