Nejste přihlášen/a.
Mám SŠ.vzdělání, praxi v oboru ekonomie a marketing. Skončila mi pracovní smlouva na dobu určitou - referenta zahraničního obchodu, kde jsem měl 35tis.Kč.čistého.Hledám si nové zaměstnání a je mi 40 let. Naskytla se mi teď nabídka přes ÚP. dělat správce objektů ve státním sektoru. Při pohovoru mi personalistka nabídla plat 15.000Kč.hrubého (asi okolo10tis.Kč.čistého) a 2 kumulované práce správce objektů a ještě školení zaměstnanců o bezpečnosti práce. Moji ženě se to zdá na dnešní dobu dosti malá výplata v THP.pozici a na uživení rodiny to asi stačit nebude a tak mi radí poohlédnout se po něčem lukrativnějším. Řekl jsem ji, že se trochu na začátek uskromníme a dívá se na mne jako na blbce, který si sám sebe a svých hodnot neumí vážit. Jo, ženy ty se vyznají ve všem
v tomto neporadím,jen si postesknu - dokud jsou lidé ochotni dělat za 15tkč hrubého,nebude tlak na zvýšení mezd...
pro ilustraci - v mém okolí - team leader v hypermarketu,po deseti letech u firmy,plat 17tkč hrubého po letošním navýšení mezd. neustále tlačila vedení prodejny,aby jí zvedli plat,přidávali po desetihaléřích za hodinu. .
ted se u nás otvírá další,konkurenční barák. oslovili ji s nabídkou o sto procent vyšší. dobrá,bere,v původním dala výpověď. a najednou ji v tom původním nabízejí ty samé peníze,co v novém. deset let to nešlo a najednou to jde?
Pokud jste své práci rozuměl a dělal ji dobře, nechápu, proč s Vámi smlouvu neobnovili. Nebo tu funkci referenta zahraničního obchodu zrušili?
Plat 15 tisíc je skutečně nízký. Ovšem, jak se na to člověk dívá. Já kdybych měla 15 tisíc důchod, byla bych nadmíru spokojená.
Vaše paní by se také měla poohlédnout po něčem lukrativnějším. Co dělá ona, kolik si vydělá? Nejde jenom remcat, ale také se musí posnažit ona. Zvykla si asi na přísun peněz a teď se jí to nelíbí.
I když už není nouze o místa, chvíli trvá, než člověk najde něco, kde je spokojený. Radila bych tu práci vzít a přitom hledat něco lepšího. Zaměstnavateli to klidně říct na rovinu. Nebo, pokud Vám vypočítají pěkné dávky, chvíli pobýt na ÚP a přitom pořád hledat, shánět, ptát se. Možná, že dávky z Vašeho minulého platu budou lepší, než kdybyste nastoupil do místa za 15 tisíc. To stojí za zvážení.
Ovšem, je fakt, že SŠ má dneska každý cvičený orangutan. Je důležité, co můžete nabídnout navíc - jazyky, organizační schopnosti...a časem určitě seženete. Jaga.
Předpokládám, že jako referent ZO jste jazykově dobře vybavený, což je při hledání práce jednoznačná výhoda. Ten plat za nabízenou práci je opravdu velmi malý, na druhou stranu se ale nejspíš ani nepředřete.
Proč berete nabídku ÚP? To jsou ty nejhorší, poslední štace pro zoufalce. Jsem přesvědčený, že máte na to, získat něco lepšího. Jak intenzivně jste si vlastně to místo hledal a s jakým předstihem? Když jste měl práci na dobu určitou, tak jste věděl, kdy skončí.
Niícméně já bych tu práci nejspíš vzal, je to asi lepší, než být na pracáku, ale současně bych si opravdu intenzivně hledal něco lepšího. Neznám vaše schopnosti, nevím, jak daleko jste třeba ochotný za prací dojíždět, ale jsem přesvědčený, že ve 40 a se znalostí jazyků máte rozhodně lepší šance.
Tak z 15 000 hrubého bude okolo 12500 čistého.
Myslím, že ten nástupní plat bude jistě časem vylepšen o nějaké odměny, 13., 14. platy, stravenky, příspěvky na dovolené a podobně. Státní zaměstnanci to tak mají. Možná, že dostanete k dispozici telefon, automobil. Nic se nejí tak horké.
Je pravda, že byste měl hledat práci lépe ohodnocenou, buďto na stejné úrovni co máte, nebo lepší. ÚP ale nabízí jistě i lepší pozice. Podíval jste se na to sám? Na inzeráty, nebo jste vzal, co pracovnice nabídla.
Možná Vás tato práce bude lákat a jestli paní manželka pracuje, musíte si spočítat, jestli Vám to vystačí na provoz domácnosti a uživení. Jak je známo, v současné době je velmi malá nezaměstnanost, ale nabídek práce je převis a mzdy se navyšují. Nejsou schopní lidé s potřebným vzděláním a zkušenostmi. Je fajn, že se na Vás paní manželka jenom tak dívá , že Vám nenadává a neláteří
.
Rozdíl mínus 23 tisíc v měsíčním rozpočtu je garda. V klídku si sedněte a sepište položky v hodnotě 23 tisíc o které se uskromníte v měsíci. Pokud to zvládnete bez těchto položek a práce vás láká, tak do toho jděte, odejít za lepším můžete kdykoliv. I když si myslím, že při trochu větší snaze byste si našel vhodnější zaměstnání.
Řekl jsem ji, že se trochu na začátek uskromníme
"Uskromnit se" ve všem případě znamená, že vy sice budete mít (asi) klidnější zaměstnání a relativně čistou hlavu - ale asi bych se před takto razantní změnou se zbytkem rodiny aspoň poradila. To, že budete mít o dvě třetiny nižší plat (případné bonusy zatím neznáte) je docela výrazné omezení i pro ně a měli by mít právo se k tomu vyjádřit.
Nevím, jak jste na tom - ale váš budoucí výdělek možná pokryje režii bytu. Na všechno ostatní bude muset vydělat vaše paní - předpokládám, že máte-li děti, jsou ve věku studujících. Asi bych také nebyla podobnou představou nadšená - a navíc by mi asi nebyla příjemná myšlenka, že když na delší dobu onemocním, přijdu o zaměstnání a podobně, bude rodina odkázána jen na to, co vyděláte vy a o čem sám říkáte "na uživení rodiny to asi stačit nebude". Zvláště v době, kdy není zas tak složité najít lépe ohodnocené místo.
A kdy jste skončil v zaměstnání? Jak dlouho hledáte? A jste si jistý, že pro hledání práce děláte maximum? Dal jste si inzeráty, poptal po známých, hledáte v nabídkách, oslovujete firmy?
Já se tedy ztotožňuji s Vaší paní, 40 letý chlap s praxí by měl dělat práci s platem pro absolventa?
Je to bohužel tak, jak se píše v prvním příspěvku, pokud budou lidé ochotni dělat za tak mizerný plat, nic firmy nedonutí, nabídnout adekvátní peníze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.