Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je lepší pro grilování žula nebo mramor?

Od: sdg odpovědí: 9 změna:

Zdravím, chci se zeptat:
1. je pro "zdravější" grilování lepší žulová nebo mramorová deska?
2. je lepší topit pod grilovací deskou dřevěným uhlím nebo ohněm?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Podle mě je úplně jedno, jaký šutr máš. Důležité je, aby byl pořádně vyleštěný do hladka. Soused používá kus silný kotloviny a není v tom rozdíl.
Osobně pod tím topím normálně dřevem. Nač kupovat brikety, když dřeva mám dost a dost.
sebod*

jenyk *ticho*. Ne tak nahlas a veřejně. Výrobci a obchodníci potřebují odbyt na brikety :-D

Klidně nahlas. Pravda, trvá to trochu déle, ale není na škodu si malinko odpočinout.
Mám takový kovový stojan, na něm jen položený kus žuly, co zbyl kameníkovi z nějakýho prasklýho náhrobku či co to vlastně bylo. Naložím pod stojan dřeva co se vejde, zapálím a tak hodinku mám klid. Pak potřu špekem a může se grilovat.

Cožpak o to, odbyt na brikety je. Ale jelikož servisuji i briketovací lisy, a vím, z čeho někteří zákazníci brikety dělají , tak říkám rovnou, že na tom bych si tedy rozhodně neopíkal. Ale sám briketami topím v krbovkách - jenže jsem si je sám dovezl od výrobce kuchyňských potřeb ( vařečky, šprudláky, vidlice a pod ) kde vím, že v celé fabrice není jediný kousek dřevotřísky a brikety jsou z tvrdého dřeva - BK + DB. Na tom by se péct dalo - ale přece jen jsem pohodlnej a máme PB gril. *smich*

jabraka*
hodnocení

1x

Svůj k svému.

Žula je vyvřelina,je produktem z vysoké teploty.Na mramor,který je produktem moře,a není na vysoké teploty určen,i případná možnost požkození povrchu kyselinami bych si mramor na gril nepořizoval.

JB

hodnocení

0x

Těžko říci, který šutr je ,,zdravější´´ selským rozumem mě to přijde lautr stejný. Tady v okolí máme všichni žulu, protože se tady všude v okolí těží. Topit se pod tím dá čímkoliv - doma třeba plynem, na chatě ohněm - ale je důležité nahřívat jej rovnoměrně a zvolna, jinak to pukne.

hodnocení

0x

Mramor je lepší.

hodnocení

0x

Ad 1) je to úplně jedno,záleží na vyleštění povrchu,jak se pod topí a trošku na tl.materiálu.Dokonce se také používá teracco!

Ad 2) je zbytečné pod kamenem topit jak dřevěným uhlím nebo briketami stačí normální dřevo .Dříve se dokonce grilovalo rovnou na dřevu-ale to se zase muselo znát jak.

jenda2*
hodnocení

0x

Podle mého názoru je grilování venku ať plynem nebo na desce je posunutý sporák z kuchyně. Správné grilování na ohni, ať na dřevěném uhlí nebo malých dřevěný briketách je prostě chuťově mnohem lepší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]