Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odchod do důchodu

Od: ringo® odpovědí: 14 změna:

S přibývajícím věkem jsem dostal takový nápad / škoda, že nejsem politik /. *plac*

Co kdyby se s přibývajícím věkem zároveň krátila pracovní doba. Je to někde ve světě?

Prostě do 50 let by vše šlo stejně a potom třeba co rok o půl hodiny dřív domů. Nebo skokově. V 50 pracovat jen 7 hodin, v 53 letech 6 hodin atd.

Cítím to na sobě, že těch hodin je opravdu dost.

Brali byste to? Samozřejmě plat by zůstal stejný.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

2x

"ringo", představte si, že v Belgii to funguje, jakmile je ženě, či muži 50 let, pracuje pouze 4 dny v týdnu za stejný plat až do důchodu. Odchod do důchodu je 65 let, ale pokud máte odpracované roky jdete v 60 a důchod se nekrátí. Mimoto po celou dobu evidence na jejich "ÚP" se vyplácí podpora a započítává se do důchodu, to pokud se jedná o zaměstnance. Naopak pokud někdo skončí podnikání a jde do evidence jejich "ÚP", nepobírá nic. Ale mohu Vás ujistit, že taková svobodná žena, pracuje např. 3 dny v týdnu a žije si v naprosté pohodě, zaplatí si střechu nad hlavou a klidně si koupí auto na lízink, a ještě se může stravovat po restauracích a vyjde s platem a to nemám na mysli žádnou bankovní úřednici...například takový obchodní zástupce si přijde měsíčně na našich sto tisíc...

moravan*

Nj, že je to takhle v Belgii jsem nevěděl, ale věřím tomu. Asi před rokem patřilo Belgii pěkné 10. místo v kategorii nejzadluženější státy světa. euro.cz/...

Jak říkal feldkurát Katz ve Švejkovi: To se nám to hoduje, když nám druzí půjčují.

Ale u nás je ta možnost v zákoně také - mrkněte o pár příspěvků výš.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, to je výborný nápad - kdo by nechtěl méně pracovat za stejné nebo vyšší peníze . Zdravím!

doplněno 23.08.17 10:03:

ringo - mohlo by se to kompenzovat nižším důchodem .

culdabulda1*
hodnocení

0x

- a má to některá ze stran ve volebním programu? - sem s ní !

duchod
hodnocení

0x

Firma není zaopatřovací ústav, tudíž vám proplatí pepízky za odvedenou práci a ne za to, že budete na gauči o hodinu dřív. Jinak už pomalu si rozjíždějte malou živnost a tam můžete pracovat třeba jen 20 hodin týdně, i v důchodu, pokud si na své potřeby vyděláte. Ale nechtějte plat na nic.

hodnocení

Tak samozřejmně by se to muselo nějak kompenzovat. Třeba omezením návštěv u doktora, nižší nemocností atd. A stát by na tom taky vydělal.

hodnocení

0x

Ten nápad už měli jiní před vámi - jen se nevztahuje na všechny:

ZP § 79 Stanovená týdenní pracovní doba

(3) Zkrácení stanovené týdenní pracovní doby bez snížení mzdy pod rozsah stanovený v odstavcích 1 a 2 může obsahovat jen kolektivní smlouva nebo vnitřní předpis. Zkrácení stanovené týdenní pracovní doby podle věty první nesmí však provést zaměstnavatel uvedený v § 109 odst. 3.*)

*) stát, územní samosprávný celek a pod. - v případě zájmu si vyhledejte

liska*
hodnocení

0x

To už napadlo více lidí, ale jak to udělat prakticky v některých provozech, to je problém. Taky účetní by se zbláznily.

Já už dělám několik let /od 65/ na půl úvazku a je to akorát. Celý bych nedala.

pb®
hodnocení

0x

Tak to by ovšem byla diskriminace. Mamina od dětí by musela makat celou dobu a štramák padesátník by šel o hodinu dřív. A za plat mnohem větší, než ta mamina, protože co si budem říkat, většinou mají muži pořád platy za stejnou práci vyšší. Já bych spíš zvýhodnila určité potřebné práce. Tuhle v televizi dávali, jak mají nedostatek řidičů autobusů. Tak jsem si říkala, dejte jim 6h pracovní dobu a 35tis. čistého a budete mít řidičů autobusů plno. Ono dělat tohle za asi 22tis., komu by se chtělo.

Však by se mamina od třech dětí, v padesáti taky dočkala a uvítala to.

A ty prac. podmínky řidičů - skoro žádný odpočinek, práce v průvanu a nemají čas se moc napít.

moravan*
hodnocení

0x

To je ale nesmysl! Dokážete si domyslet , co by z toho vzniklo? Již dnes firmy považují lidi po padesátce za méně výkoné a podle tohoto nápadu , by jim měli platit stejně za ještě méně práce! Co by udělaly? Všech zaměstnanců , kteří se přiblíží věkově k této hranici, by se zbavili.Takže těmto lidem, by se pracovní doba nezkracovala, byli by bez práce! A byli by nezaměstnatelní!

hodnocení

Já zkrácenou týdenní pracovní dobu mám, ale co je mi to platné, když jeden den dělám 12 hodin, další 16, pak třeba 10. Pro staršího člověka je to zápřah a nezmění na tom nic, že jsou pak třeba 3 dny volna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]