Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lesnické/myslivecké hodnosti

Od: nelson99* odpovědí: 4 změna:

Ahoj, hledal jsem na internetu přes strejdu Google, ale nic kloudného jsem nenašel.

Rád bych se zeptal na myslivecké, resp. spíše lesnické hodnosti. Co tím myslím... Moc se v tom nevyznám, tak mě neukamenujte, ale myslím tím to, když potkám myslivce nebo hajného, má na sobě svoji uniformu a na límci má výložku se svojí hodností. Tam má v označení větvičku a 1 - 4 hvězdičky.

Tak toto přesně bych rád věděl co znamená i s popisem. Díky.

Ptám se na to jen z čiré zajímavosti, protože se zajímám celkově o hodnosti všech složek a bezpečnostních sborů v ČR a jen na toto nikde nemůžu najít odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

4x
Asi to už neplatí, ale před revolucí měl lesní do 10 let služby na výložce pod stříbrnou snítkou 1 stříbrnou hvězdu, 10-20 let 2 a nad 20 let 3 stříbrné hvězdy bez lemování.
Technik polesí pod stříbrnou snítkou 1 zlatou hvězdu, zástupce polesného 2 a polesný (vedoucí střediska) 3 zlaté, též bez lemování.
Odborní referenti měli dle doby služby stejné značení jako lesní, dole na kraji výložky doplněné zlatým lemováním.
Vedoucí úseků, zástupci ředitele a ředitelé měli dole pod stříbrnou snítkou lemované zlatem 1, 2 a 3 zlaté hvězdy.
Myslím, že dnes se už tyto funkce jmenují jinak a lesníci (pracovníci v lesním hospodářství) už tyto hodnosti neužívají. Je ale možné že v nějaké jiné formě alespoň u státních lesů ano nebo že se jedná o nošení starší uniformy. V tom se nebudu pouštět do spekulací.
doplněno 09.07.17 21:15: Ještě doplním, výložky bez lemování měli pracovníci polesí (venkovního provozu), s lemováním pracovníci lesních závodů.
doplněno 09.07.17 21:40: Nedalo mi to a hledal jsem nějaké nové info, je to zajímavé téma. Nejlepší by asi bylo kontaktovat přímo Lesy ČR, klidně osobně poblíž místa bydliště.
Určitě by vám někdo vyhověl, možná by měli někde i propagační tiskoviny, nové i starší.
Víc poradit neumím, třeba se zde najde víc informovaný rádce.
nelson99*
hodnocení

Děkuji za odpověď.

hodnocení

2x

Snitky a

1) Skoly:

Zaci pouze snitky a bez lemovani.

Pracovnici skolnich polesi bez lemovani, s dvojitou zelenou prímkou a postupne 1 az 4 male zlate hvezdy od obyc. pracovnika, pres zastupce az po vedouciho strediska.

Ucitele to same se zlatymi primkami od bezneho bez dokoncene nutne kvalifikace s jednou malou hvezdou az po reditele se 4.

Referenti a vedouci odboru to same, akorat velke hvezdy od 1 do 3.

2) Lesni zavody a venkovni provozy:

Vsichni zelene lemovani a

1 az 3 male hvezdy Lesní a Mistři podle odslouzeneho veku, do 10, 10-20, nad 20.

To same, akorat velke hvezdy od technika polesi, pres zastupce az po polesneho.

Male hvezdy a zlate primky odbroni referenti podle delky sluzby 1 az 3 hvezdy.

Velke hvezdy a zlate primky od samostatneho referenta, pres zastupce az po reditele zavodu 1 az 3 hvezdy.

3) Pracovnici Lesoprojektu stejne jako predchozi dva radky.

4) Podnikova reditelstvi opet jako predchozi, akorat se zlatym lemovanim.

5) Pracovnici ministerstva s dvojitym zlatym lemovanim, zlatymi lipovymi listy misto snitek a gigantickymi hvezdami od 1 do 3 namestci a zlata vylozka s lipovou vetvickou a plody Ministr.

(samozrejme to vse plati pro dobu pred 89.)

nelson99*
10.07.17 17:12
hodnocení

Děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]