Nejste přihlášen/a.
Taky na mě koukají jako na blázna, když jdu na informace doplatit 5 másel, protože se pokladní uklepla ...nebo řeknu pokladní, že mi vrací o 500 víc. Je mi jedno, jestli mě někdo viděl nebo ne. Prostě bych to neukradl, tak proč zneužívat něčí chybu?
Až bude většinová společnost za hlupáky považovat jedince, kteří si podobně přilepšují, tak tady možná konečně bude fajn ...
Jednalo by se o neoprávněné obohacení - což je trestné. Kamery jsou všude - a klient, který si zapomněl peníze vyzvednout, má čas, kdy se pokoušel vybrat hotovost. Přijde do banky, a řeší - každý bankomat je podpořen kamerovým systémem ... vy jste se "logla"a vybírala peníze, proto jste jediný možný pachatel pro banku.
Úředník si díky protokolu nic nechat nemůže - nemá tu možnost.
Zloděje bych poslal k šípku (nebo rádce, který nabádá ke krádežím - což vlastně je v dané formě) a už bych od něj radu nikdy nechtěl.
pro zajímavost -mediální hvězda
U bankomatu bych je odevzdal. Většinou jsou tam kamery a úplně stačí, aby bylo vidět, kdo přijde jako druhý po tom, co to tam zapomněl.
Naposledy jsem při vystupování z autobusu vrátil řidiči 50kč, které mi omylem vrátil navíc. Nejdřív jsem si nebyl jistý, ale pak jsem si vzpomněl, kolik jsem drobných měl před nástupem do autobusu. Řidič kroutil hlavou jestli mu vážně nechávám 50kč s tím, že se ošidil a beru to jako vyřízené. Pohled... k nezaplacení.
Přidám jeden vtip, co se mi líbí:
Muž volá do rádia. "Dobrý den, dnes jsem na náměstí Jindřichova Hradce o půl druhé odpoledne před poštou našel peněženku s výplatou. Byla v ní občanka pana Petra Jelínka, Douchova 14, Jindřichův Hradec... zahrejtu mu prosím alespoň hezkou písničku."
Překvapuje mě kolik lidí tady by peníze vrátilo především z toho důvodu, že je bankomat pod kamerovým dohledem a ne kvůli poctivosti. Jinak nejsem si jistý, jestli kamera opravdu zaznamenává štěrbinu a klávesnici. Jsem naopak přesvědčený že tomu tak není. Nicméně bankomat pozná nevybrané peníze a do několika sekund si je znovu zpět vezme. Takže to asi musel být opravdu okamžik od posledního výběru.
Můj příbuzný našel peněženku a bylo v ní 250 Kč včetně ústřížku složenek, odvedl na patřičné místo, sepsaný zápis poděkování od strážců zákona, za 14 dní byl předvolán z důvodů majitel se našel pro peněženku se dostavil a sdělil v peněžence bylo 8250 Kč, tak příbuzný vysvětloval, vysvětloval. Později mi pravil, majitel peněženky byl pravděpodobně ošulen, policisté mají dojem, že jsem zloděj a já jsem přesvědčen, že jsem český slušný blbec
i mně se stalo, že jsem omylem nabila přes bankomat 700 kč neznámém mobilu, neboť jsem si spletla koncové číslo. Ihned jsem napsala slušnou SMS-ku (uživatel mobil nebral), aby mi uživatel částku vrátil formou odvetného nabití zase mého mobilu - načež byl jeho mobil vypnut a byl nedostupný několik dní (více jsem to nezkoušela). Neuspěla jsem ani u operátora.
Takže (a nejen kvůli tomuto případu) na nějakou dobročinnost moc nevěřím a kdybych já zapomněla peníze v bankomatu - jsem naprosto přesvědčena, že by mi je nikdo nevrátil. Ale nikdy bych se neodvážila nechat si nalezené peníze, neboť dnes jsou kamery všude - a jak říkám, za nějakou ostudu by mi to nestálo ! - holt jsem asi ještě "stará škola" !
Ale zase na druhou stranu ochotně daruji nějaké mince bezdomovci, nebo nějakému podobnému "vošoustovi" - i když vím, že to použije na krabicák. Pokud to ovšem není každý den.
Mám obdobnou zkušenost, dvojnásobnou:
1. odevzdání pěněženky na ztráty a nálezy (SNB) skončilo "výslechem", kamarád údajně i nějakou slízl, soudě podle barvy jeho tváře a výrazu, když nás vykopli, slovo "údajně" je nadbytečné (cca 10 let věku)
2. odevzdání nalezené peněženky po předchozích zkušenostech proběhlo tak, že jsme dohledali obchod, kde paní pracovala a peněženku nechali tam. Blbci jsme se nezdejchli a nechali kontakt, kdyby se snad paní rozhodla koupit nám aspoň bonbóny. Opět to skončilo kraválem, poněvadž peněženka údajně prošla odtučňovací kůrou. (cca 15 let věku)
Každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán!
Až najdu třetí peněženku, jsem sám zvědav, co s ní udělám
Z výše uvedeného. Pro každého programového poctivce (sebou si nejsem už tak jistý): Jsme tak zkažená společnost, že to, že v dobré víře vrátíte peníze, neznamená, že Vás někdo nenařkne, že jse jich půlku ukradli. Tím nechci říct, že byste se měli chovat nepoctivě, jen uvážit pro a proti a případně se zachovat tak, aby to nebolelo (např. odevzdat anonymně, je-li to možné)
V tomto konkrétním případě tazatelka asi udělala to nejlepší, co šlo.
... abych to tu zakončil trochu pozitivně ... v dávných dobách konce tisíciletí pro mne bylo kupodivu rychlejší a výhodnější vybrat peníze z účtu v hotovosti ve spořce. Odpoledne jsem vybíral 20tis, pracovnice na přepážce vysázela 5x2000, napočítala do 20, já podepsal převzetí 20tis a prchal za dalšími povinnostmi. Večer jsem doma vyndaval peníze a nemohl se dopočítat, 10tis chybělo. Tak jsem ráno vyrazil do spořky se přeptat ... hlavní pokladní se mě s úsměvem ptala, proč jsem nepřišel včera, že s kolegyní ten přebytek po zavíračce hodinu hledali a nenašli, kde vznikl. Tak jsem si šel pro chybějících 10tis k té kolegyni, která se moc omlouvala. Když jsem vytáhnul velkou bonbonieru, tak si ji nechtěla vzít a pak si ji vzala a s úsměvem říkala, že mě teda bude muset příště okrást znovu ...
Klient před Vámi zjistí, že tam prachy nechal a obrátí se na banku. Ta se podívá, kdo manipuloval po tom nešťastníkovi a identifikuje Vás. Podle by to mělo tak fungovat, že by Vás měla kontaktovat ta banka, nebo policie, abyste se k tomu vyjádřila. Ale to v tom ideálním případě. Jsou tam kamery, které snímají Váš obličej a z vaší mimiky lze vyčíst, jestli jste se zarazila, rozhlédla, znejistěla a podobně.
Zachovala jste se dobře a jistě si ušetřila trapné chvilky při vysvětlování.
Vrátila bych je. Někomu chybí.
před časem jsem v sámošce na zemi zahlídla tisícovku, a zrovna ten den jsem v práci tisícovku chybějící v příruční pokladně zaplatila . Že by znamení? Ale představila jsem si stařenku , které určitě vypadla tato část důchodu a peníze jsem šla dát prodavačce, kdyby se někdo po nich sháněl. V té chvíli už jsme s prodavačkou viděly statného muže v maskáčích, jak se šacuje a rozhlíží , bankovka byla jeho. No, chudá důchodkyně to zrovna nebyla
) ale i tak jsem byla ráda .
Odpovídám až teď, pobývám mimo domov. Proč anonym? Z obavy, aby někteří nenapsali, že nebýt kamery, tak jsem peníze sbalila.
Majitel se zatím zřejmě nenašel, pokud to byl cizinec nebo někdo, kdo netuší, žepeníze ztratil, tak má stejně smůlu. Jsem ráda, že někteří ještě přemýšlí stejně poctivě (v dnešní době by někteří řekli až hloupě), jako já.
Je zcela v pořádku, že peníze byly vrácené do banky.
Pokud jde o toho majitele zapomenutých peněz tak si myslím, že by snad nebyl problém aby si ho banka nebo provozovatel bankomatu dohledal. Bankomat přece musí při výběru zaznamenat číslo karty a asi i některé jiné údaje z ní. Podle toho by snad neměl být problém zjistit kterou bankou (třeba i v zahraničí) a komu byla karta vydána. Podle toho by pak snad neměl být problém dohledat majitele karty a vyřešít to s ním. Nevím jak banky v takových případech postupují, ale předpokládám, že snad budou mít prostředky a možnosti jak to zjistit.
- já bych si je sice s chutí nechala - ale neodvážila bych se, neboť by mi to nestálo za tu ostudu ! Úředník v bance si je nenechá, pokud byl sepsán protokol a myslím, že postižený se jistě ozve, pokud to ovšem není nějaký "milionář" !
jedubabička
- přide se do banky snad zeptat, ne? - anebo si má dát inzerát?
jedubabička
- AHA ! - tak pardon
Kamery, nekamery, nevím, jestli jsem tak poctivá, ale prostě být musím, protože vím, že každému se to, že si nechá něco, co patří jinému, mnohokrát ve zlém vrátí. Přijde o mnoho víc, než našel. A takhle je to se vším v životě. Spousta lidí si myslí, že to není pravda, protože po nějaké době, když se jim to vrátí, tak si to už do té souvislosti nedají. Ale v této době se to všechno vrací daleko dříve. Pokud jsem projela kasu s bednou piv dole ve vozíku, na bednu zapomněla, zaplatila zbylý nákup a na parkovišti zjistila, že ji tam mám (nikdy bednu nekupuju, bylo to vyjímečně na oslavu), tak jsem ji jela zaplatit a ještě jsem šeptala, abych prodavačce na kase nezavařila, že byla nepozorná. Takových situací máme asi každý v životě víc než dost, hlavně ženy, které nakupují nejvíce. Mělo by to být normální, že co nám nepatří, to si nenecháme. Na druhou stranu, si nikdy nepřepočítávám účtenky a ani peníze, které mi u kasy vracejí a přesto se mi už 2x stalo, že mi vracela prodavačka pětistovku, když už jsem chtěla odjet. Třeba jsme odměněni/ potrestáni i tímto způsobem, že zabráněno, abychom okradli sami sebe. Málo o tom přemýšlíme. Ale asi budu z rodu poctivých, protože když se u nás dobří známí chlubili, jak jim na kase nezaúčtovala docela velkou částku a měli z toho radost, ani je nenapadlo ji na to upozornit, tak nejen že u mě hodně klesli, ale uvědomila jsem si, že by mi to za ten doživotní pocit viny nikdy nestálo. Když jsem jim to řekla, tak odpověděli, že mají v Lidlu takové odpisy, že o tom ani nebudou vědět. Hodně mi to o nich napovědělo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.