Nejste přihlášen/a.
Viděla jsem známého, jak jedná riskantním způsobem. Pokárala jsem ho, on odpovědel - kdo neriskuje, nic nemá. Souhlasíte s touto hláškou? Já do určité míry. .
Záleží opravdu hodně na tom, jak to každý vezme a vnímá. Já se třeba celý život řídím heslem "odvážnému štěstí přeje" a docela to vždycky vyšlo. A to je něco obdobného jako to heslo, které uvádíte. Nemusí se vždycky jednat o zloděje. Mne by třeba například tohle vůbec nenapadlo. Myslím toto přirovnání. Přece se také říká, že "risk je zisk". Nemusí být vždy, to je jasné, ale když bude člověk posera a k ničemu se neodváží, tak to má podle mne dost blbé a prožívá takový fádní život. Ale někomu to bohatě stačí. No a někdo potřebuje pořád něco vymýšlet a začínat a dělat a pokoušet se o něco...
Takže pokud Váš přítel jednal riskantním způsobem, tak jde opravdu o to, v jakém slova smyslu. Jestli jen tak přebíhal silnici, či šlápl na plyn, když skočila červená, nebo něco podobného, tak to není risk, ale blbost.
suzymon, nešlo ani tak o život, nešlo o chování v silničním provozu, ale týká se to vztahů. Vlastně když se to vezme kolem a kolem, při každém zisku jsou nějaké ztráty, ted záleží, zda ten zisk se vyplatí a ztráty jsou zanedbatelné, ale právě to dopředu člověk neví. Život je holt složitý, někdy je lepší použít intuici, nežli rozum.
Co je to riziko? bimbam napsal: "Míru rizika je potřeba znát a zvážit.". Ale je to ještě riziko, když tu míru rizika znám? Pro mladíka je přeskočení metrového příkopů nic. Žádné riziko. Pro mně? Nepředstavitelně velké. Takže pokud riziko zůstane rizikem i po poznání a zvážení, tak bych tomu neříkal riziko, ale hazard. Když jsme začínali podnikat, tak jsem se držel rad jednoho svého kamaráda, úspěšného podnikatele. Ber jen takové zakázky, které tě nepoloží, když ti nezaplatí. Takže-nejdu do rizika. Další rada. podnikej tak, že kdyby jsi musel skončit, aby za tebou nezůstaly nesplatitelné dluhy. Tady jsem do rizika šel, a vzal si úvěr. proč to píšu? Dá se na to vůbec rozumně odpovědět?
Jedině tak, že někdy ano, někdy ne. To je ale odpověď k ničemu. Nebo ano?
Je fakt, že pro každého znamená riziko něco jiného. Někdo se strachuje, že onemocní, někdo, že utrpí finanční ztrátu, jiný se hlavně strachuje o svoji pověst, co by tomu řekli lidi a tak by se dalo pokračovat.
Myslím, že občasné riskování a projevení odvahy k životu patří. Zmíněné přísloví má dvě podobné varianty.
Kdo se bojí, nesmí do lesa. To je takové umírněné konstatování. Mnohem jadrnější je "kdo se bojí, se*e v síni". Tam už lidová moudrost natvrdo sděluje, že kdo v noci nedojde ani do své vlastní kadibudky, vyloženě si uškodí.
Míru rizika je potřeba znát a zvážit. Když risk nevyjde v mírných sázkách na sportovní výsledky, nic moc se neděje. Když risk ohrozí zdraví i život kohokoli, je to velmi špatné.
A nebo taky: "kdo chce víc, nemá nic", že? M.
A to by mě zajímalo, kdo dnes zariskoval a vsadil Sportku?
Však já taky Dneska (a vlastně i včera)jsem měla takový den blbec, že jsem si řekla, že mi to "někdo" dluží. No, a nebo jsem mohla ty prachy hodit do kanálu
Je fakt, že kdo je neustále ustrašený, nikam se nepohne, ale všeho s mírou. Co víc se nám může stát, než že všechno ztratíme?
Souhlas se Suzy. Jelikož mám ráda adrenalin, jak tady kdosi o mě napsal, tak v životě asi dost riskuji ( z pohledu těch "umírněnějších" co se spíše drží při zdi). Teď nemyslím třeba riskantní jízdu - tam se to neprojevuje. Ale v rozhodování ekonomických, podnikatelských, rodinných apod. A jak mi to vychází? Řekla bych, že tak v 80ti% a v těch 20ti
. Mám radši lidi, co do něčeho jdou a třeba si tu hubu nabijou, než ty, co se neustále něčeho bojí. Ale netvrdím si říci, že jedna nebo druhá skupina je horší nebo lepší. Oboje má svoje pro a proti.
No, nejhorší jsou ti co jednají riskantně bez ohledu na všechno a všechny kolem sebe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.