Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Rad bych slyšel Vaše odpovědi na toto téma. Jde mi o to že když se podívate firmu, kterou založil nějaký člověk-podnikatel (u které jste například zaměstatní). Jak na vás takový člověk působí. Znám jich poměrně dost. Do práce jenom vlastně na oko, přijede si v nejnovějším autě, bydlí v krásném baráku. A to v podstatě z peněz, které si veme z vaší výplaty. Nemrzí vás to?
V mém případě ano. Proto jsem radši šel dělat sám na sebe řemeslo. Člověk sice musí dělat více, ale všechny vydělaně peníze jsou vaše.
To je bezvadný, tak by to měl udělat každý. Když jste dnes taky podnikatel, takže se máte přesně tak, jak píšete:
Do práce jenom vlastně na oko, přijede si v nejnovějším autě, bydlí v krásném baráku. Blahopřeji. Jen nechápu, proč musíte více dělat? Proč nechodíte do práce vlastně na oko?
To je otázka! Podnikatel je taky člověk, nemá třeba tři nohy, nebo vzadu ocas. Takže jsou podnikatelé, kterých si vysoce cením, mnohdy odborníci tělem i duší. A stejně tak znám i takové, co jsou diletanti, kteří třeba firmu zdědili a velmi úspěšně ji směřují k bankrotu. No a pak znám i takové, kteří jsou arogantní, vysloveně namyšlení, někteří třeba drsně vykořisťují zaměstnance, někteří spáchali třeba dotační podvody -prostě je to spektrum lidí.
Nelze říct že podnikatel je dobrý, nebo špatný.
A z mé zkušenosti - ano, byli i tací, kteří na mě působili negativně a vysloveně mi vadili. U nich jsem však byl zaměstnán jen velmi, velmi, krátce, když už si vybírám firmu, kde chci pracovat, tak nepůjdu někam, kde je majitel debil.
A uvědomil jste si, že jste se právě zařadil mezi ty podnikatele? Pokud budete úspěšný a budete pracovat poctivě, zanedlouho budete mít tolik objednávek, že je sám nezvládnete a vezmete si na pomoc třeba kamaráda. No a tomu budete muset zaplatit. Dáte mu to samé, co si necháte Vy? Asi ne, když mu tu práci zprostředkujete. No a pak nebude jeden stačit a pak ani dva a tak dál. A najednou se k nim začnete chovat přesně tak, jak to tady popisujete a možná že i hůř. A nevěřím tomu, že Vy ne. A víte proč? Protože byste se takto neptal. Vy totiž hodně závidíte a to je špatné.
No, v každém případě Vám přeji úspěch. Ale vzpomeňte si na tuto svou otázku až přijde čas a nechovejte se ke svým zaměstnancům stejně.
Blíže znám podnikatele dva, jeden nám dělal novou plechovou střechu, podniká se synem a oba jsou příjemný, pracovití a opravdu velmi šikovní. Druhý podniká v potřebách pro zvířata, má velkou prodejnu a na zahradě má krásné želvy. Celá rodina je velmi sympatická, slušná a příjemná.
bezejména - Podnikatelé - spektrum lidí, jako všude jinde. Já taky cítím z Vašich slov osten nepřejícnosti, závisti? Vy si necháte jen na benzín a ti dva kamarádi Vám asi zatím jen vytáhli "trn z paty" tím, že Vám pomohli a za to jste jim vděčný. Představte si ale situací, kdy pomáháte Vy, jako podnikatel, druhým, máte s tím plno lítání, zařizování, starostí a těch lidí je třeba 15. Nezasloužíte si víc, že jste to celé vymyslel, zorganizoval, že to všechno pro ně děláte? A proč podnikáte? Abyste se právě měl lépe, byl svým pánem a nemusel se podřizovat nějakému paku a mohl si rozhodovat o všem sám, co a kdy. Máte za to tyto výhody, ale taky řadu nevýhod, které často nevidí ti, co živíte, nebo ti, co Vám pak závidí auto, nebo i pitomou dovolenou, za to, že je zaměstnáváte.
tak ono majitel by mel mit nejake vyhody, ty zamestnance tam nikod nenuti delat
nebo myslis ze by majitel firmy mel chodit po brigadach aby mel z ceho zit, pokud nekdo vydelava stovky milionu a zamestnancum dava minimalni plat tak je to spatne ale pokud vydelava miliony ( takze si ten luxus muze dovolit ) a zamestnance dobre plati tak v tom nic nevidim
zamestnanec je proste na to aby vydelal na sebe, firmu a sefa, kdyz se mu nelibi muze jit delat sam na sebe
Nezávidím, ale dělím podnikatele na dvě skupiny. Ti co si nakradli a kradou a podvádí dál. Těch je asi 90%.
A ti co se snaží dělat poctivě a jen lehce podvádí. Já bych na to žaludek neměl. Švindlovat a dřít z lidí i krev.
Bohužel pro Čechy je podvádění už v podstatě běžná norma chování, takže vlastně nic špatného nedělají. Jenomže ono to tak není. Dřív bylo všechno všech, tak se v duchu každý obhajoval, že nikomu nic nebere, nebo že sabotuje komunisty. Dnes se každý hájí, že ti nahoře rozkradli co mohli, nebo je díra v zákoně, nebo že co není zakázáno je povoleno. Je to hnus.
Kdo na to nema zaludek, nemuze podnikat, to dá rozum, u nas by se 100% poctivý podnikatel neuzivil, kdyz by mel kolem sebe same nepoctivce, jak zamestnance tak konkurenty, zkrachoval by driv, nez by neco vydelal. Kdyz chcete prezit v podnikavem bordelu, musite v nem byt jako ryba ve vode, nejlepe z tech dravých
Obvykle je právě podnikavost lidí zdrojem pokroku. Nepomáhá to jenom podnikateli, ale i těm okolo, kterým nabízí své služby, které jsou lepší, než od konkurence (proto si ho vybrali). Státní podpora lidí, kteří se dají na podnikání, je to nejlepší (spolu se vzděláním), co může stát pro rozvoj společnosti udělat. V našich podmínkách to spíš znamená aby stát přestal drobným podnikatelům házet klacky pod nohy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.