Nejste přihlášen/a.
Odhadem byla ve zbrani asi milion sto tisíc vojáků, část sudeťáků odmítla nastoupit.
Kolik procent občanů při dnešní případné mobilizaci, by bylo schopno republiku se zbraní bránit mám v úvaze ty vycvičené, nikoliv znouze povolané mamánky, jako na Ukrajině, kdy po tří denním výcviku šli bojovat na Dombas.
Nastoupí stará garda ve výslužbě. Koho by chtěli povolávat? Naši žoldáci jsou v Mali, Afghanistánu a jiných zemích, kde se zbraní v ruce dělají mírový pořádek, dalších pár stovek je na hranicích v Pobaltí a jsou pod německým velením připravováni na útočnou válku s rusem. A naše mládež /mamánci/ bez základní vojenské služby, znají zbraň akorát z herních konzolí.
Když by se něco stalo, tak nikdo nemůže počítat, že je někdo ochrání. Myslivci?, hasiči?, policie, vojsko, všude bude zmatek, výpadek všeho, nedovoláte se nikam, a kdo bude mít zbraň a bude v místě, tak bude chránit svoji rodinu, svůj domov.
To v tom lepším případě, pokud bude jaderný útok, tak to bude jako v tom vtipu. ,,Dobře se dívej Maruško, víckrát už to neuvidíš,,!
Co kdyby jste odpověděla na otázku a neplácala nesmysly o věcech kterých nemáte "šajn"? Už to, že našim vojákům říkáte žoldáci o vás vypovídá víc,než si myslíte.Vojáci tu nejsou jen pro případ válečného konfliktu ale jsou nasazováni v případě živelných pohrom, teroristických ohrožení atd. Zachraňují a chrání životy těch, co jsou v nebezpečí. I takových, jako jste vy .Bohužel!
Jen jsem reagoval na výraz žoldáci , protože je to volná diskuze. Lidé podobného smýšlení jako vy si to neuvědomují a tak místo toho, aby byli potichu, vyřvávají svou hloupost do světa.
Je mi to jasný, šlápla jsem Vám na palec.
Urazila jsem Vás, protože s tím slovem máte problém.
Za zájmy cizích mocností - partnery z Nato, jsou naši vojáci vysíláni za naše hranice. Za co, nebo co chrání v Mali?
My jsme byli vždycky mírumilovný národ, ale tyhle mise jsou prostě proti mému svědomí.
Ale nerozumím tomu, je to názor laika, kdežto Vy budete přímo u zdroje.
Hlavně že tomu všemu velí Stropnický, doufám, že již s ním dál nepočítají.
Ale již mě nepište, že jsem hloupá. Každý má nějaký názor. Děkuji.
mot: Napište, kterou válku jsme způsobili, koho jsme přepadli, komu jsme my vyhlásil válku, kde jsme provedli nějaké výboje, abychom nějakou cizí zem obsadili?
Přijde ministr k Mao Ce Tungovi a hlásí: "Vůdce, Češi nám vyhlásili válku."
Češi? A kolik jich je?
Asi 10 miliónů.
A v kterém hotelu bydlí?
Doby, které vzpomínáte byly takové, jaké byli. Těžko to může člověk z dnešní doby ovlivnit, to bychom se mohli dostat až do pravěku, kdy se tady mlátili pralidé kamennými sekyrami.
Vezměme to třeba od vzniku našeho státu od 28.října 1918. Od toho roku byly jistě ještě nějaké změny hranic, ale žádnou útočnou, přepadovou válku jsme snad nezačali.
My Češi jsme ateisté a myslím, že nejsme žádní násilníci, abychom chtivě útočili na okolní země, že tohle je naše, nebo bývalo naše. Totéž platí o náboženství, všichni tady žijeme v míru ve víře, ať věřím v pána Boha, v zelený dub, nebo nosím na hlavě cedník, či přiletí nějaký astrální mužíček. Pokud mě nebude nikdo násilím nutit svoji víru, tak tu bude klid a mír a stavte se třeba na hlavu, ale doma, ve svém soukromí. A vvvvo tom to všechno je.
reakce na 20.18: Historii nezměníme, a člověk se přece nemůže hanbit za něco, co prováděli naši předkové. Stejně tak člověk je živočich a nějakou agresi, zlost, radost a jiné vlastnosti máme každý v sobě. To by Vám řekl každý psycholog. Vlastnosti se dají ovlivnit výchovou. Fakt si neumím představit tu vaši ,,zděděnou,, agresi.
Otázka zněla názor na obranu naší vlasti.
Já tvrdím, že byla chyba rušit všeobecnou všeobecnou vojenskou službu. Každý stát a politici mají za úkol chránit vlast, hranice a učinit to předvídavě. Každý stát má mít svoji armádu k obraně území a obyvatelstva. Žádná profesionální armáda na tohle nestačí. A naše profesionální armáda se angažuje v jiných státech. Naše politické vedení mělo nechat povinnou vojenskou službu, třeba jenom na půl roku - rok a zároveň zřídit i profi armádu.
Jedna dobrá zpráva na papíře zatím - Realisté Petra Robejška mají v programu návrh na obnovení povinné vojenské služby pro muže. Též chtějí povolit ústavním právem vlastnit zbraň a chránit s ní svůj domov.
Já vím, že jsem laik, jsem ženská, ale píšu, jak to cítím. Vy, mot a Moravan to všechno vidíte zase jinak, možná, že jste chlapi a právě proto si dovolíte mě tady urážet, jak jsem hloupá, nevzdělaná, nedosahuji Vašich hodnot, znalostí, skoro jako že bohužel jsem ještě tady na světě /moravan/, a podle Vás se nenamáhám myslet, navíc demagog. Takže ta ,,agrese, bych řekla že je spíše ve vás mužích. Přečtěte si, co jste napsali vy chlapi a co já. Z vašich příspěvků to čiší.
Ještě k té beránčí povaze českých lidí, stojím si za tím, že naši lidé si budou bránit svoje domovy, ale nebudou, neměli by podnikat útočné výpady do cizích zemích. Ale vrchní velení jim /profi vojáci/ to nařídí /viz ohrožení rusem/.
My jsme stát ateistů, a všimněte si, že kde je většina ateistů, tam je klid a mír, nikdo nikoho nic nenutí, i dnes někde vyšel článek, že děti ateisti jsou v žebříčku hodnocení nejvnímavější k druhým. Minulý režim nás k tomu donutil, nevěřit, nemít víru, nebo mít pouze svoji víru v sobě, nebo mít malého Boha uvnitř. Tam, kde je velký důraz na náboženství, točí se vše okolo něj, tak tam se to mele.
o co se tady hádáte?! - jak je to vlastně s naší obranyschopností dnes, kdy máme v armádě jen profesionály a mladí tělesně moc zdatní nejsou, ani nic neumějí, pokud by snad bylo nutno vlast bránit.
A navíc pochybuju, že by někomu dneska ještě něco říkalo slovo "vlast" . Navíc nemyslím, že by Češi byli holubičí povahy - ale v dnešní době bych řekla, že spíš "připo*raní" a přiteplalí.
@moravan: Já teda nevím, jak se tomu říká v armádě dnes, ale za nás se tomu, co jsme brali, říkalo žold, nikoli plat nebo mzda. Takže výraz žoldák, neboli profesionální voják placený státem, není nic špatného. To jen v hlavách některých, se ten výraz zdá, "jaksi" odsuzující,pejorativní.
Připomíná mi to dobu, kdy se z cikánů stali romové. Taky v tom názvu někdo viděl něco jiného, než co to ve skutečnosti bylo.
Nikdo z nás tomu služné neříkal. Všichni jsme tomu říkali žold. I kdyby jsme tomu tak říkali jen mezi sebou, a oficiálně se to opravdu jmenovalo služné, stejně se ten výraz běžně používal. proč asi? No protože to byl výraz společensky přijatelný. Dnes není? Proč? Komu to vadí, a proč?
Dnes bych to viděl dost černě, nejen že tato generace 20ti letých nemá fyzičku, ale ani odhodlání něco udělat pro vlast.
Co se týče zmíněného NATO - nedělal bych si přehnané iluze, tehdy jsme taky měli smlouvy s Francií i Anglií a jak to dopadlo v Mnichově jistě všichni vědí.
Ovšem tato zpráva mě docela dostala :
Makrela zase vahrála volby. Ti Němci jsou skutečně historicky nepoučitelní, s Ádou v čele tehdy taky pochodovali vstříc smrti mnoha miliónu lidí a takřka úplné devastaci Německa. Je to sice jejich volba, ale blbý je, že tu jejich volbu odnese celá Evropa a přilehlé okolí.
Dobrý den, buďme rádi za paní Merkelovou - slušného člověka musí mrzet značný úspěch AfD (tedy, nacionálně-populisticko-fašistické strany). Zdravím!
promon - také si můžete najít údaje, jaká je kriminalita příznivců krajní pravice (AfD). Myslím, že paní Merkelová zatím nikoho neznásilnila a ani se k tomu nechystá. Znásilnění je "běžný" kriminální čin a děje se tak všude (a dělají to i Němci).
promon - také mám kontakt na Německo, ale asi na lidi jiného typu, postavení, názorů a zkušeností.
Tak to by mě docela zajímalo, jak se slušná paní Merkelová dokáže podívat do očí příbuzným a obětem útoků jejich chráněnců
A ano, je mi jasné, že jsem neslušný, že jsem podlehl populismu a nechápu nutnost multikulturního obohacení Evropy.
Ano, Bene, věřím že Merkelová nikoho neznásilnila ani nezabila. Podobně jako Hitler nepáchal hromadné vyvražďování vlastníma rukama. Dost pofiderní argument, že ...
Víte - mám v Německu příbuzné, kteří tam utekli za socíku. Merkelová a její vláda především co nejdůsledněji ututlávají veškeré problémy spojené s migranty. Ti se totiž chovají čím dál drzeji, protože jim prochází čím dál závažnější činy. Podle debaty, kterou jsme s příbuzenstvem vedli, je spousta Němců docela zděšená tím, co se tam teď děje. Ale jak vidět, ještě jich není dost.
Víte - dnešní doba je úžasná tím, že se spousta věcí dá dohledat i zpětně - byť se to některým dost nehodí do krámu
ale pak začalo přituhovat - a ejhle - ,,odvolávám co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil´´ v podání frau Merkel
Mimochodem - AfD blíže neznám, určitě bych si netroufl bez podrobnější znalosti je označit za fašisty. Ale chápu, že právě činy paní Merkel jsou mohutným popudem k vzestupu stran, které se postaví proti přílivu imigrantů Smutné je, že tyto strany ani nemusí vynakládat prostředky na reklamní kampaně - stačí si počkat na nevyhnutelnou eskalaci problému, kterou dokáže předvídat snad každý.
- no, pokud je nějakej "průser" - tak se vždycky lidi utíkají k extremistickým stranám, tak jako se to stalo v minulých 30-letech, kdy se dostal v Německu k moci Hitler. Mám obavu, že už se to zase všude pěkně "mele", jako tenkrát a tím, že volby vyhrála Merkelová se situace moc neuklidnila...
Mobilizace je v současné době nesmysl. Jsme členy NATO a jsme tedy chráněni vzájemnými smlouvami. I kdyby se nějaké ročníky povolaly (v minulosti měl , každý, kdo absolvoval voj. službu voj. knížku a věděl, jak se zachovat v případě mobilizace) tak co dnes? Byl by vůbec problém tohle zorganizovat! A co s povolanci? Je pro ně výzbroj a výstroj? Určitě není, máme profesionální armádu. Co s "vojáky" co mají zbraně a neumějí je ovládat, protože s nimi nikdy necvičili? Myslím, že o něčem takovém, jako je předválečná mobilizace nikdo neuvažuje.
Dobrý den,za dnešních podmínek,kdy armáda byla díky lidem,kteří na vojně nikdy nebyli a razili heslo že pravda
a láska zvítězí,zrušena je úplně nemožné,aby byla vyhlášena všeobecná mobilizace.Musli by nastoupit staříci,kteří
mnohdy by neunesli ani kvér,ti už to mají za sebou,ale ten kdo měl zajistit obranyschopnost národa se zakrýval
demokracií a svobodou.Kdo by to asi vše zorganizoval,kde by byly soustřeďovací místa(kasárna jsou zbourána,nebo
v desolátním stavu,nebo prodána),kde vzít uniformy,boty atd.Nejsou ani základ.zbraně pro vojáky -vše bylo prodáno,
nebo rozkradeno.
Pro m o r a v a n a -pohanka má absulutně pravdu-naši součastní vojáci jsou skutečně žoldáci,na tom nelze nic měnit.
A výplata peněz již za nás v 50-létech byl žold,na tom nic nezměníte,i kyž se tomu úředně říkalo jinak.
fero
Fero, není to tak nejhorší, vrchní velitel by povolal myslivce / je tedy trošku problém, že to jsou převážně pánové nad 60 let a po dvou dnech v lese by potřebovali přísun léku, příp. zdravotní sestřičku, nikoliv na hrátky, ale ošetření /, případně by ještě povolal hasiče a s proudnicemi a dostatkem vody by hájili vymoženosti kapitalismu.
Jenom nechápu slovo žoldák, poněvadž naši žoldáci-nežoldáci hájí zájmy firmy obranného spolku NATO a to je spolek na obranu, nikoliv na útok, ale tím hájí rovněž naše krásné Česko, možná někdo má přehled co je žoldák a nežoldák.
Když byla řeč o výročí mobilizace, bylo i výročí Mnichova - všimli jste si hoho ticha? Ani jedna televize, rádio, noviny .. pssst ...
Dobrý den, to jste asi přehlédl, že např. ČT 2 odvysílala (29. září) dokument viz odkaz. Zdravím!
ra252 - koho to opravdu zajímá, tak si to najde (a třeba i na internetu). Takže, žádné ticho.
ra252 - patrně máte nějaký (myšlenkový) problém, se kterým nejde mnoho dělat .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.