Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se žilo židům před 18.-tým stoletím?

Od: h4ever® odpovědí: 2 změna:

Nedávno mě napadla taková zvláštní otázka. Hodně se mluví o holokaustu a o přesídlování židů do Izraele. Co se týče různých historických dokumentů moje paměť sahá někam do první světové války, vím že počátkém 20-tého století měli židé různé problémy, že je společnost nechtěla přijmout. V Rusku měli taky problémy, ale na detaily si nevzpomínám. Nějak mi ale úplně vypadlo jestli byli taky nějaké pogromy na židech v době před 20 stoletím a ještě dále.

No a když to posunu ještě dál, dříve Evropa žila v křesťanské společnosti. Byli tu katolíci, pak protestanti... Asi se jejich moc tak nějak střídala nebo vystřídala, ale co mezi tím dělali židé? Kolik jich tu bylo a jak se k ním společnost chovala? Třeba v době kdy probíhala inkvizice a jiné náboženství nebylo tolerováno? Museli se odstěhovat na východ nebo se skrývat? Byli snad taky upalováni spolu s "čarodějnicemi"? Přece kdokoliv byl prohlášený za heretika skončil na mučidlech nebo na hranici... V horších případech ho kuchali za živa pokud se odmítl vzdát své víry. Měla společnost ve zvyku je vinit za vše zlé co se ve společnosti dělo, nemoci, mor? Odsunuli je nakraj společnosti či jak to bylo? Popisují něco historické zdroje?

Pomůžete mi osvěžit paměť?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Židovský národ byl základem křesťanství.V době,kdy svět ovládal Řím,(tehdy známý svět),se v židovské rodině narodil Spasitel a jeho fiolozofie postupně ovládla centrum Říma a tady se vyvíjelo křesťanství.V Palestině zůstala komunita původních Židů,kteří se po pronásledování ve středověku uchýlili postupně do různých míst Evropy,kam museli utéct před křížovými rytíři,čistiteli křesťanské víry.Protože byli velmi vzdělaní,stávali se mnohde bohatými bankéři a také zásobárnou peněz pro mnohé evropské vládce.Ti pak pomocí finančních dávek pro válečné výpravy,se u nich zadlužovali a stávali se zdrojem moci židovských boháčů.To zase podněcovalo vládce k vyvolávání různých akcí proti Židům,(Židovské pogromy)

I dnes,v době,kdy mocnosti vyčlenily pro Židy místo v palestinské oblasti,se tam usídlily miliony židů.I tam jsou cizí prvek a nenávidí je arabská minorita v okolí.Jinak v mnoha zemích světa žijí a patří k lidem s vysokou inteligencí a ekonomickým myšlením.V Americe patřili židovští vědci k elitě a mnoho z nich přispělo k výzkumu jaderné bomby.I světový vědec,A.Einstein byl žid a z Německa musel před Hitlerem odejít.

Totéž,co v USA platí i o Evropu,a Rusko.I tam vládnou vědě židovští vědci.

JABRAKA

hodnocení

Mě především zajímá to období středověku, kdy v Evropě vládlo křesťanství. Píšete že utíkaly před křižáky, takže museli utéct na východ, protože v západní Evropě je pronásledovali. Teď mě napadlo si něco přečíst.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak poznat žida

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]