Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přítomnost na svatbě

Od: davidbud odpovědí: 46 změna:

Jak by jste se zachovali na mém místě?S přítelkyní jsme spolu 9 let a minulý týden jí její kamarádka poprosila zda by jí nešla za svědka na svatbu(poté hostina atd.) a ona souhlasila.Dnes se dozvěděla podmínku že mě nesmí vzít také protože jsem sestře nevěsty nesympatický.Přítelkyně půjde sejně.Mě to celkem mrzí a vůbec nevím jak se zachovat.Nejde mi o tu svatbu jako takovou,ale o ten princip.

46 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Rozhodnutí vaší přítelkyně jít sama na svatbu svědčí o tom, že váš vztah je po devíti letech nějaký vyčpělý. Je to z její strany výraz veliké neúcty k vám. Přitom byste jí měl být právě vy nejbližším člověkem. Svatbu jí nezakazujte nějakým rezolutním příkazem. Měla by sama přijít na to, že dělá chybu, a měla by ze své vůle pozvání i čestnou povinnost svědka odmítnout.

Rozhodně vás nenabádám k rozchodu, ale k zamyšlení a společnému rozhovoru. Proč jí na kamarádce záleží víc než na partnerovi? Jak si představuje další partnerský život?

davidbud
hodnocení

Děkuji za odpověď.Rozhovory již proběhly a stále je mi tvrzeno že se jedná "jen" o svatbu a že to nemám tak prožívat.Další život?Na příští rok je v plánu svatba naše.

albatros498022*

Doufám, že na ni kamarádku zvát nebudeš.

davidbud
hodnocení

V žádném případě když se takto chová.

eivlis*
Ale co kdyz vase budouci manzelka na tom bude trvat?

Tak nebude žádná budoucí manželka! Třeba.

hodnocení

3x

A proč se proboha chcete "cpát" někam, kde Vás nechtějí?

Udělejte si sám hezký den..a kašlete na to.

Pokud chcete být velký kverulatnt, tak vzkažte sestře nevěšty, že jste ani neměl v úmyslu na tu svatbu jít, ani kdyby Vás prosila..protože je Vám sestra nevěsty nesympatická.

davidbud

Já se cpát nikam nebudu,ale jak jsem psal výše jde mi spíš o otázku principu.Kdyby teď otočila že mám jít tak bych nešel.

Jak někdo řekne, že mu "jde jen o princip", zbystřím. Skoro vždycky se nějaké šídlo v pytli schovává a onen "proncip" je kouřová clona - i když se zrovna ve vašem případě můžu mýlit.

Takže se zeptám - proč tak umanutě trváte na tom, že by partneři měli jít spolu? Vysvětlení, že "se to sluší - je to přece normální´" a podobné obecné bláboly jako vyvětlení neberu.

A možná (skoro určitě :)) se leckomu nebude líbit, když řeknu, že svatba patří v první řadě nevěstě a koho si pozvou je záležitost jen a jen její a ženicha.

Máte pravdu, že seznam pozvaných svatebčanů je jen a jen záležitostí snoubenců. Ale je povinnost takové pozvání za každou cenu přijmout? Potěším kamarádku, ale zároveň zarmoutím partnera?

Ano, je to složité, každý máme jiné vnímání ohleduplnosti a sounáležitosti.

liska*

Tak by měla Vaše přítelkyně říct nevěstě, že se pro změnu příští rok berete Vy dva a jestli by jí ona nešla za svědka. Ale jedině, když manžela nechá doma, protože on Vám nesedí.

sasanka*
hodnocení

2x

Tak to je dost nepříjemná situace. Nevím, jak dlouhý a pevný je vztah s vaší přítelkyní. Pokud už spolu chodíte dlouho a uažujete o společném životě, přijde mi hloupé (od ní), že nedala jasně najevo, že k sobě vy 2 patříte a nenecháte se takhle trhat. Bylo by to jasné gesto pro vás i směrem ven, pro ostatní vaše známé. Jestli jste spolu ale krátce, nevěsta to zaregistrovala na poslední chvíli a nechce si rozhněvat sestru - asi bych to spolkla a svoji účast nebo partnerčinu neúčast bych si nijak nevynucovala.

davidbud
hodnocení

Jsme spolu již 9 let a nevěsta to ví.

martinaa*
hodnocení

2x
Musi existovat nejaky duvod, proc te sestra nevesty nechce. Tak s pravdou ven... ze by te nepozvala jen kvuli tomu, ze te nekde potkala a nejsi ji sympaticky? Divne. Nejsi nahodou "proslaveny" nevhodnym chovanim, opijenim, hloupymi recmi, rvackami? To dokaze svatbu docela zkazit.
Na druhou stranu si podminovat pritomnost ttak dulezite osoby, jako je svedek, vyloucenim jejepartnerajiho partnera, je prinejmensim velmi nevhodne. Osobne bych zrejme odmitla, uz jen z ucty k priteli, a rozhodne to neni tim, ze bychom si viseli nesvobodne na krku.
coco

Ja bych se rozhodla podle toho, jestli to memu partnerovi vadi, nebo je mu to egal. Vam to evidentne neni prijemne, takze bych byla solidarni ke svemu vztahu a ucast bych odmitla s poukazem na nevhodnou podminku.

davidbud

Proslavený chováním nejsem,opilý jsem byl naposled před sedmy lety,pral jsem se naposted na učňáku před devíti lety.Co se týče hloupých řečí tak ty má spousta lidí ,ale myslím že se chovám a mluvím v normě.

hodnocení

1x

Jestli tazatel tuší, proč nejenže není zván, ale dokonce je vyloženě odmítnut, a důvod ve svém dotazu zamlčel, je to jeho chyba. Lže sám sobě. Ano, je možné, že dříve sestře nevěsty nějak ublížil, je možné, že se rád napije... Ale ptá se na princip.

Principiálně vidím první chybu u nevěsty, že si za svědka vybrala kamarádku s možná problematickým partnerem. Druhou chybu dělá partnerka tazatele, že toto pozvání přijímá.

V dosavadních odpovědích a jejich doplňujících vysvětleních vidím "...je to "jen" svatba..." a něco o svobodě ve vztahu. Svoboda ve vztahu je, když jeden jde na hokej a druhá na aerobik. "Jen svatba" ale může říct pouze partner, pro kterého je ten druhý "jen" jakýmsi dlouholetým spolubydlícím. Někým, kdo je jistý, o koho není už potřeba dále usilovat, dělat mu radost atd. Myslím, že psychologové pro to mají pojmenování "unavené partnerství".

davidbud

Má přítelkyně se na svou svatbu těší to ano,ale to "jen svatba" bylo myšleno na tu kamarádku.Jako Jen svatba kamarádky a ne že svatba nic neznamená.

Nevím proč bych zamlčoval.Vždyť by to tu nemělo smysl.Nikdo mě tu nezná a asi bych moc relevantních rad nedostal.

O tom pití a známosti sestry píši výše.

hodnocení

1x

To není kamarádka, to je křivá a závistivá potvora - rozvracečka. Ve všem zlém hledej peníze nebo závist. Nos nahoru a klidně přítelkyni nechejte jít bez vás. Pokud půjde, je načase z toho vyvodit nějaký závěr. Já bych si ji pro společnou cestu životem nevybral ... a pokud o tohle nejde, tak je to jedno, hračka jako hračka.

meandra*
hodnocení

1x

Mně to připadá jako vrchol neslušnosti. My měli svatbu celkem malou, jen asi 20 lidí. Pozvala jsem své tři kamarádky, které se ale navzájem znají málo. Bylo naprosto samozřejmé, že jsem je pozvala i s partnery, dva z nich jsem já vůbec neznala, ale věděla jsem o nich a chtěla jsem, aby se kamarádky dobře bavily, měly si s kým zatancovat, prostě aby všichni byli spokojení. Vdávám se přeci jen jednou (možná 2x, 3x za život:-D), a o tolik by nám ty náklady zase nestouply. Jeden z těch neznámých partnerů pozvání odmítl s tím, že se to nehodí, ti dva další přišli a bylo to fajn.

eivlis*
...a presne o tom to je...-:)

albatros498022*
hodnocení

0x

Pokud je vaše partnerka soudná tak bez vás nepůjde.

davidbud
hodnocení

Bohužel půjde..

albatros498022*

Tak je asi někde chyba a bylo by dobré se ji pokusit najít.

jatonejsem
hodnocení

0x

Především nikdo tady asi nezná vaše vztahy a historii, kdo s kým co jak proč, je to její svatba může si pozvat koho chce, dovedu si představit milion důvodů proč někoho nezvat nebo jak by něčí účast někomu mohla zkazit celou svatbu, jak to asi můžou posoudit úplně cizí lidi kteří neznají okolnosti ani nikoho z vás?

davidbud
hodnocení

Asi jste to nepochopil.Jde o to jestliže jsou dva partneři tak jestli je vhodné aby šel jeden bez druhého.Nikdo neřeší důvody nepozvání nebo historii.

rybana

Jestli jsou dva partneři, nemusí spolu být přeci neustále a na každé akci, 24 hod denně. Toto je akce vaší přítelkyně, ona

je zvána Vy ne, tak ji nechte jít, ve vztahu je třeba taky určitá svoboda.

liska*

Ale ta nesympatie snad vznikla někde v historii..

hodnocení

0x

Já bych se zamyslela z jiného konce. Kamarádka vás asi zná jen zběžně. Ale zná vás dost dobře z vyprávění a nejspíše ze stížností vaší přítelkyně. A to nebude příliš lichotivé, když vás nemá ráda natolik, že udělá rozbroj. *sok* No, co už?!

hodnocení

0x

Martinaa má pravdu, je možné, že snoubenci mohou mít nějaké obavy z Vašeho nevhodného chování. Neznám Vás, nemohu soudit, ale možné to je. Proč byste byl nesympatický, kdybyste se choval, jaksepatří?

Další variantou je, že svatbu chystají velice malou, takovou komorní, hostů bude velice málo. Ovšem svědek být musí, tudíž účast Vaší družky je nutná. Proto pozvali jen ji. Nebude jako host, ale bude zastávat roli svědka.

Je to sice takové zvláštní, ale nevadilo by mi, když by družka na svatbu šla. Pak být Vámi bych zase nezvala je na Vaši svatbu. A pokud byste na to šel opravdu tvrdě, pozvali byste jen tu mladou paní za svědka a jejího manžela ne. Ale to už by bylo na hraně, raději snad nikoho, než ošklivě oplácet.

Před 3 lety mi zemřel blízký strýc, letos v březnu tetička. Oba jsem měla ráda. Měli jsme jít na kremaci. Manžel ani v jednom případě nemohl, někdo musel být doma s naší dementní babičkou. Obojího rozloučení jsem se proto zúčastnila sama. Pak při smuteční hostině byli všichni v párech, jen já sama. Ale nedalo se nic dělat, také jsem to zvládla dobře.

Tak ať slečna jde a dobře to tam odsvědčí. I když by bylo lepší, kdybyste se zúčastnili oba. Je to ale jejich rozhodnutí a nezbývá, než jej respektovat. Jaga.

davidbud

S tou sestrou je to jen výmluva.Abych to vysvětlil.Já,má přítelkyně a ta nastávající nevěsta jsme společně pracovali na jednom pracovišti asi tři měsíce,ale nějak do osobního styku jsem se s ní nedostal.Tam jsme se poznali.Tu její sestru jsem viděl pouze jednou v životě když mi jí ukázala má přítelkyně minulý týden na chodníku.Asi mají z nějakého důvodu strach říct že vadím přímo jim.

Jinak máte pravdu že půjde o svatbu menší.

hodnocení

0x

Koho uz bere na svatbu sebou?
Kdyz pises> že mě nesmí vzít také .

davidbud

Vzít také...nesmíte tolik slovíčkařit.Jako že bych šel s ní.

milkaa
hodnocení

0x

Zrovna jste mi připomněl, včera jsem potkala paní 70 let a vdávala po druhé svou dceru 30 let. Její dcera zakázala aby si nikdo nevzal svého přítele, přítelkyně, byť je zná několik let, ani neteře a nikdo nikoho. Ta paní mi říkala, musela jsem jít sama, i když mám přítele 10 let, ale strašně mě zamrzelo, že tam měla asi 20 kamarádů a kamarádek. Říkala mi ta paní , že celou svatbu probrečela, ale ne štěstím. Takže i ta Vaše, pokud je to skromná svatba s minimem lidí tak bych to chápala, ale jinak bych vaší přítelkyní také bych nešla. Pochybuji, že příští rok jako svědkyně nebude chtít ji tu svatbu oplatit a také ji určitě pozve, nebo jen jednoho? Divná doba, přece na tomhle šetřit?

eivlis*
hodnocení

0x
Nedokazu a ani nechci si predstavit, ze mam jit za svedka a nekdo to podminuje tim, ze muj pritel ma zakaz atp.Je mozna k zamysleni jak uz psala Martina vyse zda jste neudelal opravdu neco "prehnaneho" co je k tomuto rozhodnuti vede, ale pokud tomu tak neni, tak takovou pritelkyni co mate bych poslala ...nevim kam a dost by me zamrzelo jeji chovani.Pokud by mi toto udelal muj chlap, tak vazne premyslim proc spolu jsme.Ja jsem nastesti s tim svym v dobrem i zlem a vzdy drzime pri sobe..Jsme par a pokud to nekdo nemini respektovat, tak ztrati respekt muj a vim, ze muj chlap to ma stejne..

Kam mě nezvou, tam se nehrnu - a partner si to musí srovnat sám se sebou. Není moje siamské dvojče. To jsou pak ty smutné postavičky - "Já bych rád/a, ale mažel/ka mě nepustí," :(

eivlis*
Ne!Tohle je slusnost!Po vasem nazoru se ani nedivim, ze je cim dal vic rozvodu..

Jak kde - já jsem vdaná nějakých čtyřicet let a rozvedená jsem nikdy nebyla :-D

eivlis*
Tak potom mate doma chlapa, ktery se nazyva "splachovaci"a proste nic neresi...-:)Jsou lide, kteri ziji v parech, nebo manzelstvi a ziji opravdu jak jedno telo i duse a z toho jsou pary, kdy kazdy zije po svem..Vsechno je o lidech, ale presto jsem presvedcena a vidim i tady na poradne, ze vetsina se priklani k tomu stat pri svem partnerovi..Zamlouval se mi nazor vyse(uz nevim kdo ho napsal),ze pokud v tom partner nema problem a ten druhy take ne, tak at si ten druhy z paru jde, ale me osobne by velmi vadilo uz z principu, (tento princip resi i tazatel)ze mi nekdo dava podminku, kdy mohu prijit ja a to je pro me neprijatelne..

Tak potom mate doma chlapa, ktery se nazyva "splachovaci"a proste nic neresi
Na to usuzujete z čeho? Co když "neřeším" já? ;)

Nemyslím, že je nutné žít "jak jedno telo i duse" a nehnout se od sebe - to by také mohlo znamenat vzdát se přátel.

eivlis*
...a takto muzeme pokracovat do konce veku... Pouze slovickareni, ktere si vy vylozite jinak nez ja a naopak.. Pro me jste vy clovek, ktery nezije pro sveho partnera, ale pro sebe..

Možná to je ten důvod, proč jsem tak dlouho vdaná ;)

cesmina*
hodnocení

0x

Stalo se mě něco podobného.Byla jsem tenkrát na manžela dost naštvaná a to nešel jako svědek.

hodnocení

0x

Pokud bych byl v situaci (jako Vaše ...) Ty ano partner ne-pak bych jim to slušně odmítl byť by museli shánět dalšího adepta na svědka. si vzhledem že jde jen o"svatbu" tak bych asi ve vaší situaci velive moc přemýšlel o své budoucí "jen svatbě"! Toto beru ,ale asi jinak nežli dnešní mladí (dle popisu jste do 30 let věku?)!

dusger*
hodnocení

0x

Jistě, nevěsta a její sestra jsou krávy. Jen se zamýšlím, pod jakým tlakem je ta dívka. Pochopí její partner, že chce udržovat přátelství s nejlepší kamarádkou (jde jí přece svědčit) i za tu cenu, že ji tam nedoprovodí? Nebo žárlí a nevěří jí, že ji samotnou nepustí? Potrestat nevěstu může později jinak, až se nebudou kvůli tomu sami hádat.

hodnocení

0x

Tak uz to vybal. Ze Ty sis s nevestou v tom spolecnym 3 mesicnim zamestnani vrznul.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]