Nejste přihlášen/a.
Zdravím, kamarád mi psal, a napsal slovo, které jsem dosud neslyšel, musel mi vysvětlit jeho význam. A co vy?
Znáte slovo (infinitiv) "šeredit" a jeho význam?
Slovo neznám. Záleží na kontextu, ale jeden z významů by mohl být ve smyslu stárnutí.
doplněno 27.02.13 18:20: Těsně vedle
Ale strejda Gůgl ví. Šeredit chlebem znamená ‚pohazovati, drobiti jej, nevážiti si ho‘; podobně: Tys to rozšeredil! (Dobruška)
Ano, já jsem znal kontext, proto jsem o "stárnutí" neuvažoval, bez kontextu by mne to asi napadlo také
Šeredit je i na Moravě "plýtvat" ale prababička opravdu někdy řekla nešereď se a myslela nemrač se, neškleb se, nepitvoř se.
Hopíku. Hořice. Nešereď se - jako nemrač se, nebo nešereď - jako neplýtvej se tu používá. Ale třeba ses doteď na nikoho nešeredil a s ničím nešeredil, tak nikdo neměl důvod tohle slovo vůči Tobě použít
Sebodko, Hořice, Jičín, Městec Králové a fakt rozdíly nářečí, docela mě to začíná zajímat čím dál víc!
Děkuji za důkazy o tom, že moje čeština není dokonalá, ale přiznávám se bez mučení: jsem si vědom, že v některých dialektech mám mezery ve vzdělání.
Původně jsem se ale ptal, jestli toto slovo znáte, nikoli jestli ho umíte vyguglit. Kamarádovi i jeho vysvětlení věřím, možná více než strejdovi Gůglovi...
Tak další verze či vysvětlení, čekám...
Hezký den!
šeredit - s něčím šeredit = s něčím špatně zacházet a nebo s něčím plýtvat (náchodsko, hronovsko,...)
Př.:
Ty s tou knihou šeredíš! (výčitka, když někdo knihu na stůl pomalu nepoložil, ale na stůl ji rázněji položil)
Já ty soli mám tak málo a ty s ní takhle šeredíš! (výčitka, když si někdo posolil chleba tak, že sůl byla nejen na chlebu, ale i všude okolo)
U nás se také dříve používalo slovo šeredit. Vyjedla jsem z buchty jen povidla, těsto jsem naházela slepicím. A už mě babička hnala, že šeredím jídlem.Dneska, ať vzpomínám, jak vzpomínám, jsem to slovo nepoužila snad několik desítek let.
Moje tchýně neříkala, že se něčím šeredí, ale že se tím ŠRÁDÁ. Inu jinej kraj...Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.