Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Váš názor na rozdílné ceny v lékárnách?

Od: hnipirdo* odpovědí: 37 změna:

Jen nepište, že mají rozdílné podmínky. To byste nemohli hájit výrobce cigaret a jejich prodejce, když stát určil pevné ceny.

doplněno 03.08.17 13:57:

Takže souhlasíte s tím, aby stát nezasahoval na tvorbu cen léků či zdravotnického materiálu.

Tím to vám děkuji, za vámi vyjádřený názor.

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Reaguji na doplnění: Já s tím nesouhlasím → jestli něco regulovat, pak spíše léky, zdravotnický materál a zdravotní pomůcky, než cigarety...

hodnocení

2x

Nevím, jestli jste také zaznamenalii boom lékařských doporučení, do které konkrétní lékárny máte s recepetem zajít. Tady to dělala spousta lékařů, měli to i nalepené na dveřích, kam máte jít. např okolo našeho lékaře jsou lékárny hned tři, ale jít máte vždy jen do té jedné. Myslela jsme, že je to proto, aby pacient ušetřil a pak jsem zjistila, že v úplně jiné lékárně ušetřím podstatně více. Není to tak dlouho, co tato doporučení ustala a cedulky ze dveří také zmizely. Myslím, že se pakovali lékaři dohodou s lékárníky, že když jim budou posílat všechny lidi, budou z toho mít nějaké výhody. Podobné to bylo i s dohodami s dealery s léčivy. Brali od nich prachy za to, že brali jen od nich a vnucovali je lidem. Platili jim stáže v zahraničí, nebo zahraniční dovolené. Pak to prasklo a asi 190 lékařů bylo potrestáno. Pak to taky (snad) ustalo, nebo to nedělají tak okatě? Mě to obíhání lékáren a dalších obchodů za nižšími cenami fakt štve. Jak by to bylo krásně jednoduché, kdyby zase byly jednotné ceny, ale to bychom se dostali zpět do doby, do které už většina z nás nechce zpátky, a to ani za nic. Tedy ani za jednotnou cenu. Nezbývá tedy, tam kde je to možné, se pakovat léky do zásoby, pokud jsou ve výhodné akci, aby člověk nemusel kmitat moc často. Já si třeba Tebokan objednám někdy ve větším balení za mnohem nižší cenu přes internet a ještě si vyberu dopravu zdarma. Nakoupím na rok a mám pokoj alespoň s ním. Nebo počkat na těch 65 - 70 let, na přeplatky? Stejně je to diné, protože ti staří důchodci musí kupovat spoustu léčiv bez receptu a to se do přeplatků nepočítá.

protože ti staří důchodci musí kupovat spoustu léčiv bez receptu
Musejí? Například co? Ptám se, protože mi schází zkušenost a informace.

Jakýkoliv lék, který není na předpis. A lékař řekne kupte si v lékárně ... Potřebuji léky na zuby, acylpirín, tebokan celoživotně, vitamíny při cukrovce - padání vlasů, ale spíš myslím na ty staré lidi, jako jsou mí rodiče, co musí kupovat kreceptům spoustu dalších léků, z hlavy je neznám, ale vím, že vypočítávali na kolik je to přijde, když jsou dva na jeden důchod. V jejich letech, ač byli do vysokého věku odpůrci léků, už musí brát spoustu prášků a hodně jich musí kupovat bez receptu. Jednou záda, pak koleno, do toho chronicky afty, bolest loktů, ischias atd. A nto jim dost přivezou přátelé z Německa.

hodnocení

1x

Najít si tu nejlevnější a jiné ať si prodávají za co chtějí. ;)

doplněno 03.08.17 12:25:

Na vesnicích jsou lékárny většinou levnější, než ve městech, tak nevím, proč by jezdili za drahými? Horší je to spíš ve městech, protože člověk může na jednom léku ušetřit i několik stovek, když si dá tu práci, že obejde několik lékáren. Uvedu příklad, hořčík v tbl. stojí v jedné lékárně (reklama v tv, otevřeno Po - So) 125Kč/50tbl., ale ve druhé lékárně (otevřeno jen Po - Pá) stojí 145Kč/100tbl.! A mohl bych pokračovat s příklady...

hahanaj*

souhlas -dělám to taky tak jako dvd99®

hnipirdo*
hodnocení

Dobrá a logická odpověď, ale pokud nemá pacient na výběr, je v ohrožení zdraví, ve vesnické lékárně to je drahé, autobus jezdí z vesnice jednou denně, ale , nemá auto, letadlo, jachtu...

Pak onen pacient bydlí na samotě u lesa. Vždycky je na výběr - v nejhorší z možností mezi zdravím a cenou.

hnipirdo*
hodnocení

Zmínil jsem vesnickou lékárnu...

Například kde?

hnipirdo*
hodnocení

Nejsi nějak zvědavá? To může být, hypoteticky, v každé druhé.

Stejně "hypoteticky" jako s tou paní, což?

U nás ve vesnici máme ceny v lékárně shodné až nižší než ve městě - považuji to za logické s ohledem na nájem na náměstí většího města. Samozřejmě nemají vše na místě, jsou tam jen dva střídající se lékárníci a doba otevírací je také omezená. Ale případné léky, které nemají skladem, zajistí do druhého pracovního dne.

Možná byste potřebovali ve vesnici konkurenční lékárnu - nechcete začít podnikat?

doplněno 03.08.17 13:56:

Pokud by kradli, asi by je zavřeli za krádež. Vyhrožovat smrtí, když u nich nenakoupíte? Asi taky ne...

Nelíbí se mi, že pekárna u naší pobočky má rohlíky za 2,60 Kč - v kaufu jsou kolikrát za korunu! Nebo tam mají koláčky za 15,90 - no to snad ne - v kaufu je mají za 8,90 běžně. Tady jsou asi někteří zloději tolerovaní státem ne?

A benzínky? No to je taky strašný - jedu, jedna benzina má naftu za 27,50, po dvou km jízdy další prodává za 31,-Kč ! no to je hnus !

Atd atd - rozumíte trochu? Chápete, že některé lékárny můžou mít nasmlouvané odběry a tím slevu na tovaru? Některé jsou "rodinné", jiné patří pod síť lékáren - mají různé akce, mají internetové stránky a prodej volných léků...

Rozčiloval bych sa nad stovkami nepravostí, ale nad cenami v lékárnách... to by mne tedy nenapadlo.

hnipirdo*
hodnocení

Ano, rád bych chtěl podnikat. Koupil bych lano, kladku, koš a potápěl ty vydřiduchy v řece, ale to by mi asi nepovolili, že jo?

prazskejpepik*

to by muselo být hodně dlouhé lano. mě stačí, co slyším od kamarádů, kteří stavějí, nebo rekonstruují. kdyby aspoň tu práci dodělali včas, nebo aspoň skoro včas a trošku kvalitně. vše předražené a smlouvy nikdo nedodržuje. proto je lepší sebrat odvahu a zeptat se na Poradte.cz a svůj osud mít pevněji ve svých rukách :)

hnipirdo*
hodnocení

Jmlc, asi léky zatím nepotřebuješ, tak jako naftu, rohlíky, koláčky taky nepotřebuješ i když jsi zdravý.

Neznám Vás, a netuším, kolik peněz v lékárně měsíčně necháte. Neznáte mne, netušíte, kolik tam nechám já - je jedno, jestli za mne, za mé děti, rodiče,...

Jdu si koupit to, co potřebuji - hledám nelepší cenu (nejsem milionář) a koupím tam, kde je to v rámci možností výhodné. Nejezdím do kauflandu kvůli jogurtu v akci, protože cesta mi to prodraží...

Nerozumím rozčilování nad různými částkami za léky bez ohledu na doplatky, výši částek... - nerozčiluju se. Porovnám ceny, koupím podle možností.

Babička mne nejednou posílala pro 3 jogurty a 3 kg mouky do obchodu 20km od jejího bydliště. Bylo to v akci a ušetřila by cca. 25,-Kč. Někdy člověk přestane nad letákem rozumně přemýšlet a prostě vidí jen to jedno... to, co chce vidět.

doplněno 03.08.17 14:55:

Ušetřit díky cestě 20km tam a zpět - to není úspora - to je neekonomické jednání!

Kvůli těm 25,-Kč zabiju 2 hodiny času (čas jsou peníze) a projedu 50Kč jen v palivu.

Rozčilovat se nad částkou za nákup není důvod - můžete třeba povzdechnout, hledat alternativu... Kdo může, ten začne podnikat (jak jsem navrhoval) a vydělává taky... To pak vydělává - nekrade. Každý týden je tu nějaký dotaz "jak vydělat, kde je díra na trhu,.." - a ejhle, tady je.

Stačí mít lékárnu, prodávat levněji o pár haléřů - všichni z okolí budou chodit nakupovat k vám ! Jak jednoduché. Místo nadávek vás budou chválit, že jste nejlevnější v okrese.

doplněno 03.08.17 16:03:

takže vidíte, proč je to tak drahý:

1) provozovatel nemá na nákup domu - musí platit nájem.

2) nemá vzdělání - musí zaměstnávat lékárníky se vzděláním

3) musí platit popelnice...

atd atd - takže musí mít vyšší marži než jiná lékárna - jen aby se uživil. To znamená, že krade? Nevím, jak se budete tvářit, až zkrachuje - a budete muset jet pro paralen přes 20km daleko. To byste pak asi klidně dali těch pár korun navíc - nebo ne?

Protože léky jsou největší byznys, měl by jste se rozčilovat nad různými jejich cenami, stejně jako u té pumpy a toho kauflandu. Co je mně potom, komu patří lékárna (pumpa), já chci léky z receptu co nejlevněji a ne tu firmu vidět v tv (tu reklamu zaplatíme stejně my zákaznicí)! S vaší babičkou plně souhlasím, i ušetřených 25,- Kč je pro někoho "velký peníz".

doplněno 03.08.17 16:13:

Tomu se říká, špatný podnikalský záměr, nezlobte se na mně.*nene*

hnipirdo*
hodnocení

Tak to je snad jediný podnik, kde nemůžeš podnikat jen tak, bez vzdělání. Na to potřebuješ farmaceutickou fakultu, nebo najmout lékárníka a další personál a nadávat, že musíš platit nájem, platit personálu, popelnici... a osolit léky co to dá!

xy

na vesnici asi ani lékárna nebude, bych si tipla.

hodnocení

1x

Ano, je to správné. Stát by neměl určovat obchodníkům prodejní ceny.

----

Proč Vám nesmím napsat, že obchody "mají rozdílné podmínky"

hnipirdo*
hodnocení

To bylo k další větě.

Jinak rád čtu názory, že musí plait vysoký nájem (nemusel by, kdyby měl vlastní), že musí platit personál, popelnici... a prodejci, kteří prodávají cigarety za stejnou cenu, nebrečí a nenakradou si.

vilik*
Prodejci, kteří prodávají cigarety za stanovené ceny, nadávají a brečí. On totiž každý výrobce dává jinou marži a prodejcům se logicky nechce od těch s nízkou marží brát. Někteří proto vedou jen výnosnější značky, někteří skřípou zubama, když odebírají ty méně výnosné, ale kvůli skladbě zákazníků si nemůžou dovolit některé ztratit.
hnipirdo*
hodnocení

V tom případě, že brečí nad výdělkem, můžou si otevřít lékárnu.

vilik*
Pár těch, co znám, šli do zaměstnání. Prý mají větší jistotu výdělku.
Co vy, už jste si koupil barák, abyste nemusel platit nájem a mohl za nízké ceny prodávat elektro?

prazskejpepik*
hodnocení

0x

je to byznys a bohužel se hodně dobře vydělává na nemocných.doktoři rádi píšou zbytečně drahé léky a když lékárník nabídne levnější variantu, tak doktor nadává a lékárník si na druhou stranu mne ruce, že prodal něco s větší marží. to samé na zdrav. pomůckách. jak doktor řval, když jsem si vyzvedl ortézu na koleno po operaci menisku někde jinde, než mi napsal a tam mi nabídli jinou, místo 1500kč doplatek byl jen 500kč. údajně úplně stejná. mě to stálo méně a lékárník byl spokojenej :-D

Zdraví je krásný bysbys, my to měli s inv. vozíkem, zaplatit si ho sami, tak stál necelých 10tisíc, ale přes pojišťovnu stál úplně stejný skoro 20tisíc! Takhle se vydělávají (mrhají) peníze!

hnipirdo*
hodnocení

S tím s tebou souhlasím. Odborný lékař mi předepsal léky do nemocniční lékárny a když jsem zjistil cenu, jako motorizovaný, jsem si zajel do lékárny v obchodním centru a cena byla: nedoplácí se. Taky dobrý, že?

Dostal jsem léky na čtvrt roku na cukrovku a ty na receptu neměli, tak nabízeli alternativu s doplatkem cca 500Kč, ty mé měly doplatek jen 60Kč!

doplněno 03.08.17 12:43:

Tak jsou také léky jedině s doplatkem, ale v jedné doplatek 800Kč a ve druhé jen 500Kč, pro důchodce ušetřených 300Kč na krásný nákup.

prazskejpepik*

ano, tak to je. jsou tací, co kupují léky na předpis a doplácí měsíčně tisíce a pak se náhodně zastaví v jiné lékárně a doplatek žádný. ( realita, nevymyšlené).

Vždycky mají možnost a) zeptat se ošetřujícího lékaře na léčivo bez doplatku (i když to nemusí každému vyhovovat, třeba kvůli doplňkovým složkám), b) zjistit si cenové nabídky lékáren. Nikoli "náhodně", ale cíleně.

prazskejpepik*

to s tím asi nemá nic společného. jedná se o jeden a ten samý lék v tomto případě (na alergii). měl jsem nadávno na toto téma rozhovor se sestro od obvoďáka a čuměl jsem "na drát", jak si nás pěkně dávaj

xy

Nedávno se mamka ptala očního lékaře na doplňkový lék,který bere kvůli zákalu. Doporučil jí nějaký , ale našla v jiné lékárně levnější . Názor odborného lékaře " No, tomuto léku z toho řetězce XX bych nevěřil. " ( zajímavý odborný názor odborníka ) a doporučil jí ten jeho lék, z jiného řetězce.

při srovnání složení jsme pak doma zjistili, že bylo totožné u obou, jen v řetězci doporučeném lékařem byl trošku dražší.

iz*

To se mi nějak nezdá. Jak si mohla nemocniční lékárna naúčtovat doplatek k léku, který plně hradí zdravotní pojišťovna? Šlo o stejný lék nebo o stejnou účinnou látku v jiném léku? Jestli šlo o lék plně hrazený pojišťovnou, měl byste na to upozornit (nevím ale koho; zkusila bych SÚKL nebo VZP).

Jak si mohla nemocniční lékárna naúčtovat doplatek k léku, který plně hradí zdravotní pojišťovna?
Ale to z textu dostatečně nevyplývá - "Odborný lékař mi předepsal léky do nemocniční lékárny a když jsem zjistil cenu, jako motorizovaný, jsem si zajel do lékárny v obchodním centru a cena byla: nedoplácí se."

Je možné, že se nedoplácelo jen v té konkrétní lékárně (v rámci akce, vyšší marže na něco jiného - co já vím).

culdabulda1*
hodnocení

0x

hnipirdo

- já nevím - pořád jsme chtěli kapitalismus - tak ho máme ! - ty "nešvary" - na které poukazujete, si komunisti uhlídali ve jménu sociální spravedlnosti, "rovnosti a bratrství" !

ale ve jménu čeho? by to měl hlídat a hájit režim dnešní? ... každej se chce jenom "napakovat" - prostě to tak je, tak plaťte, anebo obíhejte lékárny !

cechacek*
hodnocení

0x

Ceny jsou v kapitalismu rozdílné, poněvadž to řeší neviditelná ruka trhu, ale dle mého názoru, tak jak se šulí potraviny a různé další výrobky, tak se možná ošulí i kvalitu léků a to je ten výborný celosvětový business

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]