Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Rád bych se zeptal na jednu věc.Pracuju a neustále mi chodí,že nemám za nějaké období zaplacené zdravotní pojištění.Nejsou to stovky,ale tisíce.Samozdřejmě,..jak jinak,..agentura tvrdí,že to platí.Ale přišel mi z VOZP,že tam je dluh.Tak nevím,kdo má pravdu.Už toho mám dost.Raději chc..u,než abych pořád hrál tu jejich blbou hru.Tak jsem se rozhodl,že bych to zrušil.Jsem si vědom,že nebudu moct k doktorce a že je to riziko.Chcel bych si ho potom založit jinde.Snad to bude snažší,než přestup. Když se opravdu stane,..že v státě,..nejsem si jistý,jestli demokratickým,..bych mohl pojištění zrušit,..je možnost,že nějaký peníze vrátí? (jako když skončí pojištění).Děkuji všem předem za odpovědi
Platí ho zaměstnavatel nebo úřed práce. Ale je možné, že např. student ukončí školu (a tím za něj přestane platit stát), tak než nastoupí do práce, tak tam vzniká časový prostor, kdy zdravotní pojištění placené nebylo. A to musíte doplatit.
Další možnost je, že neplatí zaměstnavatel. Musíte se domluvit s pojišťovnou, jestli máte možnost, tak je to lepší si tam zajít. A neodkládat to - dluh stále narůstá.
Za uchazeče o zaměstnání hradí zdravotní pojištění stát, nikoliv úřad práce (ten je odvádí pouze za své zaměstnance).
Dopisy od pojišťovny jsou nemilé, když tam je dluh.
Nikdo to ale za Vás nevyřeší. Vezměte si všechny smlouvy, a doklady co kde jste dělal /vstup a výstup/, obětujte den a dojděte si na Vaši zdravotní pojišťovnu. Žádné psaní, nebo telefonování.
Tam se domluvíte, co je zaplacené, co není. Kdo to měl platit a neplatil. Tyto dluhy Vás doženou. Neschovávejte se ve své jamce a řešte to. Musí od Vás vyjít snaha, že to chcete mít v pořádku. Nedělejte mrtvého brouka.
Již nápad zrušit a přihlásit jinde není dobrý, neutíkejte před tímto. Dluhy budou narůstat o penále z prodlení, později soudy, exekuce.
Souhlasím s ostatními, platit zdravotní pojištění je povinností ze zákona.Zrušit zdravotní pojišťovnu a následně nepřejít k jiné zdravotní pojišťovně nelze.Tudíž vám také žádné peníze nikdo vracet nebude.Není za co. Jinak změnit zdravotní pojišťovnu lze jednou za 12 měsíců, a to vždy jen k 1.dni kalendářního pololetí. Ale nic vám to nevyřeší, dluh u stávající pojišťovny vám nikdo neodpáře.Ve vlastním zájmu se co nejdříve se stávající pojišťovnou zkontaktujte.Kromě dlužné částky vám totiž může naskakovat i penále.
Samozdřejmě bych nejprve částku doplatil.Někde na netu,mluvil nějaký odborník a..nevím,zda to je pravda.Ale prý se pojištní nevyplatí.
Proč by jsi měl dlužnou částku doplácet ty. Pokud jsi normálně zaměstnaný na základě pracovní smlouvy tak by to pojištění měl strhávát z tvého výdělku zaměstnavatel který tě zaměstnává a platí tě a to pak posílat pojišťovně. Pokud to nedělal tak by to snad měl nyní uhradit on a ne ty.
Nevím jak to myslíš s tím, že se pojištění prý nevyplatí. Zdravotní pojištění musí mít ze zákona každý občan ČR žijící v ČR. Pokud to někdo na netu tvrdí, tak to ale rozhodně žáden odborník nebude.
Protože oni to za mne nezaplatí.To jsem taky dělal ve fabrice.Magna se jmenovala.Dělal jsem za dva,..protože šéfka vyhodila chvilku před tím kolegu.Já jsem měl takovou nakládačku,že jsem jen přišel do kuřárny,kde byl nebližší automat a dal si kafe,..na větší svačinu jsem už neměl čas.Z pusy se začala valit krev a to volaly z dispečingu,že tam mám okamžitě přijít pro novou práci.Když jsem přišel,..prořát jsem chrlil krev.Koukaly na mě,jako na debila,..na co si to hraju.Potom se přece jen rozhodli,že zavolají sanitu a já šel do nemocnice.Celý měsíc ve špitále,..a dozvěděl jsem se z rentgenů a desítek kontrol v nemocnici,..že mám v pr.. ledviny,játra,plýce i močovou trubici.Mám teď sakra problémy,..abych vůbec sehnal práci.Doktorka se ptala,proč jsem nezažádal o důchod.Ale pro vorkoholika by to byl rozsudek smrti.Ve 37 letech důchodcem. Ale na tom nezáleží. Největší problém byl,..že mě žádné pojištění neplatily,..tak jsem zaplatil asi přes 2000 kč za pobyt v nemocnici a pracovní úraz,..taky nic.Tedy myslím,že jsem měl nárok.Bylo to v areálu firmy.Tady nikdo tohle neřeší.Mohl bych psát knihy o tom,..kolik podniků mi nezaplatilo plat,ani pojištění.Když jsem šéfce říkal,že jsem nedostal ani korunu,..jen se usmála a řekla,.."hmm..to musí být hrozné".
V té Magně jste měl písemnou pracovní smlouvu?
Ta částka přes 2.000 Kč → nešlo náhodou o "julínkovné"? (Léčba by stála mnohem více.)
gulf: Podle toho jak to tu popisuješ bych to viděl na sehnání si dobrého právníka a souzení se s těmi zaměstnavateli. To, že zaměstnavatel za tebe neplatil zdravotní pojištění by si možná s ním mohla vyřídit pojišťovna, ale ty nevyplácené výplaty za tebe už asi nikdo nebude řešit.
Pokud jde o ten důchod tak podle toho co píšeš by to snad na invalidní bylo. Za to se není co stydět, že jsi nemocný a máš ID. Pokud ti jde o to, že chceš pracovat tak ti ID myslím v tom nebrání pokud jsi ještě nějaké práce schopný.
Vidím, že tazatel se to snaží řešit příliš podrážděně a nesprávným způsobem. Doporučil bych to co nejdříve začit řešit s pojišťovnou a možná i zaměstnavatelem. Pokud na tom zdravotním pojištěni jsou nějaké dluhy tak před nimi nikam neuteče a můžou narůstat dál. Nakonec to může dopadnout tak, že to pojišťovna bude po něm vymáhat i s nějakými úroky z prodlení a možná i sankcemi a k tomu náklady na soudy a exekutora. Pokud si ten dluh tazatel nezpůsobil sám vlastní nedbalosti nebo nějakým pochybením tak by snad neměl být problém zjistit kdo za to může a vymáhat to po něm. Rozhodně bych to nebral jen tak na lehkou váhu a nesnažil se od toho utíkat.
Zdravotní pojištění je povinné. Odhlásit se od něj je možné pouze v případě dlouhodobého pobytu (minimálně šest měsíců) v zahraničí.
Odhlášení je nutné před odjezdem, do 8 dnů po odjezdu vrátit zdravotní pojišťovně kartičku pojištěnce. A po návratu ze zahraničí by bylo nutné doložit přihlášení i platby zdravotního pojištění v zemi pobytu.
__
K dluhu na zdravotním pojištění:
Vezměte všechny výplatní pásky a zajděte s nimi na svou zdravotní pojišťovnu. Pokud jí tímto způsobem doložíte, že Vám zaměstnavatel po celou dobu zdravotní pojištění strhával, bude pojišťovna dluh vymáhat po něm.
Do budoucna:
Zaměstnavatel je sice povinen nové zaměstnance u zdravotní pojišťovny přihlásit, ale ne každý zaměstnavatel své povinnosti řádně plní.
Proto doporučuji (přestože to není Vaše povinnost) po 8 kalendářních dnech od nástupu do zaměstnání si u zdravotní pojišťovny zkontrolovat, jestli Vás zaměstnavatel opravdu přihlásil. Asi nejlepší je do pojišťovny zajít s novou pracovní smlouvou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.