Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je čulibrk a čurybrk?

Od: ruby odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,
co je čulibrk? Nebo je to správně čurybrk?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Čulibrk - 13° polotmavý ležák z pivovaru Paličák Palačov *pivo*

Původně ale staročeské slovo - být zbrklý, prudký, všetečný.

doplněno 26.06.17 16:30:

bimbam - Ten slovník má sice pravdu, ale ne tak docela. Slovo "čulibrk" pochází z dob, kdy se ještě o homosexualitě prakticky nemluvilo. Takže čulibrk nevznikl z hulibrka, jen se tomuto slovu v posledních letech tento význam neprávem pro jeho podobnost přiřazuje. A zas tak moc to rozšířené není.

hodnocení

2x

Slovník nespisovné češtiny:

Čulibrk - vulgárně homosexuál. Vzniklo s hulibrk, vzhledem k záměně č za h mnozí necítí souvislost s původním slovem, to proto není vždy vnímáno jako vulgární (Udělej čulibrka!)

doplněno 26.06.17 16:28:

vzniklo z (z čeho)

doplněno 26.06.17 16:56:

Magdone - máte pravdu.

Když něco hledám, sáhnu vždy nejdříve po knihách, až potom zkouším internet. Teď, při ověřování, jsem objevila srbské či chorvatské příjmení Čulibrk. A vzhledem k tomu, že moje vyvdané příjmení naznačuje také jakousi povahovou vlastnost, tak začínám mít ke slovu čulibrk mnohem větší úctu :).

hodnocení

2x

časopis - culibrk.cz/...

pivo 13° polotmavý ležák - pivnirecenze.cz/...

psí jméno - jmena-psu.cz/...

sourozenec - vesmírní bratři Čulibrk a Tymprdlejk - musicmap.tv/...

bowlingový turnaj Čulibrk Cup - zizkov.xbowling.cz/...

statečný apačský náčelník ze hry Do Santa Fé. Historická freska z doby dobývání Divokého západu. - klub-panicu.cz/...

a už mě to nebaví ;)

hodnocení

0x

doplněno 27.06.17 10:02:

Toto jsem poslala coby kulturní vložku pro zasmání.

Poslední dobou tady té legrace moc není.

Páni kolegové a dámy kolegyně,polepšete se ;)

ruby
hodnocení

Děkuji všem za čulibrka. Myslíte, že čurybrk nic neznamená? Možná jsme to doma jen zkomolili, takže to bude to samé. :)

karl*
hodnocení

0x

Čulibrk je srbské příjmení : cs.wikipedia.org/...

72mona3*
hodnocení

0x
*vtip* Ženy na eMiminu vědí, co je čurybrk: ...nikdy nevíš, kdy se chlapovi splaší čurybrk, a odejde za jinou ženskou a...

rybana
hodnocení

0x

Čurybrk? No jasně, brko na čurání, jak jinak.

milena
hodnocení

0x

Podle staročeského slovníku toto slovo znamená být zbrklý, prudký, všetečný.
U nás se to používá pro nějaké trdlo, pro člověka, co vypadá hloupě, nebo udělá hloupou věc apod., nic lichotivého, ale ani ne vysloveně urážka, spíš takové poznamenání

pavelpavel*
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]