Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zrovna venku prší... Proč vlastně Češi tolik řeší počasí, jak je? Stejně to neovlivníme.
Nejsem jiný, ráno vstanu a hned ho zhodnotím "je krásně, je hnusně, fouká, je horko atd". Zjišťuji, že žádné počasí mi není vhod. Půl roku se těším na léto a hned jsou z toho horka a z toho taky nejsem nadšený. Když je akorát, tak fouká vítr a stejně to venku není ono. Prostě počasí se mi málokdy zavděčí.
A přitom v takovém Skotsku prší snad každý den a všem je to celkem jedno. Vezmou pláštenku, deštník a jdou stejně ven.
Čím to je? Jsme ovlivněni rodiči, kteří to před námi celé roky řešili a naše děti budou stejné? Někdy dříve vyšel článek, kde zahraniční turista (nebo nějaký boss z firmy) hodnotil "kulturu" Čechů a pozastavil se právě nad tím, že moc řešíme počasí.
Je to tím, že máme počasí tolik proměnlivé a jsme zmlsaní pár krásnými dny po kterých zbytek roku bažíme?
díky za názory.
Počasí určitě řeší všichni. Třebas Angličané, počasí je základní téma, když nechtějí hovořit o osobních věcech a třebas o politice, ale chtějí komunikovat. Líbí se mi to rčení, "padali tam psi a ježci". A také "Není dobré nebo špatné pořasí. Jsou jen dobře nebo špatně oblečení lidé". To, že Čechům není žádné počasí vhod? A co je nám vhod?! Myslím, že vůbec nic. Vždycky si najdou důvod, na co a proč nadávat a předvádět, jak to víme nejlépe, aby to fungovalo, ale nikdo na nás nedá. Máím pocit, že kdyby Čech dostal prut zlata, našel by na něm 10 chyb. Že je těžké, malé, velké, lesklé, málo lesklé atd.
Nevím, proč jsme stále tak negativní, tak nasratí! Nedávno jsem vyšla z domu, ráno jako víno! Rosa, čistý vzduch sluníčko. "To je ale krásné ráno." Sousedka řekla: "Hlásili, že příjdou bouřky. To bude! Chudáci u řeky." Ani tu chviličku se nedovedla nadechnout a zaradovat se. Poslechnout ptáky, usmát se na krásné nebe, pochválit kytky na okně a předzahrádce. Škoda. Její škoda!
Vidět duhu přináší štěstí 2.7.vpodvečer, bez deště
Prší, porostou houby a my cestou do lesa projdeme všechny louže
.
Je venku krásně, padáme na koupaliště
. Takhle se u nás řeší počasí
. Na každém se dá najít něco krásného. Minulý týden u nás lilo jako z konve a lidi na sídlišti na nás koukali jako na blázny. Prostě jsme "blbli" v dešti
. Promáčeni až na kost, ale děcka si to užila. P.S.: nenachladilo se ani jedno z nich. Moje výchova jim zvyšuje imunitu
- bezelstně se radovat dokáže jenom to "hovádko boží" a ptactvo nebeské. Člověku je dána inteligence proto, aby dokázal na každé "minci" najít i tu druhou stranu a nenechal se okouzlit pozlátkem.
Přílišná skepse, kritičnost a nespokojenost s daným stavem, která je Čechum vyčítána, může být i známkou inteligence tohoto národa a je možná i důsledkem toho, že se Češi museli vždy bránit a prosazovat proti nadvládě národů silnějších, takže nikdy nemohli být se svou historickou úlohou zcela spokojeni.
A pokud se týká počasí - není divu, že je z těch klimatických přemetů normální člověk přímo zoufalý ! - a nejde jenom o dovolené, ale taky o živobytí ! Zase se bude, v důsledku sucha - zdražovat a to nejen máslo !
V otázce trochu cítím, že se za řešením počasí skrývá nespokojenost. Ale myslím, že v převážné většině je tohoto "řešení" jen obyčejná zvědavost a snaha být informován. Ano, sleduji předpověď počasí a chci alespoň přibližně vědět, jak bude. Podle toho volím oblečení, ale hlavně plánuji různé činnosti. Farmářský trh má propršet? Tak to si tentokrát nakoupím zeleninu v supermarketu. Hlásí dlouhodobé sucho? Chtělo by to uhlí do sklepa...
Pamatuje si někdo na pojem "kovozemědělec"? (Myslím, že dnešní zaměstnavatelé už kovozemědělce netrpí.) Kovozemědělec byl továrenský dělník s malým záhumenkem či velkou zahradou. Kovozemědělec pečlivě sledoval počasí a vydupal si dovolenou na sázení brambor, na sena, na vybírání brambor...
Zdravím,
řekl bych, že je to jak u jednotlivých lidí, tak i u jednotlivých národů a zemí velmi různé podle okolností - životní styl, způsob bydlení, zájmy, ale i práce.
Jak to tak sleduju po různých webech (YT a pod.), tak málokterý národ (pokud vůbec nějaký) je celkově tak aktivní a ve svých aktivitách v mnoha případech závislý právě na počasí ve svém volném čase jako Češi, Moravané a Slováci.
Celkově ale ono jinak bude sledovat počasí člověk bydlící v paneláku či činžáku ve městě (až je pěkně či šeredně, je mu to jedno, kromě bytu ho nic nezajímá a nic nemusí okolo bydlení venku dělat) a pracující v kanceláři či ve fabrice (počasí neovlivňuje jeho pracovní podmínky). Počasí tedy sleduje jen když se chce nějak bavit, ale je to systémem "bude pršet, budeme doma, nebude pršet, pojedeme na výlet".
Bydlící v rodinném domku, pokud si okolo domu základní běžné věci dělá sám (což většina Čechů na rozdíl od obyvatel jiných zemí dělá), už počasí aspoň občas sledovat musí (blbě se třeba natírá, když prší).
Pracující venku taky sleduje počasí jinak než pracující "pod střechou".
Když to vezmu podle sebe, tak nikdy v životě jsem takřka neustále neřešil počasí tak, jako v současnosti. Většinu zájmů mám (přesněji měl jsem, dokud mi stačila plocha dílny) na počasí takřka nezávislé, takže panelák či bytovka úplná pohoda - počasí mi bylo zcela ukradené.
Rodinný domek a práce pod střechou - to ještě šlo. Zájmové aktivity okolo domu (údržba a opravy) se vždycky nějak počasí přizpůsobily počasí (když to nenatřu dnes, udělám to zítra), ostatní zájmy stále na počasí zcela nezávislé. Takže předpověď počasí jsem sledoval jen pár dnů v proce, když jsem si naplánoval nějakou větší akci okolo domu.
Razantní změna ovšem nastala v době nedávné, když jsem z pod pracovní střechy odešel - někdy mám práci pod střechou, někdy venku, navíc se musím podřídit požadavkům zákazníků (těžko mohu někomu říct, že mu tohle teď neudělám, protože je pěkně a potřebuju udělat jinde tu zakázku venku). Sice to občas někdo pochopí, když ho slušně požádám, ale pak stačí když se netrefím s odhadem počasí o pár hodin (zaprší když bych potřeboval ještě 2 hodiny bez deště) a už v tom lítám - všechno je jinak, místo "rezervního" dne naplánovaného na svůj servis (občas si taky musím něco udělat doma, servisovat auto, nářadí atd.) je den pracovní mimo domov.
Výsledkem toho všeho je takřka neustálá kontrola meteoradaru, předpovědí a občas taky řešení v "hurástylu" - "dneska je krásně, dneska by to šlo" (pohled z okna mne právě přesvědčil, že dnes to takové nebude - venku je po dešti, takže práce naplánované na dnešek realizovat nepůjdou a bude "náhradní program").
Ach jo
Třeba moje mamina je ukázkový případ. Večer se dívá na zprávy a ráno mi volá, ať si dám pozor, protože budou bouřky Nejde ven,ne jen proto, že prší, ale že by mohlo pršet. Mám tak trochu obavu, že je zmanipulovaná právě televizí. Hrozně všechno prožívá a tam i z malého deštíku udělají potencionální hrozbu stoleté povodně.
Mě to naštěstí minulo. Počasí moc nesleduji. Stejně mi už při cestě do práce někdo řekne, jak bude do konce týdne. Jeho proměnlivost mám ráda a zatímco lidí remcají - to je vedro, to je zima, to zas ale fučí... - já to beru tak, jak to je. Ovšem je to vděčné téma k neutrálnímu hovoru. M.
A možná se to tolik řeší, protože jak se říká: Co Čech, to zahrádkář ( nebo muzikant? )
Dobrý den, protože rádi nadáváme a to počasí se nemůže bránit. Protože na počasí je odborník snad každý (a kdo ne, tak je zase odborník na fotbal). Protože je to vhodné a snadné téma ke konverzaci. Protože to počasí je každý den (je prostě na očích). Protože je počasí nestabilní a stále více agresivní. Protože komu již počasí způsobilo nějakou škodu na majetku, tak je ostražitý a hlídá si ho. Zdravím!
Na to je snadná odpověď. Léto trvá jen tři měsíce, je to krátká doba během celého roku. Pokud je v tomto ročním období počasí s příjemnými teplotami, často to vyjde na pracovní den. Pokud si chce člověk užít více sluníčka, odpočinout a relaxovat, musí mít štěstí na počasí během letní dovolené. Většinou se však ochladí a prší. A po návratu do práce je opět léto, venku hezky a my v kanceláři...
Bavíme se o počasí, když nevíme, o čem si s nějakou osobou povídat, prostě, aby "řeč nestála". Je nám trapné mlčet, nic nás nenapadá, tak spustíme o počasí. V jedné zemi /zapomněla jsem, kde/ se říká - jestli nemáš lepší téma než se bavit o počasí, je lepší mlčet !
Osobně vůbec počasí neřeším ,jsem ten špatný čech,neboť pocházím z Hané tudíž Moravák
Ale vážně-pracovat musíme ať prší či ,jak se říká v malebné jihomoravské vísce Brno, zolcna betálně hicuje ,takže ještě se stresovat skrze to co neovlivním je blbost. ráno kouknu z okna a na teploměr a dle toho se obleču-montérky triko a montérkovou blůzu nebo montérky triko a m.blůzu a razím
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.