Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ta by stála za hřích!

Od: suzu odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,
právě jsem viděl scénu, kde proběhla věta: "ta by stála za hřích". Je mi jasné, že to byla narážka na to, že by s ní rád něco měl. Zajímá mě, co je na tom hříšného? Proč se tak zaužívalo?

Přijde mi, že o spoustě frází už ani nepřemýšlíme a používáme je. :)

děkuji za názor

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Protože smilniti a obcovati byl hřích. Mohlo se jen ve stavu manželském a to už pak zase nebylo ono.

suzu
hodnocení

jj, ale dnes se to už snad neřeší. Hláška ovšem tedy nelogicky zůstala. :-D

Jak kdo to řeší. Pro mě by byl hřích podvést partnerku. Nic mi sice nehrozí, ale svědomí by mě zle trestalo.

Proč nelogicky? Pro mnoho věřících je to docela zásadní věc.

suzu
hodnocení

Myslel jsem to ve smyslu, že "ta by stála za hřích" říkáme aniž bychom skutečně mysleli, že bychom se hříchu dopustili. :)

hodnocení

0x

Sedm hlavních/smrtelných hříchů - "Nesesmilníš."

Desatero - "Nesesmilníš." (Například, překladů je povícero).

Spousta frází pochází právě z Bible nebo podobných pramenů, o kterých nemohou přemýšlet ti, kteří je neznají.

vilik*
Jestli to bylo proneseno o tchyni, tak je to nejspíš páté: "Nezabiješ".

pt®
hodnocení

0x

Ta by stála za hřích...ale za nic víc

tím muž myslí, že by ta dotyčná byla dobrá jen pro uspokojení žádosti, ale jinak pro nic jiného...

Neřekla bych - hřešit lze i s partnerkou (partnerem), s kterým dotyčný hodlá mít i "něco jiného".

pt®

to jistě, já jen šla k jádru věci, k jádru toho citátu, té hlášky...jinak můžeme třeba rozebrat, co je to knoflík na formát A4...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]