Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze dát starý tvar jména?

Od: khkiuzu odpovědí: 10 změna:

Lze dát jméno Miluška? To měla v rodném listě prababička, ale v kalendáři již není.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jen jestli jí nebude v dospělosti vadit, že má v občance zdrobnělé jméno... Nebude věčně malá - já bych jí dala jméno Miloslava/ Miluše a říkala jí klidně Miluško. Ale je to pochopitelně na vás...

hodnocení

0x

Pokud je mi známo, tak zdrobněliny jako křestní jména dát nelze. Takže Miluše nebo Miloslava.

hodnocení

0x

Ano lze.
Miluse a Miluska maj zitra svatek:)
Dyt se uz dlouho davaj jmena ktery jsou uplne cizi.

majka53*
hodnocení

0x

Zjišťovala jsem si co a jak, když jsem řešila změnu jména a Miluška dát nejde, protože je to zdrobnělina dát nejde, můžete dát Miluše, ale Miluška bohužel.

liska*

Sousedka má chlapce jménem Vítek. Žádný Vít. Zeptejte se na matrice - třeba telefonicky.

Ano, a to proto, že Vít a Vítek jsou dvě rozdílná jména, Vítek není zdrobnělina od Víta;)

@vera: Zákon č. 301/2000 Sb. je platný zákon, takže bohužel nemáte pravdu. Nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká.

hodnocení

0x

Existuje kniha PhDr. Miloslavy Knappové Jak se bude jmenovat?, která obsahuje seznam všech státem povolených jmen (v knihovně snad dostupná).

Na matrice by měl být dispozici seznam, ze kterého lze jméno vybrat. Pokud v něm není, stačí požádat Ústav pro jazyk český v Praze o vyjádření a schválení vybraného jména (za poplatek - aspoň to tak bylo).

Předpis č. 301/2000 Sb. Zákon o matrikách, jménu a příjmení... § 62

(1) Do matriční knihy lze zapsat jakékoliv existující jméno, a to v správné pravopisné podobě. Nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká. Fyzické osobě mužského pohlaví nelze zapsat jméno ženské a naopak. Matriční úřad dále nezapíše jméno, pokud je mu známo, že toto jméno užívá žijící sourozenec, mají-li sourozenci společné rodiče. Vzniknou-li pochybnosti o existenci jména nebo jeho správné podobě, je občan povinen předložit doklad vydaný znalcem.

vera*
hodnocení

0x

Dobrý den,

nevím, ale myslím si, že se Vaše dítě může už jmenovat jak chcete a v kalendáři to jméno být určitě nemusí.

Takže doufám, že Vám na matrice vyhoví.

hodnocení

0x

Do kalendáře si každý může napsat, co chce. Kalendáře nejsou seznamy možných jmen.

hodnocení

0x

Já si myslím, že matrika by měla vyhovět. Proč ne, když jsem viděla mladou ženu, jak volá na asi tříletého chlapečka "Espozíto!" Proč ne Miluška?! :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]