Nejste přihlášen/a.
Dnes se stal v jednom podniku pracovní úraz. Ženská si nalila do holínky vřelou vodu. Zavolali ji rychlou, ale proto že nebyla sanitka k dispozici, přiletěl vrtulník a s nebohou pacientkou odletěl do okresní nemocnice. Není to plýtvání z veřejných prostředků? Já měl podobný úraz, ale odjel jsem svým vlastním vozidlem.
Pacientka byla po ošetření propuštěna do domácího léčení, ale přesto, že sanitka by byla k dispozici, museli pro ni přijet z rodiny.
Jo, a holínka byla zachráněna a po vysušení je opět k dispozici.
Po zkušenostech s nejmenovanou okresní nemocnicí bych volal záchranku i k odřenému kolenu, pokud by bylo třeba to vyčistit a ovázat.
Proč? Uvedu dva příklady:
Kamarád (62 roků) z vesnice byl ve městě na nákupu a v obchodě začal kolabovat. Když jej tam trochu vzpamatovali studenou vodou a chtěli mu zavolat sanytku, tak to odmítl s tím, že do nemovnice je to 0,5 km a má na parkovišti os. auto, tak tam dojede. To také udělal, na příjmu nahlásil co mu je a přes několik urgencí čekal tak dlouho až začal ztrácet vědomí (přes 4 hodiny). Teprve potom ho vzali - měl infarkt. Svůj postoj vysvělili tím, že ten kdo je dovezený sanytkou má přednost.
Mé manželce se začalo dělat zle, tak jsem ji zavezl na polykliniku, tam ji vyšetřili a diagnóza byla - podezření na mozkovou příhodu (mrtvici). Chtěli jí zavolat sanytku, ale odmítli jsme to, že ji tam dovezu autem. To jsem také udělal. V nemocnici jsme byly před 9. hodinou. Na zprávě z polykliniky měla červeně napsané "urgentní příjem" a přez asi 10 připomínek a dožadování se toho aby manželku vzali, jsme čekali až do 17. hodin - není to překlep. Na urgentní příjem jsme čekali přes 8 hodin, protože ten, kdo je dovezený sanitkou má přednost.
Takže pokud někdo chce odlehčit záchrance a ušetřit zdravotnictví nějaké peníze, tak na to jedině doplatí - někdy to může být dokonce i poškozením zdraví nebo ztrátou života.
Z toho důvodu budu ke každé banalitě volat záchranku.
Ano, plýtvá. Když to nejde z jejich kapsy... Na druhou stranu, až nám někdo umře jen proto, že nechtěl volat sanitku kvůli banalitě, tak si řekneme, že by bývalo lepší riskovat to plýtvání než lidský život.
A posádky RZS jsou zvyklé na horší plýtvání než opařenou nohu. Podívejte se na to třeba i takhle: v rozestupu týdne píchla vosa dvě malé děti, které jsem hlídala. Jedno čerstvě čtyřleté, druhé téměř čtyřleté. Obě do nohy, do chodidla. Jedno řvalo 45 minut jako tur a po uklidnění usnulo vysílením, druhé nechalo uniknout slzičku a hned se hnalo hrát si. První o vose mluví dodnes a bojí se chodit v trávě bosa, druhý o píchnutí ani nevěděl, když jsem ho vracela rodičům ("Co se ti stalo v trávě s nožičkou?" - dítě na mě hloupě kouká, co jsem si to vymyslela - "No píchla tě vosa, viď?" - "Jo mami, vosa!"). Obě vosí píchnutí do chodidla, stejně staré děti, ale jaká jiná reakce. A my dospělí nejsme jiní. Pro každého z nás je to jiný úraz.
Jj přesně,Naufrago-- čekárna chirurgie a podvrtnutý kotník,já a tři kluci -přišla máma s asi 5letým klučinou ten i přes podvrtnutý kotník se na nohu nepostavil,ale to nebránilo tomu aby neposkakoval po jedné a a přitom stíhal smát se a bavit celou čekárnu,pak přišla mám s asi 10 letým hochem a ten vypadal jako by přišel o celou nohu a přitom i přes úraz se na nohu mohl částečně postavit ale ,každý to hodnotíme holt jinak a každý máme jiný práh bolesti!
U mě si ožralý nájemník, po vyhazovu, nebyl schopen vymačkat na mobilu číslo taxíku, tak si zavolal "rychlou", aby ho z okrajové části města dovezla do města. Přijeli 2 auta, sanita s lékaři a auto se sestrami. Když jsem jim řekla, čeho se zbytečně dopustil, vůbec se nedivili a odvezli ho na ambulanci. Asi jsou zvyklí. Na záchranku je to dost km, tak tam by se jim to tuplem nevyplatilo, ani PČR - mám zjištěno. A to je volal den před tím už 2x, opilý, že mu není dobře a pak podepsal reverz, že s nimi nepojede. To vše platíme, takový bordel. Ovšem helikoptéra, to už je jiný level.
Všechni víte, jak to bylo s rodinou cyganu se 6ti dětmi, v bytě pode mnou. Ti zásadně s dětmi nechodili k lékaři. A vlastně ani sami ne. Vždy zavolali rychlou v noci. Klidně s běžným kašlem a rýmou. Většinou se vraceli tramvají s léky v kapse.Všichni je znali a všichni se báli kraválu, který ztropili, když nebylo po jejich. Když se platily poplatky, měli sebou papír, že jsou sociální případ osvobozen od placení.
p.s. Stále si užívám ticha a klidu
Tak nejspíš, u nás zase odfrézovali asfalt na nově opravené silnici, která opravovat nepotřebovala, aby udělali uprostřed silnice ostrůvky. A pak že je draho...
není to plýtvání,je to byznys. zaplatí to pojišťovna,pilot a lékař dostanou příplatek za akci...záchranný mixér byl asi soukromé firmy... no a všichni krom pacientky mají vyděláno...
hnipirdo,opatrně,bacha na nohu...
což znamená,že s Váma souhlasím...
danys,už jim to vzali? za mne to bylo...
Bližší údaje by nebyly? Možná bych se mohla poptat.
Bližších informací jsem se nedomohla (pročpak asi?), takže vysvětlení pouze obecně:
Vyhl. 40/2012 Sb. MZ, kterou se provádí zákon o zdravotnické záchranné službě, § 3
(3) Zdravotnické operační středisko, které provádí operační řízení letecké výjezdové skupiny, rozhodne o vyslání letecké výjezdové skupiny zejména
a) v případě prvního nebo druhého stupně naléhavosti tísňového volání, pokud nelze dosáhnout místo události pozemní výjezdovou skupinou v době nezbytné pro účinné poskytnutí přednemocniční neodkladné péče,
b) lze-li předpokládat zkrácení doby přepravy pacienta k cílovému poskytovateli akutní lůžkové péče leteckou výjezdovou skupinou o více než 15 minut ve srovnání s přepravou pozemní výjezdovou skupinou,
c) pokud je místo události pro pozemní výjezdovou skupinu nepřístupné nebo obtížně přístupné, nebo
d) lze-li předpokládat, že přepravou leteckou výjezdovou skupinou se významně omezí riziko možného zhoršení zdravotního stavu pacienta, které hrozí při jiném způsobu přepravy.
Myslíte, že se s pracovníkme střediska pilot a výjezd šábnou?
Dobrý den, tento příběh je hodně podobný jinému příběhu, který zde byl nedávno uveden (o tom zadržení nebohé stařenky v supermarketu policii ČR, kde možná také zasahoval i policejní vrtulník). Podivné je, že když šlo o tak (dle Vás) nicotný úraz, že se nenašel nikdo, kdo by tu paní odvezl do nemocnice svým autem. Také nevíme, jak byl úraz nahlášen, resp. s jakou odhadovanou závažností (možná ta paní upadala do bezvědomí nebo poúrazového stresu). Podstatné je, že jí bylo pomoženo a peníze bych neřešil. Stejně nevhodné by bylo řešit finance např. v souvislosti s pomocí oné pobodané paní na exotické dovolené. Zdravím!
přesto, že sanitka by byla k dispozici, museli pro ni přijet z rodiny
To by bylo řečí, kdyby jela sanitkou - za vaše peníze.
Tak co - prozradíte, kde a kdy to bylo?
Já se zmínil o sanitce k dispozici, kvůli některým příspěvkům.
P.S. Říká vám něco služební tajemnství.
P.S. Říká vám něco služební tajemnství.
Jako výmluva zas ne tak dobré. Datum a místo je informace, kterou najdete v každé Černé kronice - ale celkem chápu, že vám nezbývá, než tvářit se tajemně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.