Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké jsou vlastnosti kovu titanu

Od: jirkus* odpovědí: 10 změna:

Zajímalo by mne, jaké je odborné označení pro kov titan, jeho pevnost , při jaké teplotě by se dal roztavit a účel využití? Z hlediska tvrdosti kovu do jakého žebříčku byste ho zařaďili např.ve srovnání s ocelí.? Jestli se někdo orientuje v této oblasti budu moc rád za radu.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kepler*
hodnocení

2x

Teplota tání 1668 st. C, tvrdost podle Mohse 6,0 (ocel 5 - 8,5), modul pružnosti v tahu [GPa] 116 (ocel 210), modul pružnosti ve smyku [GPa] 44 (ocel 81), hustota 4,5 (ocel 7,85) , Titan se používá zejména jako přísada do speciálních slitin. Přídavek titanu podstatným způsobem ovlivňuje jejich mechanické vlastnosti. Slitiny titanu nalézají rozsáhlé využití jako konstrukční materiál zejména ve zbrojní výrobě nebo v chemickém průmyslu. Společně s borem je důležitou legurou hliníkových slitin, do kterých se přidává pro zjemnění struktury. Pro svou pevnost a lehkost je používán rovněž v leteckém a kosmickém průmyslu. prvky.com/... , tetka Wiki.

jofa*

Jen tak pro zajímacost. Nejdražší střechy ve světě na "domech" mají v Kazachstánu.kolem Bajkonuru. Střechy s titanových plechů.

jirkus*
hodnocení

Nevíte náhodou i cenu za 1g./čistého titanu?

hnipirdo*
hodnocení

0x

Titan, chemická značka Ti, (lat. Titanium) je šedý až stříbřitě bílý, lehký kov, poměrně hojně zastoupený v zemské kůře. Je poměrně tvrdý a mimořádně odolný proti korozi i ve slané vodě. Při teplotách pod 0,39 K se stává supravodičem I typu. Jeho výrazně většímu technologickému uplatnění brání doposud vysoká cena výroby čistého kovu. Hlavní uplatnění nalézá jako složka různých slitin a protikorozních ochranných vrstev, ve formě chemických sloučenin slouží často jako složka barevných pigmentů.

Zdroj

hodnocení

0x

Tohle nestačí? cs.wikipedia.org/...

hodnocení

0x

Pomineme-li využití ve sloučeninách a přísadách do slitin, pak se používá všude tam, kde je potřeba vysoká pevnost, nízká hmotnost a příliš se nehledí na cenu. Tedy kosmická a letecká technika - třeba TU144 měl z titanu hlavní nosník křídla. Dnes používají titanové díly i dražší jízdní kola. Mimochodem - před 30 lety jsme používali titanové horolezecké karabiny ze SSSR.
Krom toho je titan odolný proti korozi a to i v lidském těle. Používá se tedy i na implantáty, kde se někdy využívá i jeho pevnost, někdy jen jeho odolnost.

liska*

A já z něj mám kyčli :)

iz*

Kyčel (jednu) nebo kyčle (obě)?

liska*

Jednu kyčel. Odpověděla jsem hovorově. Nebo severočesky*zmateny*?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]