Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mamografie - váš názor?

Od: sasettka odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, chtěla bych znát váš názor na tuto problematiku. Je to skutečně nutnost pro každou ženu 45+ nebo je to zase jenom další "moderní" vyšetření, které má nahnat strach? Sice mám do daného věku ještě velmi daleko, ale chtěla bych vědět co si o tom myslíte. Z čeho může rakovina vzniknout, pokud žena není obézní a dodržuje zdravý životní styl? Ještě asi před 10ti lety neabsolvoval tohle vyšetření, možná až na pár vyjimek, nikdo a "taky se žilo", a najednou to lékaři horlivě doporučují. Co si o tom myslíte? A není to jen mamografie. Takových "pokrokových" vyšetření je dnes celá řada. Mimochodem četla jsem, že mamografické vyšetření je mezi ženami nejobávanější lékařský zákrok, dokonce ještě před zubařem. Co myslíte, je nutné nebo je to jenom "otázka peněz do zdravotnictví?"
Díky za názory

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vaše vědomosti o zdravotnictví jsou velice chabé.

Začnu odzadu: Mamografie je úplně bezbolestné běžné vyšetření, kterým je možno odhalit i počínající rakovinné bujení v prsu. Ženy se nebojí vyšetření samotného, ale jeho výsledku, tolik ke srovnání se zubařem. Pokrok v medicíně nezastavíte a proto se objevují nové možnosti vyšetření zdravotního stavu, které byly ještě před pár (deseti, dvaceti) lety neznámé. A ve vašem věku, i když jej konkrétně neuvádíte, bych si bez urážky vaše názory troufnul nazvat "zabedněností". Vaše věta "Z čeho může rakovina vzniknout, pokud žena není obézní a dodržuje zdravý životní styl?" to přímo potvrzuje, protože jen dokazuje, že o rakovinném bujení nevíte vůbec nic. Navíc mamografie se provádí již podstatně déle, než vámi uváděných 10 let.

Je mi vás upřímně líto, bylo by načase, abyste si doplnila znalosti a poopravila svůj názor na medicínu jako celek.

hodnocení

2x

Chodím každé 2 roky. A nevadí mi to. Není to vůbec taková hrůza, jak popisuje Rákosníček. Za ňadra mě nikdo nepopotahoval, když, tak jemně, nebolelo to, spíš jen jakoby svíralo. A jenom chvilku. Žádná kůžička mi nikde nepopraskala. Mohu říct, že je plno daleko nepříjemnějších vyšetření.

Důležitá je také ta sestra, která mammograf obsluhuje, jak je šikovná. Byla jsem už asi 5 x a nikdy to nebylo nic bolestivého ani stresujícího. Na rakovinu prsu dojede mnoho žen /i někteří muži/. Proto jednou za 2 roky přijdu a mám pak pocit uspokojení, když lékařka řekne, že je vše v naprostém pořádku. Ta chvilka, kdy jsou pocity trochu nepříjemné, se nechá vydržet. Vrtání zubů je horší zákrok.

Stejně jsem si dala vyšetřit i stolici kvůli rakovině tlustého střeva. A taky to bylo v pořádku. A jistě by se našly útlocitné pacientky, které by řekly, že se za žádnou cenu nebudou hrabat v lejně a nabírat jej do zkumavky. Zdraví je holt přednější.

Rakoviny je mezi lidmi, bohužel, plno. Stačí se podívat na známé osobnosti. A což teprve ty davy ostatních, o kterých to nikdo neví. Proto to raději absolvuji. Pro svůj klid.

Vzdálená příbuzná, která na žádnou prevenci nechodila, si nahmatala v podpaží malou bouličku. Manželovi řekla, že nikam nepůjde, že NEBUDE PŘECE NĚJAKÝMU DOKTOROVI UKAZOVAT PRSA! Jako by doktor neviděl i horší věci, než prsa. Nemoc propukla, paní zemřela ve svých 53 letech.

A tak je jen na vás všech, jak se rozhodnete. Je to jen váš život, vaše tělo. Za sebe si myslím, že prevence význam má. Jaga.

hodnocení

1x

Na mamograf chodím už mnoho let a bolestivé je to podle toho, nakolik personál přístroj ovládá. Když budete mít kliku na "jelito", které Vás ještě bude přesvědčovat, že to bolet musí, aby se prso dobře vyšetřilo, tak to je na tečku. Stalo se mi 2x a slzy mi tekly ještě na schodech. Netroufnu si ovšem říci, nakolik je mamograf vhodný. Četla jsem různé teze, že naopak se pak šťourá do všeho, dělá se punkce, čímž se poruší obal buňky s rakovinou a ta se mnohem rychleji dostane do krevního řečiště. Jinak by se třeba zapouzdřila, nebo operativně odstranila. Nic není tak jednoznačné. A kdybych s každou bulkou měla už od mládí lítat k doktorovi, tak to si tam můžu rovnou postavit stan. Každý měsíc jsem měla nějakou tu bulku, která do příštího měsíce vymizela. Při PMS jsem měla žlázy zduřelé a bolavé, což odeznělo pár dní po menses. To bych se musela zbláznit. Loni jsem prvně na mamografu nebyla a myslím, že už ani nepojedu. Mé mamince řezali prso 2x a nález byl benigní. Co zažila strachu a zbytečně. Myslím, že těch případů, kdy mamograf zachrání život, zas tolik není. Je třeba se věnovat samovyšetření a sledovat změny na prsou. Ale to je můj názor, někdo jiný nemusí souhlasit.

pohanka*

Souhlasím, jestliže není v rodině genetická zátěž, od matky, sestry, tety a nic si člověk nenahmatá, tak si myslím, že ob rok chodit na mamo je prostě navíc a lhůtu bych trochu prodloužila.

Záleží na každém, jak se rozhodne.

Já nechodím.

Minulý týden jsem myslím četla /opět na nedoporučovaném webu/, že častý mamograf naopak rakovinový růst buněk podpoří. Myslím, že soudí podle statistik. Ale ať si každý chodí, jak má pocit a potřebu.

Jinak bych porovnávala zubaře & gynekologii, mamograf je až tak na třetím místě. ;)

Bohužel i já mám zkušenost s "jelitem", pohmožděná prsa, a když jsem se bránila, řekla mi, že to musím vydržet. Neuvěřitelné.

Souhlasím s Vámi.

hodnocení

1x

Asi takhle, milé dámy.

Jako budoucí důchodce říkám - dělejte si jak chcete - aspoň neubude (důchodového fondu).

Chodil byste každé dva roky vkládat varlata za pomoci sadistické a nešetrné laborantky do svěráku? I kdyby byla šance, že Vám to (možná) zachrání život?

doplněno 05.10.17 21:30:

ra252 - nejde o laborantku, jde o ten svěrák.

doplněno 05.10.17 21:31:

A to Vám ta koza ještě řekne, že to musíte vydržet.

No nevím - přirovnávat mamograf ke svěráku? Taky mám ten hořejšek spíš větší, ale nikdy problém nebyl - snad jen poprvé, než jsem se naučila správně "naštelovat".

A za mě ano - chodím. Pořád lepší, než prožít zbytek života s myšlenkou "možná byla šance, že mi to zachrání život".

Nechci to moc rozebírat, ale vyšla jsem z vyšetřovny s nehty zaťatými do dlaní, až se mi dělaly vyryté obloučky, a v čekárně jsem se rozplakala a nemohla jsem přestat, jen jsem se třásla. Z asi 10 vyšetření, která jsem absolvovala, se mi to stalo dvakrát - teď v září zase. Nepomůže říct, že už to ale opravdu dost bolí, ona prostě ještě víc utáhne šroub (obrazně řečeno). Ta bolest je skutečně značná. A tentokrát mi tu vodorovnou desku přitlačila hranou na klíční kost a tou hranou mi silou jela po hrudníku až k prsu - to jsem nezažila ještě nikdy, bylo to opravdu hrozné. Hlavně byl hrozný ten pocit bezmoci, že když se rozhodne, sedře mi kůži z hrudníku a rozmáčkne ňadro, a ještě po mně poštěká, že to musím vydržet.

Jsou různé laborantky. Ani u zubaře to nemusí bolet.

hodnocení

0x

Se @satam souhlasím, ale na mamografické vyšetření mám svůj názor. Je zformován mým věkem, tím, že od 40 let (moje ZP mi to nabídla) podstupuji co dva roky mamografický screening (byla jsem na něm tedy už 10x) a tím, že jsem měla docela dost kamarádek, které - přestože toto preventivní vyšetření pravidelně podstupovaly - už tu s námi nejsou. Zemřely na metastázy, které vznikly po "vyléčené" rakovině prsu, objevené cca 1 - 2 měsíce po mamografu. Z toho všeho mi vysvítá, že mamografy byly drahé = musíme přesvědčit co nejvíc ženských a nejlíp i chlapů, aby podstoupili vyšetření, které zaplatí zdravotní pojišťovna. Podle mě by si žena měla vyšetřovat prsa sama, nejlíp a nejdřív pozná, že něco je jinak než minule, a v tom momentě okamžitě jít k lékaři. Ale i přesto na ten mamograf zase lezu - mám strach tam nejít.

Na mamografu jsem byla už před 30 lety, samozřejmě s podstatně menším komfortem než dnes, tenkrát mi řekli, že mi do 3 týdnů zavolají. Hrůzou jsem nemohla jíst, než mi ti blbci zavolali, že je všechno v pořádku, zhubla jsem 4 kg.

Názory tazatelky jsou velmi nezralé. Před 10 lety zřejmě ještě tahala kačera. Z čeho může rakovina vzniknout - kdo tuto otázku správně zodpoví, dostane Nobelovu cenu.

culdabulda1*
hodnocení

0x

mamografie není žádný zákrok, ale rentgen - co to blábolíte?!

doplněno 26.08.17 22:24:

- ono je to těžký - když budete chodit na mamograf, tak budete mít strach, ale když nebudete - budete mít strach ještě větší !

Navíc - čím jste starší, tím méně to stlačení bolí - a ještě navíc - ženám do 45 let (myslím) a zvlášť při bolestivých stavech prsou je doporučeno sono-vyšetření. Alespoň u nás "na západě" .

hodnocení

0x

Jsem sice chlap, ale jelikož mi máma umřela na rakovinu prsu, na kterou jí přišli až pozdě (tehdy ještě nebyl mamograf tak využívaný) tak to beru trochu osobně. Má žena na mamo po oné zkušenosti chodí už od 35 let. Podle jejícho sdělení to ,,lisování koz´´ není nic extra příjemného, srovnatelné třebas ednoskopií, ale za tu jistotu to stojí.

A k Vašemu prohlášení - ano, taky se žilo. Ale taky se umíralo na věci, které dnes jdou přežít. Ovšem rozhodnutí je na Vás...

chlamak*
hodnocení

0x

rakosnicek37*
hodnocení

0x

Také jsem na vážkách, co si o mamografickém vyšetření mám myslet. Okolo se stále diskutuje:škodlivost, prospěšnost a zásadní odpověď žádná :(

Absolvovala jsem tohle vyšetření poprvé a prohlásila, že už nikdy! Nejsem proti prevenci, ale tohle byla fakt hrůzná zkušenost... Mám dost velká prsa, takže první problém byl už v tom, že se mi na ty jejich "lopatky" nevešla. Další a asi nejhorší bylo to, jak se laborantka snažila mi prs silou vytáhnout tak, až mi popraskala jemná kůže vespod. Stlačení příjemné nebylo, ale dalo se vydržet, jenže "odlepit" prso od přístroje bylo, jako bych si ňadra depilovala. Prostě pokud nebude jiná možnost prevence, mám nejspíš smůlu... :(

len*
hodnocení

0x

empatia.cz/...

farmazdravi.cz/...

ona.idnes.cz/...

doplněno 06.10.17 17:05:

Divná věc... Výše jsou tři odkazy z nichž vyplývá, že chodit na mamograf je blbost sama o sobě a přesto následuje několik nových příspěvků, které to berou jako hotovou věc a jen dumají jestli je to příjemné nebo ne...

culdabulda1*

- ale mám dojem, že Vás k tomu nikdo nenutí, ne? Pokud věříte, že mamografické vyšetření způsobuje rakovinu prsu, tak požádejte o jiné vyšetření.

doplněno 06.10.17 17:43:

- možné je samozřejmě všechno - ale možné je i to, že je to zase nějaká hysterie, která se šíří po internetu, takže tomu samozřejmě každej věří a ženy si vyprávějí "hrůzostrašné" historky typu "Černé sanitky" .

Zajímavé - kde berete jistotu, že 3 příspěvky (z toho dva z přinejmenším podivných zdrojů) jsou dostatečným důkazem čehokoli - a kde berete drzost pochybovat o úrovni vlastního úsudku ostatních?

lidus*
hodnocení

0x

Momograf je "fotka" proboha čeho by se ty ženy bály? Někoho pošlou na biopsii (omlouvám se fakt nevím jaké I-Y), to už zákrok je, žádná hrůza to ale není, na výsledek se čeká asi 10 dnů. Ptáte-li se co si o tom myslím, tak poslední dobou to samé jako o očkování proti rakovině děložního čípku a o očkování vůbec. K ničemu to není a to mám jen velmi málo informací od odborníků, lékařů.

hodnocení

0x

Na mamograf chodím léta, ale je fakt, že poslední dobou se píše, že to moc zdravé není, mé známé objevili rakovinu prsu měsíc po mamografu, ovšem, na druhou stranu, nejít asi znamenát možnost ev. něco zanedbat, protože ne všechno si nnahmatáte.

.. není zdravé - jako že tam nastydnete?

sebod*

ra. Ne že tam nastydne.;) V poslední době se píše o tom, že toto vyšetření dokáže rakovinné bujení odstartovat. Čert ví, kde je pravda.

Proboha proč bych měla nastydnout? Nezddravé kvůli záření.

O dovolené v Krkonoších dostanete vyšší dávku ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]