Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chápete to, to mrhání naších peněz?

Od: hnipirdo* odpovědí: 23 změna:

Dnes se stal v jednom podniku pracovní úraz. Ženská si nalila do holínky vřelou vodu. Zavolali ji rychlou, ale proto že nebyla sanitka k dispozici, přiletěl vrtulník a s nebohou pacientkou odletěl do okresní nemocnice. Není to plýtvání z veřejných prostředků? Já měl podobný úraz, ale odjel jsem svým vlastním vozidlem.

doplněno 03.08.17 12:14:

Pacientka byla po ošetření propuštěna do domácího léčení, ale přesto, že sanitka by byla k dispozici, museli pro ni přijet z rodiny.

Jo, a holínka byla zachráněna a po vysušení je opět k dispozici.:-D

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sanitka
hodnocení

5x

Po zkušenostech s nejmenovanou okresní nemocnicí bych volal záchranku i k odřenému kolenu, pokud by bylo třeba to vyčistit a ovázat.

Proč? Uvedu dva příklady:

Kamarád (62 roků) z vesnice byl ve městě na nákupu a v obchodě začal kolabovat. Když jej tam trochu vzpamatovali studenou vodou a chtěli mu zavolat sanytku, tak to odmítl s tím, že do nemovnice je to 0,5 km a má na parkovišti os. auto, tak tam dojede. To také udělal, na příjmu nahlásil co mu je a přes několik urgencí čekal tak dlouho až začal ztrácet vědomí (přes 4 hodiny). Teprve potom ho vzali - měl infarkt. Svůj postoj vysvělili tím, že ten kdo je dovezený sanytkou má přednost.

Mé manželce se začalo dělat zle, tak jsem ji zavezl na polykliniku, tam ji vyšetřili a diagnóza byla - podezření na mozkovou příhodu (mrtvici). Chtěli jí zavolat sanytku, ale odmítli jsme to, že ji tam dovezu autem. To jsem také udělal. V nemocnici jsme byly před 9. hodinou. Na zprávě z polykliniky měla červeně napsané "urgentní příjem" a přez asi 10 připomínek a dožadování se toho aby manželku vzali, jsme čekali až do 17. hodin - není to překlep. Na urgentní příjem jsme čekali přes 8 hodin, protože ten, kdo je dovezený sanitkou má přednost.

Takže pokud někdo chce odlehčit záchrance a ušetřit zdravotnictví nějaké peníze, tak na to jedině doplatí - někdy to může být dokonce i poškozením zdraví nebo ztrátou života.

Z toho důvodu budu ke každé banalitě volat záchranku.

vilik*
hodnocení

3x
Uvažuju následovně. Mám jako zřizovatel vysledováno, že mi stačí na pokrytí oblasti průměrně 7 vozidel s osádkami. Ve špičkách pak 10 vozidel. Výjimečně 2x měsíčně pak potřebuju vozů 11.
Budu tedy provozovat současně 8 vozidel s osádkou a 2 rezervní, kvůli opravám a údržbě. V případě nouze mohu využít rezervní vozy ve špičkách například pomocí personálu na zavolání.
Nyní musím zhodnotit, jestli pro nutné výjimky budu kupovat a udržovat další vůz či vozy s platy osádky nebo využiji jiný, méně vytížený druh integrovaného systému. Prostým porovnáním celoročních nákladů na sanitní vůz a na celkový roční počet jednorázových plateb za použití vrtulníku zjistím levnější či jinak výhodnější variantu. Takže vrtulník může být opravdu lepší volba.
Do rozhodovacího procesu dispečerů vstupuje počet vozidel na výjezdu, dojezdová vzdálenost a stav pacienta. To, že vy jste odjel sám neznamená, že žena na tom nebyla hůř. A věřte, že kompenzace za komplikace způsobené pozdějším příjezdem mohly být několikanásobně vyšší než zmiňovaný vrtulník.
Takže závěr, na základě vámi uvedených informací nelze posoudit, zda došlo k plýtvání veřejných prostředků.
doplněno 01.08.17 23:44: Pro jistotu, než mi zase někdo (třeba tazatel) vytkne nějakou domnělou i skutečnou nepřesnost v odpovědi, prohlašuju, že moje úvaha je pouze teoretický příklad na základě mých skromných obecných a laických poznatků, tedy bez znalosti oboru.
Samozřejmě může docházet k plýtvání, ale já (a podle mé domněnky asi ani tazatel) nemůžu bez patřičného vzdělání, praxe a podkladů situaci správně posoudit. Zároveň připomínám, že nenesu odpovědnost, pokud se kdokoliv bude blamovat na veřejnosti mojí interpretací.

hodnocení

2x

Ano, plýtvá. Když to nejde z jejich kapsy... Na druhou stranu, až nám někdo umře jen proto, že nechtěl volat sanitku kvůli banalitě, tak si řekneme, že by bývalo lepší riskovat to plýtvání než lidský život.

A posádky RZS jsou zvyklé na horší plýtvání než opařenou nohu. Podívejte se na to třeba i takhle: v rozestupu týdne píchla vosa dvě malé děti, které jsem hlídala. Jedno čerstvě čtyřleté, druhé téměř čtyřleté. Obě do nohy, do chodidla. Jedno řvalo 45 minut jako tur a po uklidnění usnulo vysílením, druhé nechalo uniknout slzičku a hned se hnalo hrát si. První o vose mluví dodnes a bojí se chodit v trávě bosa, druhý o píchnutí ani nevěděl, když jsem ho vracela rodičům ("Co se ti stalo v trávě s nožičkou?" - dítě na mě hloupě kouká, co jsem si to vymyslela - "No píchla tě vosa, viď?" - "Jo mami, vosa!"). Obě vosí píchnutí do chodidla, stejně staré děti, ale jaká jiná reakce. A my dospělí nejsme jiní. Pro každého z nás je to jiný úraz.

Jj přesně,Naufrago-*palec*- čekárna chirurgie a podvrtnutý kotník,já a tři kluci -přišla máma s asi 5letým klučinou ten i přes podvrtnutý kotník se na nohu nepostavil,ale to nebránilo tomu aby neposkakoval po jedné a a přitom stíhal smát se a bavit celou čekárnu,pak přišla mám s asi 10 letým hochem a ten vypadal jako by přišel o celou nohu a přitom i přes úraz se na nohu mohl částečně postavit ale ,každý to hodnotíme holt jinak a každý máme jiný práh bolesti!

hodnocení

1x

U mě si ožralý nájemník, po vyhazovu, nebyl schopen vymačkat na mobilu číslo taxíku, tak si zavolal "rychlou", aby ho z okrajové části města dovezla do města. Přijeli 2 auta, sanita s lékaři a auto se sestrami. Když jsem jim řekla, čeho se zbytečně dopustil, vůbec se nedivili a odvezli ho na ambulanci. Asi jsou zvyklí. Na záchranku je to dost km, tak tam by se jim to tuplem nevyplatilo, ani PČR - mám zjištěno. A to je volal den před tím už 2x, opilý, že mu není dobře a pak podepsal reverz, že s nimi nepojede. To vše platíme, takový bordel. Ovšem helikoptéra, to už je jiný level.

culdabulda1*
hodnocení

1x

ono se dnes mrhá penězi na daleko nesmyslnější věci.

doplněno 02.08.17 18:24:

novinky.cz/...

hodnocení

1x

Všechni víte, jak to bylo s rodinou cyganu se 6ti dětmi, v bytě pode mnou. Ti zásadně s dětmi nechodili k lékaři. A vlastně ani sami ne. Vždy zavolali rychlou v noci. Klidně s běžným kašlem a rýmou. Většinou se vraceli tramvají s léky v kapse.*ticho*Všichni je znali a všichni se báli kraválu, který ztropili, když nebylo po jejich. Když se platily poplatky, měli sebou papír, že jsou sociální případ osvobozen od placení.

p.s. Stále si užívám ticha a klidu *smich2**ua*

nox®
hodnocení

0x

Tak nejspíš, u nás zase odfrézovali asfalt na nově opravené silnici, která opravovat nepotřebovala, aby udělali uprostřed silnice ostrůvky. A pak že je draho...

ovczaak*
hodnocení

0x

není to plýtvání,je to byznys. zaplatí to pojišťovna,pilot a lékař dostanou příplatek za akci...záchranný mixér byl asi soukromé firmy... no a všichni krom pacientky mají vyděláno...*zed*

hnipirdo,opatrně,bacha na nohu...:)

což znamená,že s Váma souhlasím...

doplněno 01.08.17 22:29:

danys,už jim to vzali? za mne to bylo...

hnipirdo*
hodnocení

Já už jsem na takové zprávy připraven a otrlý*smich*

iz*

Není to plýtvání (ani byznys).

Lidské životy a zdraví jsou důležitější než peníze. Jestli nebyla k dispozici sanitka, bylo správné použít jiný prostředek.

danys*
hodnocení

0x
Pilot, lékař dostanou příplatek za akci? Jo jasně :-D
Lepší je vozeni bezdaku RZS do nemocnice, kterou využívají jako pětihvězdičkový hotel

hodnocení

0x

Bližší údaje by nebyly? Možná bych se mohla poptat.

doplněno 02.08.17 18:55:

Bližších informací jsem se nedomohla (pročpak asi?), takže vysvětlení pouze obecně:

Vyhl. 40/2012 Sb. MZ, kterou se provádí zákon o zdravotnické záchranné službě, § 3

(3) Zdravotnické operační středisko, které provádí operační řízení letecké výjezdové skupiny, rozhodne o vyslání letecké výjezdové skupiny zejména

a) v případě prvního nebo druhého stupně naléhavosti tísňového volání, pokud nelze dosáhnout místo události pozemní výjezdovou skupinou v době nezbytné pro účinné poskytnutí přednemocniční neodkladné péče,

b) lze-li předpokládat zkrácení doby přepravy pacienta k cílovému poskytovateli akutní lůžkové péče leteckou výjezdovou skupinou o více než 15 minut ve srovnání s přepravou pozemní výjezdovou skupinou,

c) pokud je místo události pro pozemní výjezdovou skupinu nepřístupné nebo obtížně přístupné, nebo

d) lze-li předpokládat, že přepravou leteckou výjezdovou skupinou se významně omezí riziko možného zhoršení zdravotního stavu pacienta, které hrozí při jiném způsobu přepravy.

Myslíte, že se s pracovníkme střediska pilot a výjezd šábnou?

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, tento příběh je hodně podobný jinému příběhu, který zde byl nedávno uveden (o tom zadržení nebohé stařenky v supermarketu policii ČR, kde možná také zasahoval i policejní vrtulník). Podivné je, že když šlo o tak (dle Vás) nicotný úraz, že se nenašel nikdo, kdo by tu paní odvezl do nemocnice svým autem. Také nevíme, jak byl úraz nahlášen, resp. s jakou odhadovanou závažností (možná ta paní upadala do bezvědomí nebo poúrazového stresu). Podstatné je, že jí bylo pomoženo a peníze bych neřešil. Stejně nevhodné by bylo řešit finance např. v souvislosti s pomocí oné pobodané paní na exotické dovolené. Zdravím!

beebop
hodnocení

0x

Ten tvůj úraz byl de facto také mrhání našich peněz *bum*

hodnocení

0x

Doufám, že se podařilo tu holínku zachránit.

hodnocení

0x

přesto, že sanitka by byla k dispozici, museli pro ni přijet z rodiny
To by bylo řečí, kdyby jela sanitkou - za vaše peníze.

Tak co - prozradíte, kde a kdy to bylo?

hnipirdo*
hodnocení

Já se zmínil o sanitce k dispozici, kvůli některým příspěvkům.

P.S. Říká vám něco služební tajemnství.*bum*

P.S. Říká vám něco služební tajemnství.

Jako výmluva zas ne tak dobré. Datum a místo je informace, kterou najdete v každé Černé kronice - ale celkem chápu, že vám nezbývá, než tvářit se tajemně.

hnipirdo*
hodnocení

Tak si přečti černou kroniku za poslední dva týdny a zjistíš to, pokud ovšem o ni byla zmínka.

Zas tak mě to nezajímá - zvlášť když bych měla honit stín.

mpi
hodnocení

0x

Ono je to ještě možná jinak. Piloti musí mít nalítáno nevímkolik hodin. Když nebudou létat k případům, budou létat naprázdno. Takže se někdy může vyplatit i zdánlivě nesmyslný let. Kdysi pro záchranku létala armáda, protože tam piloti jinak vždycky létají naprázdno.

nechapavy
hodnocení

0x

Nějak jsem nepochopil, jestli si tu vodu do té boty nenalila schválně, aby si mohla doma poležet a odpočinout ..? Nebo si vařila kávu a neměla po ruce hrnek, tak si ji nalila do holínky?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]