Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mění čárka význam?

Od: petra* odpovědí: 23 změna:

"Nikdo tě nemá rád tak jako já." Nebo s čáskou: "Nikdo tě nemá rád, tak jako já." Poraďte mi prosím!

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

no, podle toho, co chcete říct.

nikdo tě nemá rád, tak jako já. - nikdo tě nemá rád a stejně tak tě nemám ráda ani já.

nikdo tě nemá rád tak, jako já. - nikdo tě nemá rád tak moc, jako tě mám ráda já.

jofa*

"Nikdo tě nemá rád tak, jako já." Můj názor, že tady není co řešit.

majsterjoe*

hmm, a teď babo raď, jinak souhlasím.

Baba to zkusí :)

Tak jako já tě nikdo nemá rád.

iz*

Tak, jako já, tě nikdo nemá rád.

N e b o :

Tak jako já, tě nikdo nemá rád.

I babiččina rada má dvě možnosti...

elane
hodnocení

2x

Takže petro, odpověd´ na Vaší otázku zní:

Podle toho, co vlastně tou větou chcete říct, tam čárka buď bude nebo nebude. *jasne*

nikdo*
hodnocení

2x

Nikdo tě nemá rád tak, jako já.

hodnocení

1x

Bez čárky.

hodnocení

1x

Tou čárkou to úplně zabijete, může se to pak vykládat "Zrovna tak jako nikdo jiný tě ani já nemám ráda."

Jediný spolehlivý internetový zdroj odpovědí na podobné otázky je Internetová jazyková příručka ÚJČ a i tam potvrzují, že to bude bez čárky. Bohužel mi tu nejde vložit odkaz přímo na konkrétní stránku v Příručce, hází mi to chybovou hlášku, že v odkazu nesmí být "ref", tak si to tam budete v případě zájmu muset najít sama... prirucka.ujc.cas.cz/...

hodnocení

1x

Napsala bych: Nikdo tě nemá rád tak, jako já.

iz*
hodnocení

1x

"Nikdo tě nemá rád, tak jako já." Pokud čárku napíšete takto, bude věta znamenat, že nikdo – ani Vy – nemáte někoho rád.

"Nikdo tě nemá rád tak, jako já." Napíšete-li čárku až za slovem tak, bude věta znamenat, že nikdo nemá rád stejně (tak, tolik), jako Vy.

Čárka ve větě, případně její umístění často mění význam věty. (Chybějící) čárka ve větě patří do oblasti stylistiky, nikoliv do gramatiky (mluvnice).

hodnocení

1x

Špatně umístěná čárka může totálně obrátit smysl věty a mít tak fatální následky. Například:

"Propustit vězně, netřeba zastřelit" - "Propustit vězně netřeba, zastřelit".

"Pojďte jíst, děti!" - "Pojďte jíst děti!" ;)

doplněno 23.07.17 18:10:

Tvoje stará pila leží ve sklepě. - Tvoje stará pila, leží ve sklepě.

Co zas chcete, pane řediteli? - Co, zas chcete, pane řediteli?

elane

Takt dobrý!

*smich* :-D

elane

To samé (jako magdon) v jiné verzi:

Příkaz, co s vězněm udělat, zněl:

Propustit, ne zastřelit!

Propustit ne, zastřelit!

Aneb: Jediná špatně pochopená čárka mohla pro někoho znamenat svobodu nebo smtrt. *ee*

ladinpraha*

Já jím všechno, děti taky. ... a teď si to přeber. :-D

jofa*

Tak ten příkaz o zastřelení by měl být napsán takto, pokud zůstanem u toho pomyslného zjednodušení příkazu.

Propustit ne ! Zastřelit !

Propustit ! Ne zastřelit !

Žádný pochybnosti s umístěním čárky.

elane

ladin: Taky dobrý. Čeština je fakt kouzelná. Akorát že jí někdy neumí ani sami Češi. A což teorve chudáci cizinci.

*smich*

hodnocení

0x
Klasika je: stůj, noho posvátná, místa jsou, kamkoli kráčíš.

petra*
hodnocení

Děkuji všem! :) Správně: Nikdo tě nemá rád tak, jako já.

hodnocení

0x
Podle mě to nikdy nemůže být "tak, jako já", jelikož tam vůbec není žádný důvod psát čárku před "jako". Sice se to často v odpovědích opakuje, ale já si myslím, že to je špatně, a správně bude "tak jako já" s tím, že čárka před "tak" mění význam.
jofa*

Názor jsem uvedl výše, jen doplním. Nikdo tě nemá rád tak, jako já. Jednoznačně správně. Takto je vyjádřena míra něčeho. Pokud by chtěl vyjádřit, že ho nemá rád, tak jen si přehodit čárku ve větě je špatně. Měl by napsat "Nikdo tě nemá rád " a ukončit větu. Potom pokračovat se "seznamem" těch kdo ho nemá rád.

honza69

Přesně tak, před jako se čárka nepíše, pokud neuvozuje vedlejší větu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]