Nejste přihlášen/a.
Mám zahradu a u ní potok kde beru na schůdkách vodu na zalévání.
Nyní už asi tři týdny se objevují včely,pijí vodu na těch schůdcích. Mám strach ,že mě poštípou,když nabírám vodu.
Je jich tam asi 50-100. Je možné ,že je tam někdo přenesl? Nikdy tam nebyly. Kde vůbec mají nějaké hnízdo?
Děkuji za odpověď.
Včely potřebují pít a ideální jsou pro ně takové mělčinky, kde nehrozí utopení. Tedy právě na těch schůdcích (pokud jsem to správně pochopila). Zřejmě si ve vaší blízkosti někdo pořídil včelstvo/ včelstva. Útočné včely v obydlených zónách již dnes nikdo nechová (kromě pár bláznů); my máme 6 úlů postavených přímo u vchodu do domu a nikdy se nestalo, že by včely na kohokoli zaútočily. Tedy pokud na ty včely na schůdcích nestoupnete bosou nohou, neštípnou vás (s téměř 100% pravděpodobností).
Stejně jako vy chodíte do svého oblíbeného podniku, tak i včely. Bohužel ony kolikrát nemají možnost výběru a naučí se chodit tam, kde voda vůbec je. Ideální jsou okraje kaluží, z rostlin když je po dešti, nebo když zaléváme a voda zůstává na pěšinkách či betonové zídce. Teď bylo hodně sucho a kameny či písek na okrajích tekoucích vod jsou pro ně jedinou záchranou. Nejspíš je někdo nedaleko chová. M.
Právě,nikdy tam nebyly, jestli je někdo chová,tak pokud vím až tak 150m odtud. Je to zahrádkářská kolonie,máme vstupy do potoka všichni a vedle to nikdo nemá.Nemohou být zalezlé někde v břehu?Zahradu tam máme 40 let a nikdy tam nebyly.
Může tam být nějaké příhodné místo, např. slunečnější než jinde. Včely také mají rády hnijící vodu - nejsou tam poblíž nějaké vodní traviny?
Našly zdroj,Oznámila to jedna létavka v úle a na to místo létají.Včely blbě vidí.Jsou silně krátkozraké.Letí přesně na určené místo.To že je je třeba stejná možnost vedle je už nezajímá,pokud je zdroj odpovídající a vydatný. 150m není žádný problém.Letí klidně 3km od úlu za pastvou,pokud se jim to vyplatí.
To tak jednou jdu ze hřiště po hodince u pivka, protože jsem před tím byl na zahrádce... doma se mrknu z okna, jak se mi zahrádka daří a šok...
jj, to bylo po odkvětu tuším... včelař se s tím trápil skoro hodinu - prý tak velký roj ještě neviděl. Dostal jsem za to od něj dvě flašky medu...
stromek byl rozkousaný a dva roky jsem ho zachraňoval...
Asi se oddělil roj s novou královnou. Chtělo by to pátrat po okolí, jestli někde nevisí hrozen těch včel, docela nahlas bzučí. Jakmile roj spatříte, oznamte to nějakému včelaři. On si roj odchytne do krabice. Nemyslím, že by po Vás pásly, ony cítí vodu. U nás se srocovaly kolem netěsnícího spoje na hadici a ta loužička jich byla plná.
Zbytečně se s tím trápil. Stačí postavit nástavek(úl) se soušemi(prázdné plásty) a se zásobami(plásty s medem. hned vedle roje a počkat až si to "odhlasují" a sletí do toho přistrčeného nástavku. Včely jsou vlastně líné stvoření. Jakmile uvidí,že se objevilo ukázkové bydlení a ještě s vystavěnými plásty se zásobami,všechno vyhlédnuté padá ve prospěch nejlepší výhody.
Stromek byl poškozený od aktivity včel. Užívají například kyselinu mravenčí(nejsilnější organická kyselina.Dokáže roztavit i některé plasty) a pod...Rozkousat stromek nedokáží.nemají k tomu dostatečně silná kusadla. pokud je třeba vidíte na poškozených plodech ov. stromků,je to jen jejich schopnost využít příležitosti.Ovoce většinou poškodí vosy či jiný hmyz. včely nikoliv.
I včely mají žízeň. Je to zajímavé, ale včelaři asi moc nedávají včelám pít. Mám sud plný vody a po okraji sedí jedna včelka vedle druhé. Pozoruji je často, jak sosaj, přistihla jsem, že nejsou asi z jednoho úlu, protože některá pořádá nálety na jiné a strká ze zadu vyhlédnutou oběť do vody. Chudák se pak plácá ve vodě, namočí si křídla a je bez šance. Já jim tam dávám různá dřívka, aby se měly čeho zachytit, nebo je rovnou lovím a zachraňuji.
Pokud nebudete Karle zpocený /to nemají rády/ a nešlápnete na ně /jak píše již nahoře rádkyně/, tak se nebojte. Ale jakmile Vám začne bzučet okolo hlavy, a pořádat na vlasy nálety, hoďte si přes hlavu tričko a utíkejte kousek dál. Občas se nějaká náletnice agresivní objeví. Hlavně nemávat rukama, to je rozčílí ještě víc a schovat ty vlasy.
Jsem včelař. Dávat pít včelám je trochu problematické,protože se jim moc voda z kohpoutku nezamlouvá.Můžete jim nainstalovat napaječku,ale i když na ní budou létat,stejně poletí i jinam. jakmile jedna včela objeví zdroj vody(mokrá zem,vlhký mech,orosený trávník,listy leknínů,atd atd...letí to oznámit do úlu a pak přilétnou další. Včely nepijí vodu na žízeň.Nasají ji a nosí ji do úlu,kde ji uživají k fermentaci pylu. Ve volné přírodě mimo neljbilžší okolí svého úlu jsou včely plaché a na nikoho nenalétávají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.