Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo pojmenoval Boha?

Od: boho odpovědí: 17 změna:

Kdo vlastne pojmenoval Boha? Kde se vzal tento nazev a má nejaky význam a taky nejake prijmeni? Diky predem za pouceni vsech "neznabohu* *slunce* A co takový Budha v prekladu?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Bůh není vlastní jméno, ale označení bytosti. Praslovanská forma tohoto slova (*bogъ ) má původ v praindoevropském *bhag- (dávat, nadělovat). Analogické tvary s podobnými významy jsou i v některých jiných indoevropských jazycích. Viz Vasmerův etymologický slovník (anebo kterýkoli jiný - já teď jiný nemám po ruce).

doplněno 02.09.17 11:58:

Etymologie je výkvětem jazykovědy, ale já tedy jsem v této oblasti žádné objevy neučinila (ani se o to nebudu pokoušet). *hi*

--

Podívala jsem se do etym. slovníku, což je mnohem spolehlivější zdroj než Wikipedie. *jasne*

Ildiko, musím vám říci, že vy mě, svými znalostmi, udivejete ze všech lidí, se kterými se setkávám, úlně nejvíce. Máte můj hluboký obdiv! *palec2*

doplněno 02.09.17 10:40:

Jofa, řekněte, ulevilo se vám? *sok*

jofa*

Když si zadáte na netu Bůh- Wiikipedie, tak to tam máte téměř shodně napsáno.

boho
hodnocení

Já moc dekuji za pripomenuti Wikipedie, uplne jsem zapomnela, ze se tam muze skoro vsechno dohledat, taky ten Buddha. Ale stejne bych se rada dozvedela, kdo v davnych dobach prvni vyslovil ten nazev psany azbukou, asi to byl nejaky zidovsky verici nekde v Rusku, o tom tam nic neni, ale nekdo to vymyslet musel.

pt®

Žádný hříchem poznamenaný člověk nemůže přivádět lidi do Boží blízkosti. I BUDDHA vedl do svých 29 let bujný a poživačný život a ještě na konci svého života prohlašuje: "Stále ještě hledám pravdu."Zatímco Ježíš říká: "Já jsem ta pravda."

Ježíš Kristus říká: " Kdo vidí mne, vidí Otce."(Jan 14, 9)

To se nikdy neodvážil říci Buddha, Mohamed ani žádný jogín hinduismu. Slovo Boží dosvědčuje pravdu v Ježíši Kristu takto:

" V nikom jiném není spásy; není pod nebem jiného jména, zjeveného lidem, jímž bychom mohli být spaseni."(Skutky 4, 11 -12)

Zatímco život zakladatele islámu Mohameda byl zatížen těžkými sexuálními prohřešky, že sami jeho přívrženci mu to vyčítali, Ježíš Kristus vyzývá své nepřátele: " Kdo z vás mne obviní z hříchu?"

Žádný hříchem poznamenaný člověk nemůže přivádět lidi do Boží blízkosti. I Buddha vedl do svých 29 let bujný a poživačný život a ještě na konci svého života prohlašuje: "Stále ještě hledám pravdu."Zatímco Ježíš říká: "Já jsem ta pravda."

Ježíšovo učení je celé založené na lásce. V učení buddhismu, islámu a hinduismu se láska k bližnímu vůbec nevyskytuje. Misionáři se dokonce setkávali s rodiči, kteří svévolně oslepili své děti, aby tak mohli lépe žebrat. Ani dnes není v některých asijských zemích výjimkou, že vlastní rodič usekne svému dítěti ruku, aby bylo o nějakou tu almužnu víc! - kzamysleni.estranky.cz/...

Ten název není psaný azbukou, ale cyrilicí (min. tu formu tohoto písma, která byla používaná pro staroslověnštinu, je vhodné takto nazývat). Staroslověnština je umělý jazyk vytvořený na základě jižních + částečně i západních nářečí praslovanštiny a kalek především z řečtiny (hl. v gramatice). Všichni staří Slované používali pro svoje bohy obecné označení *bogъ (s tím, že každý měl ještě nějaké jméno, např. Perun). Stejné jako existuje obecné označení člověk, ale každý z nás se nějak jmenuje. V křesťanství však existuje pouze jeden Bůh, a to, že se to slovo obvykle píše s velkým písmenem, není proto, že by to bylo jméno, ale z důvodu úcty a tradice. Jméno se používá pro odlišení jedince od ostatních, podobných. Křesťané obvykle nenazývají Boha jménem, protože zákaz užívat Boží jméno má původ ještě v židovské víře, ze které křesťanství vzešlo. Tam to mělo své kulturní opodstatnění. V křesťanství je to pouze tradice a také absence potřeby. V českých překladech Bible se jako Boží jméno často užívá slovo Hospodin, což ovšem také není vlastní jméno. Je to původní slovanský výraz pro pána, vládce (viz hospodářství, hospoda apod.). Západoslovanský výraz pán pochází pravděpodobně z íránštiny.

72mona3*
hodnocení

2x

Jára Cimrman, ale předběhl ho Chuck Norris. M.

pt®
hodnocení

2x

Jako nejvýstižnější odpověď vidím od "diesel". Protože bůh - bohové, jak vysvětluje wiki je obecný titul a znamená, jak je popsáno, štědrý, mocný, moudrý a podobně. Žádný z těch bohů není jako Stvořitel všeho, ale jen jsou to bohové "války, moře, lásky". Odlišný Bůh je Bůh Židů, či Izraelitů, který v sobě zahrnuje vše, hlavně život, lásku, moudrost, moc i spravedlnost, je od věků do věků a komunikuje se svým stvořením a se svým lidem. Dal si jméno, hebrejsky tetragramaton JHVH, neboli "JÁ JSEM, KTERÝŽ JSEM, BUDU, KTERÝŽ BUDU". A to je velký rozdíl mezi bohy ze dřeva a kamene, či zlata, vyrobené sochy lidskou rukou. Ale pravý Bůh přikazuje "neučiníš sobě rytiny, ani žádné jiné podobenství a nebudeš se jim klaněti ani je ctíti...neboť já jsem tvůj Bůh..." ostatní lze přečíst v prvních pěti knihách Mojžíšových, desatero a jeho výklad je tam na dvou místech...nic podobného nikde o sobě žádný z bohů z kamene, či ze dřeva neřekl, neinspiroval...je to Bůh Židů a křesťanů, JEŽÍŠ = Jehošuah, neboli JHVH je záchrana..HALELUJAH = chvalte JAH...

vilik*
Píšete, že bůh je všeobecný název. Až potud je vaše sdělení srozumitelné.
Ovšem JHVH sama personifikujete slovem, které se téměř mění z obecného pojmenování ve vlastní jméno konkrétního jednoho boha, tedy Bůh zde funguje už jako jméno. Bůh=Jehova, myšlen JHVH.
Bůh s malým písmenem, tedy bůh, je slovanské slovíčko, vycházející z předslovanského základu.
Tedy časová posloupnost u nás je bůh, bohové, s příchodem křesťanství na Slovany osídlené území pak jedna jediná konkrétní entita zvaná Bůh alias Jehova, těmito názvy je nazýván JHVH.
Ildika vám to napsala srozumitelněji.
pt®

" vilik", ale jistě, "ildika"rozebírá slovo "bůh", vysvětluje slovo "Bůh". Já vysvětluji rozdíl mezi slovy "bůh"a "Bůh JHVH". "ildika"se také odvolává na tradice, čili na katolický pohled.

Z hlediska poznání náboženství je důležitý i způsob, jak se bůh označuje. Jméno obsahuje důležitou informaci o tom, jak jeho uživatelé chápou či chápali pojmenovaný předmět. Mnohé národy připisují a připisovaly jménu magickou moc. Nejdůležitější ze všech jmen bylo jméno jejich boha.

Elohim = bůh, bohové, Bůh, soudce, či obecné pojmenování Boha

Alláh - Bůh, elohím, či obecné pojmenování Boha

JHVH - již se nejedná o obecné pojmenování Boha, ale o boží jméno Jehova, či Jahve. Do češtiny je toto hebrejské jméno tradičně převáděno staroslovanským Hospodin. - cs.wikipedia.org/...

Pt, já teď neřeším přímo otázky křesťanství, nýbrž kultury (která má pochopitelně křesťanské základy). Tj. proč v naší kultuře není zvykem nazývat křesťanského Boha jménem.

doplněno 02.09.17 15:18:

Tradice je široký pojem. Některé křesťanské tradice jsou pro tradiční křesťany (zdaleka ne jen KC) závazné, jiné jsou pouze zvykové. Toto je spíš ten druhý případ. ;)

Jinak jestliže my, jako křesťané, věříme v jediného Boha, nepotřebujeme ho nijak pojmenovávat. Jména mají pohanští bohové, protože je jich hodně. Jméno vždy slouží především k odlišení jednotlivce od skupiny... Dříve také znalost jména znamenala jistou nadvládu nad bytostí, a proto ani Bůh ve skutečnosti neřekl starozákonním Židům jméno, jako takové, nýbrž označení (Jsem, který jsem). Ovšem národ, který byl zvyklý na to, že bohové mají jména (i Židé měli těch bohů dříve více) přijal toto označení jako jméno. Otázka jméno X označení může být někdy problematická, jak je vidět, opět to záleží na zažitých zvyklostech. My máme zažité, že označení, které Bůh řekl Židům, je Boží jméno, ačkoli to není o nic víc jméno než kterékoli jiné označení.

doplněno 02.09.17 17:23:

*placni*

pt®

"ildika", já jen, že se odvoláváte na tradice, jako KC, jinak píšeme shodně jen každá jinými slovy...

doplněno 02.09.17 17:22:

"ildika",...*placni*

hodnocení

1x

Ne Bohovi ale Bohu! Jinak pokud budete brát v úvahu že Bůh vše stvořil,tak nepotřeboval být pojmenován a ani se nenechal nějak pojmenovat ale pojmenoval sám sebe a dle Bible je boží jméno Jahve nebo jeho česká varianta Jehova!

hodnocení

1x

Víra je od slova věřit. A je úplně lhostejné, jaké logické nebo nelogické důvody k tomu jsou. Láska nepotřebuje důvody nebo přesné terminologie. Buď je nebo není. Buď ho slyšíte nebo prohlédnete nebo ne. ;) Vlastně si myslím, že je rozdíl Ho mít v srdci anebo v hlavě.

pt®

"babkazov", vystihla jste to dobře... *palec* Vše se rozumem pochopit nedá, to jsem dala příklad na kvantové fyzice a mechanice, tam je to jinak, a logika to nebere a přece je to doložitelné. Láska je v srdci, neptá se na důvody, jen miluje...

hodnocení

0x

Ahoj,slovo bůh vzniklo tehdy,když přistáli mimozemštani a hlupáci,kterým to mozek nebral,potřebovali pohádku,tak si vymysleli slovo bůh pro to,čemu nerozuměli.Takže když kdekoli čtete ve starých spisech,že bůh sestoupil a dělal zázraky,tak se z 99 % jedná o mimozemské bytosti z vesmíru,a zázraky jsou tvořeny pomocí jejich vyspělých technologií.Mě moc mrzí,že i v dnešní době se najdou lidé,kteří tuto pohádku potřebují a nechtějí přijmout pravou skutečnost.

boho
hodnocení

Vanasi - ... a podle "moudrých" jaká tedy je ta "pravá skutečnost"? Mimozemštani? *hledam*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]