Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čeština - nové sloveso

Od: hop® odpovědí: 16 změna:

Zdravím, kamarád mi psal, a napsal slovo, které jsem dosud neslyšel, musel mi vysvětlit jeho význam. A co vy?

Znáte slovo (infinitiv) "šeredit" a jeho význam? ;)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

0x

šeredit se u nás říká ve spojitosti s plýtvat

hodnocení

0x

Slovo neznám. Záleží na kontextu, ale jeden z významů by mohl být ve smyslu stárnutí.

doplněno 27.02.13 18:20:

Těsně vedle *smich*

Ale strejda Gůgl ví. Šeredit chlebem znamená ‚pohazovati, drobiti jej, nevážiti si ho‘; podobně: Tys to rozšeredil! (Dobruška)

Zdroj

hop®
hodnocení

Ano, já jsem znal kontext, proto jsem o "stárnutí" neuvažoval, bez kontextu by mne to asi napadlo také *smich*

martinaa*
hodnocení

0x

Plýtvat, nevážit si.

hodnocení

0x

Pokud je kamarád z Moravy, tak tam se používá šeredit nebo škaredit ve smyslu mračit se.

lidus*

Šeredit je i na Moravě "plýtvat" ale prababička opravdu někdy řekla nešereď se a myslela nemrač se, neškleb se, nepitvoř se.

hop®
hodnocení

Promone, Jičín. Mám chajdu něco přes 20km daleko a tam se toto slovo nepoužívá...

sebod*

Hopíku. Hořice. Nešereď se - jako nemrač se, nebo nešereď - jako neplýtvej se tu používá. Ale třeba ses doteď na nikoho nešeredil a s ničím nešeredil, tak nikdo neměl důvod tohle slovo vůči Tobě použít ;)

hop®
hodnocení

Sebodko, Hořice, Jičín, Městec Králové a fakt rozdíly nářečí, docela mě to začíná zajímat čím dál víc! :)

ladaadal*
hodnocení

0x

Babička i naši to běžně používali. Nešereď tím - neplýtvej. Ve významu šklebení obličeje se používalo spíš neškareď, ale je to asi krajové.

slovnik
hodnocení

0x
Příruční slovník jazyka českého:
šerediti (ned. co, koho) zř. kaziti, ničiti něco, hanobiti někoho.
[Podkarpatská pole] jsou šereděna a rozdupávána jeleny.
Dnes bys se tak nenaparoval a mne hubou nectnou nešeredil.
D (s kým, s čím) dial. šeredně, špatně s někým n. s něčím zacházeti. Takhle se smí šeredit s božím darem?
slovnik
27.02.13 18:57
.
Čeština - nové sloveso

hop®
hodnocení

Děkuji za důkazy o tom, že moje čeština není dokonalá, ale přiznávám se bez mučení: jsem si vědom, že v některých dialektech mám mezery ve vzdělání. :)

Původně jsem se ale ptal, jestli toto slovo znáte, nikoli jestli ho umíte vyguglit. Kamarádovi i jeho vysvětlení věřím, možná více než strejdovi Gůglovi... *palec*

Tak další verze či vysvětlení, čekám... ;)

Hezký den! *slunce*

hm*
hodnocení

0x

Mně to někdo říct, tak mám jasno: když se něco šeredí, tak je to nakonec šeredné. Takže šeredit by bylo - ošklivět, stávat se ošklivým. A dál bych se nad tím nepozastavoval. *dril*

ronyx*
hodnocení

0x

šeredit - s něčím šeredit = s něčím špatně zacházet a nebo s něčím plýtvat (náchodsko, hronovsko,...)

Př.:
Ty s tou knihou šeredíš! (výčitka, když někdo knihu na stůl pomalu nepoložil, ale na stůl ji rázněji položil)
Já ty soli mám tak málo a ty s ní takhle šeredíš! (výčitka, když si někdo posolil chleba tak, že sůl byla nejen na chlebu, ale i všude okolo)

hodnocení

0x

U nás se také dříve používalo slovo šeredit. Vyjedla jsem z buchty jen povidla, těsto jsem naházela slepicím. A už mě babička hnala, že šeredím jídlem.Dneska, ať vzpomínám, jak vzpomínám, jsem to slovo nepoužila snad několik desítek let.

Moje tchýně neříkala, že se něčím šeredí, ale že se tím ŠRÁDÁ. Inu jinej kraj...Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]