Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si zjednodušit život?

Od: zita odpovědí: 17 změna:
Možná je otázka položena příliš obecně, ale zajímají mě jakékoliv tipy, jak učinit svůj život jednodušším. Mám už toho prostě nějak dost, všechno se na mě válí, moc povinností, moc věcí, moc problémů, moc podnětů všude kolem... Zajímá mě, jak se s tím třeba vypořádávate vy, co jste ze života vypustili, co jste zredukovali? Mám pocit, že mám chaos úplně ve všem, nic pak nezvládám, jak bych chtěla a někdy vlastně pro ten bordel ve všem možná ani nevím, co vlastně sama chci... Přijde mi, že prostě potřebuji žít nějak jednodušeji, ale nevím jak
...

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Třeba se vám to bude zdát poněkud infantilní - pastelky, nůžtičky... ale vážně. Napište si seznam úplně všeho, co děláte - a pak škrtejte. Co zbyde, barevně si označte podle toho, zda musíte bezpodmínečně, musíte, chcete, dá se omezit/upravit časově a tak dál, záleží na vás - no a pak si skládejte žebříček, vyřazujte, přešoupávejte. A až to budete mít, vyfoťte si seznam - a na měsíc zapomeňte. Pak si to zopakujte - a teprve potom se podívejte ne původní fotku.

Možná si leccos ujasníte - přála bych vám to.

pt®
hodnocení

2x

"zita", vypíchnu to Vaše: "moc podnětů všude kolem". Nejvíce podnětů je z techniky. Je to TV, rádio, PC, mobilní telefon. Zkuste vše vypnout, když přijdete domů, třeba na jediný den v týdnu, jako když Vám vypnou elektriku a najednou bude času, že se možná začnete nudit. No jen takový nápad...

zita
hodnocení

Máte pravdu, též se mi zdá, že ta technika je značnou příčinou toho "zahlcení"... Bohužel například internet v mobilu je dobrý sluha ale špatný pán, je tak snadné se připojit, ne jako dřív, kdy jsme čekali na vytáčené připojení :-D, to si pak člověk rozmyslel, jestli opravdu potřebuje na mail x-krat denně, o sociálních sítích ani nemluvě... Člověka pak zahlcuje spousta informací, podnětů, pseudopovinností...S vaší radou určitě začnu!

hodnocení

2x

Možná, že by úplně stačilo vyměnit mobil za jednoduchý tlačítkový. Budete se divit, bez čeho všeho můžete úplně klidně existovat. A jak se vám zjednodušší život. ;)

doplněno 02.09.17 07:14:

Pohanko, moji mladí klukům seberou dotykové a dostanou tlačítkové, když nic jiného nedělají, než brouzdají po netu a hrají hry a škola podle toho vypadá. Na to, aby nebyli odstřiženi od telefonu a sms, tlačítkové úplně stačí. ;)

pohanka*

Mám a záměrně jiný nechci. Volání, SMS a pro motoristy foťák.

Dobrá otázka. Taky to řeším. Mám na starosti taky chalupu, takže to znám.

Naladit na TV tři nejoblíbenější stanice a nevyhledávat další. Nemít supermobil, ale docela obyč. Ujasnit si svůj hlavní zájem, hobby. Na každý den dopředu si naplánovat činnost, ne moc.Zakrámování domácnosti taky moc neosvobozuje.

Ale na tohle existují i knížky.

hodnocení

1x

Být tebou, tak bych postupně zkusil vypustit zájmy a koníčky co máš, včetně sportu jestli nějaký děláš a uvidíš sama, co ti bude víc vyhovovat. A víc chodit např do lesa, prostě pryč kde není tolik lidí. A taky přestat sledovat tv apod. Prostě dělat jen to co musíš-práce, domácí povinnosti..a uvidíš, co si k těmto věcem opět přidáš. Já to tak dělám v určitých dekádách a už vím, kde mám tu svou hranici. Ono si na spoustu věcí, co si člověk na sebe nabere zvykne, pak se ale diví po čase že je unavený, vyčerpaný ze všeho..tak to chce prostě opět jen zredukovat a začít jakoby nanovo.

tiffany*
hodnocení

1x

Trefná otázka, v dnešní době, kdy jsme zaplaveni vším možným (i nemožným), resp., kdy se o naši pozornost denně uchází sto a jeden podnětů ze všech stran. Nejjednoduší je asi začít automatizováním činností, které se denně opakují (čas vstávání, snídaně, úprava), to ušetří hodně času. Zároveň pocit, že určité věci máte "vyřešeny" přináší i vnitřní klid, což je i lepší východisko k řešení dalších situací. A pak cílevědomost a zároveň schopnost některé věci prostě oželet, s tím, že nemohu stihnout úplně všechno.

zita
hodnocení

Děkuji a těší mě, že někdo rozumí, co mám na mysli, měla jsem trochu strach, že budu nepochopená, mám také pocit, že to hodně souvisí s dnešní dobou a stylem života, ale lidé v mém okolí se nezdají, že by jim to činilo problém jako mě :-/

liska*
hodnocení

1x

Probrat a vyhodit nepotřebné. Vzít místnost po místnosti. Odnosit do kontajneru oblečení, které nenosím, rozdat většinu kytek, knihy nabídnout domovu důchodců, textil, dom. potřeby do azyláku. Na televizi koukejte jen na pár vybraných pořadů, nebo jen určitý den. Dobré jsou jednodenní výlety. Vypadnete ráno, vrátíte se večer. Cesta vlakem či busem sama o sobě člověka osvobodí. Jeďte do jiného města, někam do hor, na hrad, arboretum. A nemusí to být daleko. Pracujete, nebo jste v důchodu?

hehe

No safra, co vsechno musi človek prezvejkat nez ten zatracenej pozemskej zivot nejak zdolá, to je zkouska od Boha, kdo to nezvladne bude za trest opakovat ! Blahoslaveni chudi duchem je pravdive rčeni *smich*

liska*

Moje známá řeší podobné pocity procházkami po hřbitovech. Prý tam je klid, člověk přemýšlí o těch, kdo jsou za těma nápisama*modla*. Místo je to na hony vzdálené půlsujícím metropolím.

junkers*
hodnocení

0x

tak nejlepší asi bude pohoda single život. Ranařit prostě sama za sebe.

hodnocení

0x

Uvědomit si své neodkladné povinnosti a na ostatní se na nějaký čas vybodnout. Co Vám bude scházet nejvíc, si můžete (po pár dnech) dát za odměnu, po svých povinnostech. Po čem se Vám bude stýskat nejméně, to nepotřebujete. Vyhnout se počítači a místro toho zkusit nějakou pohodovou, řízenou, meditaci pro zklidnění a navození pohody. nemusíte víc, než jen ležet, poslouchat a nechat se unášet ... Jsou meditace i jen na 20 minut. Vyzkoušejte a uvidíte, jak Vás přeladí. Na Youtub jich je přehršle. Zkuste i uklidňující četbu, procházku v přírodě - bez mobilu.

zita
hodnocení

Děkuji všem, kteří zatím napsali, odpovědi jsou podnětné a určitě vyzkouším!

pohanka*
hodnocení

0x

Blog www.zijememinimal/... - můj příběh.

Paretovo pravidlo v minimalismu.

-------------------------------------------

Marie Kondo - úklid podle japonského minimalismu. Metoda KonMari - debordelizace.

Jinak souhlas, vypnout PC, TV. Neklábosit po telefonu, udělat si pořádek v e-mailech, nepřeposílat různé hry, zajímavosti.

jak*
hodnocení

0x

To je těžké, jak zjednodušit život, nevím kolik vám je něco jiného se radí pubertákovi, někomu ve středním věku a zase něco starému člověku. Předpokládám tedy že jste žena v produktivním věku, co má rodinu, děti, náročnou práci a manžela. Zapojit celou rodinu do práce bezpodmínečně, nechceš, jdi, já nejsem otrok. Určitě ta doba když jste tolik žádoucí časem přejde a bude jí mín a mín až nakonec nebudete mít žádné povinnosti a budete ráda, když někdo přijde a řekne ahoj, jak se máš co děláš? Takový je život.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]